‘Otvoreno’ u režiji HRT-ovog Smrtića: Tri sudionika protiv Mlinarića zbog Penave i slova ‘U’

Penave
Foto: HRT

Predstavnici Domovinskog pokreta, HDZ-a, SDP-a i HSLS-a u ‘Otvorenom’ na HRT-u pokazali su kako različito gledaju na odluke vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o ovogodišnjoj Koloni sjećanja. U raspravi su sudjelovali Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta, Ante Deur iz HDZ-a, Fred Matić iz SDP-a i Dario Hrebak iz HSLS-a. Omjer je bio tri prema jedan – tri gosta protiv Stipe Mlinarića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprofesionalnost urednika i voditelja Damira Smrtića komentirao je i Igor Peternel.

“HTV radi Otvoreno o Vukovaru i HOS-u. U studiju zastupnik DP-a Ćipe sam protiv trojice, a kao priloge stavljaju samo one koji žele izbaciti slovo u U iz abecede, a HOS iz povijesti Domovinskog rata. Strah je vrag! Sve očekivano za HDZ televiziju i Smrtića kao voditelja. Zapravo jedino čudi da su Ćipu uopće pozvali. Mogli su i bez kontrastrane. Ne bi im bilo prvi put”, ističe Igor Peternel.

Inače, kao urednik emisije naveden je i Denis Latin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlinarić podsjetio na Penavine izjave

Mlinarić je podsjetio na izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o tome gdje je mjesto ideologiji u vukovarskoj Koloni sjećanja.

“Gradonačelnik je rekao da moli one koji će doći u Vukovar mjeriti kukuruz dizanjem desne ruke da zaobiđu taj dan”, naglasio je Mlinarić.

“Onda je rekao drugu rečenicu: Molim da u Vukovar ne dolaze oni kojima smeta odluka HOS-a”, podsjetio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su sporni branitelji, pita Mlinarić

Također je skrenuo pozornost na činjenicu da su Kolonu sjećanja, kad je započela, vodili pripadnici 204. brigade koja je branila Vukovar, a “kada je prošla pandemija, Kolonu sjećanja su predvodila djeca koja su preživjela rat”.

>HOS-ovci na čelu ovogodišnje Kolone sjećanja u Vukovaru; Penava: Ako vam se to ne sviđa...

“Kako nitko od novinara nije pitao gradonačelnika Penavu i mene o toj djeci?”, upitao je, dodavši kako je odluku da Kolona sjećanja ove godine bude posvećena Jeanu Micheleu Nicolieru donio Odbor za obilježavanje Kolone sjećanja, a ne gradonačelnik Penava.

Mlinarić je također najavio da će iduće godine kolonu voditi policija iz Varaždina, Međimurja i Slavonskog Broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svake godine će biti netko drugi. Ne vidimo u čemu je problem ako je kolona posvećena Jeanu Micheleu Nicolieru”, rekao je Mlinarić.

Deur smatra da se Vukovar politizira

HDZ-ovac Ante Deur smatra pak kako se Vukovar politizira. “Da, nažalost, u pravu ste”, odgovorio je na pitanje o politizaciji.

“Vukovar je hodočašće hrvatskog naroda. Želim pozvati sve Hrvatice i Hrvate te sve ljude dobre volje da dođu u Vukovar odati počast najvećoj žrtvi hrvatskog naroda nakon Križnog puta”, rekao je Deur, koji smatra da je gradonačelnik Penava postupio “nespretno i neumjereno”.

Deur također tvrdi da se “Domovinski pokret postavio jednostrano i uzeo žrtvu u svoje ruke”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja svom kolegi Mlinariću i gradonačelniku Penavi nudim pomoć da to zajedno napravimo u najboljem redu te da ne dopustimo da žrtvu pretvorimo u predizbornu kampanju”, poručio je Deur.

Naglasio je također kako želi poslati poruku svojim suborcima i prijateljima iz HOS-a i dati im podršku, “kao i svim brigadama, prvoj, trećoj, policiji i mojim prijateljima iz Lučkog”.

>Ivan Penava: Mnogi lobiji i politički čimbenici dolaze u Vukovar, rone krokodilske suze, a već sutradan zaborave na grad

“Na nama je odgovornost da ne stavljamo politiku jer je imamo kroz cijelu godinu”, zaključio je Deur.

Matiću rasprava ‘jeftina’, misli na Srbe

SDP-ovac Fred Matić smatra pak kako je tužno da se govori na ovu temu umjesto da se razgovor posveti žrtvama, poginulima i nestalima.

“Pretužno je što smo mi večeras ovdje i govorimo na ovu temu. Za dva tjedna bliži se obljetnica i da sada razgovaramo o tome što se događalo prije 32 godine, da razgovaramo o žrtvama, poginulima i nestalima. Mi ovdje razgovaramo o vrlo jeftinim stvarima i što se ovdje događa, suborci se međusobno prepucavaju”, rekao je.

>Borić i Matić iskoristili borbu protiv nasilja nad ženama za napad na mušku krunicu

Matić je poželio i uključivanje Srba u slične događaje: “Moja ideja je bila da 18.11., Srbi zajedno u Koloni s Hrvatima, prođu cijeli Križni put i onda se izdvoje i polože vijenac”.

Vukovar je po Matiću pao 2013. godine

Matić smatra da je prema Zakonu o državnim praznicima i blagdanima Vlada odgovorna za organizaciju ovakvih događaja i ujedno je usporedio vukovarsku tragediju s političkim prilikama u Hrvatskoj, ustvrdivši kako Vukovar nije pao 1991., nego 2013. godine.

“Za mene osobno, Vukovar nije pao 1991., nego 2013., takva iskustva imaju ovdje nazočni. Gospodin Deur kaže da treba poštivati institucije, 2013. godine se nisu poštivale institucije. Tada su bile vukovarska i nevukovarska Hrvatska, sada bi 18.11. mogli imati dvije Hrvatske, kako to kaže premijer Plenković pa da vidimo koja je to prva, a koja druga”, rekao je Matić.

“Da nije tako ozbiljna situacija, da nije presveta situacija, naslađivao bih se ovim što se sada događa između DP-a i HDZ-a, ali nažalost, to je sve na štetu Vukovara, svih žrtava i svega onoga što Vukovar predstavlja”, tvrdi Matić, koji smatra da nema razloga da HOS predvodi kolonu.

Hrebar smatra da Penava ne pokazuje dovoljnu odgovornost

Dario Hrebak iz HSLS-a također smatra da Penavina odluka ne predstavlja dobar politički potez.

“Mislim da time pokazuje kapacitet koji nema, da bi bio nacionalni političar. Mislim da nema odgovornost kao gradonačelnik Vukovara”, kazao je.

Podsjetio je kako u Bjelovaru, gdje je gradonačelnik, žive desetine nacionalnih manjina te da dijeljenje istih na dobrodošle i nedobrodošle ne bi bila dobra poruka.

“Vukovar je mjesto posebnog pijeteta, pobjede, žrtve i jedino mjesto u Hrvatskoj koje se u niti jednom trenutku ne smije ni u kojem trenutku staviti u kontekst politike”, upozorio je Hrebak.

>Pozdrav ‘Za dom spremni’ bio je u uporabi tijekom Domovinskog rata – pročitajte tko ga je sve rabio

Drago mu je kako je kazao, da je Mlinarić pozvao ljude da “ne dolaze mjeriti visinu kukuruza u Vukovaru” te dodao kako se Hrvatska 1991. godine borila i izborila protiv jednoumlja.

Hrebaku nije sporan HOS, ali ‘to se ne radi tako’

Kad je riječ o odluci da HOS predvodi Kolonu sjećanja, Hrebak u tome ne vidi ništa sporno, ali smatra da se to “ne radi tako”. Mišljenja je da se Penava o tome trebao dogovoriti s državnim protokolom.

Hrebak je kritizirao i plakat programa Dana sjećanja, ustvrdivši da je struka rekla kako je nakaradan. Mlinarić je na to odgovorio kako je struka plakat komentirala ideološki.

“Struka je komentirala ideološki. Struka uopće nije komentirala kako je plakat napravljen. Vi vidite slovo U koje je dio Vukovara. Onda izbacite i iz Pule slovo U”, rekao je Mlinarić.

“Znamo mi na koje slovo U se misli”, odgovorio je Hrebak, koji smatra da to slovo čini veliku štetu Hrvatskoj u međunarodnim krugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.