Pozdrav ‘Za dom spremni’ bio je u uporabi tijekom Domovinskog rata – pročitajte tko ga je sve rabio

Foto: Fah

Ovih su ponovno smo svjedoci napada pojedinih osoba iz hrvatskog javnog života zbog pozdrava “Za dom spremni”.

Tako je pučka pravobraniteljica Lora Vidović ustvrdila da je policija dužna pokrenuti progon zbog izvikivanja ovog pozdrava u Kninu te tijekom Thompsonovog koncerta na splitskoj Rivi. Kazala je kako bi se, u slučaju da policija ustraje u stajalištu o nepokretanju progona, u navedene slučajeve trebali uključiti i ministar unutarnjih poslova i premijer.

O pozdravu se u četvrtak oglasio i HSLS-ov Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara i izgledni novi predsjednik HSLS-a. Na pitanje treba li sankcionirati pozdrav “Za dom spremni”, Hrebak je odgovorio: “Naravno da treba”.
“Izvor svih ovih problema u Hrvatskoj kreće od frustracije u društvu. Mi još nemamo pomirbenu notu da raščistimo našu prošlost”.

U srijedu je HNS osudio izvikivanje pozdrava u Splitu i u Kninu, poručujući kako pozdrav nije prihvatljiv niti je u skladu s Ustavom, a potom se o tome oglasio i sam premijer Andrej Plenković.

“Očekujemo da policija radi svoj posao u sklopu zakona, a ne da komentira ili interpretira sudske presude, što nije u njihovoj nadležnosti. HNS, kao i do sada, podsjeća da uzvik ZDS nije u skladu s Ustavom i samim time nije mu mjesto u javnom prostoru Republike Hrvatske. Duboko smo uvjereni da nema potrebe ni za kakvim iznimkama jer ljudi koji su se borili za slobodu i neovisnost Hrvatske borili su se i za poštovanje Ustava RH kao temeljnog pravnog dokumenta zemlje”, poručili su u iz HNS-a.

Premijer je pak rekao da bi na to trebala reagirati policija a potom, ako se tako procjeni, i sudovi. “Koliko shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje pokrenu, na kraju ne završi onako kako su mislili da će biti“, kazao je. Premijer je dodao da policija, kad misli da je bilo prekršaja, mora reagirati.”

Vlada Andreja Plenkovića i premiještanje spomen-ploče poginulim braniteljima iz Jasenovca

Podsjetimo, dolaskom na vlast HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića dolazi do sve češćih napada na hrvatske branitelje i vrijednosti Domovinskog rata. Nakon što su Plenkovićevi koalicijski partneri izrazili želju da žele ukloniti spomen-ploču poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu, iako je HDZ-ov ministar Dražen Bošnjaković tvrdio da ne postoji izričito uporište u zakonu kojim bi se te ploče maknule – ploče su uklonjene. Na ploči podignutoj u spomen 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, nalazi se grb njihove postrojbe koji u donjem dijelu sadržava natpis “za dom spremni“, a ta postrojba bila je legalni dio hrvatske vojske i takav njen grb bio je službeno priznat i registriran.

Zahvalnost države prema onima koji su je branili tako je bila dovedena u pitanje. Bujica napada na spomen-ploču poginulima u obrani hrvatske države i pritisci da se ona ukloni počeli su nakon raskida koalicije HDZ-a i Mosta. Podsjetimo, Plenkovićeva je Vlada svoju tijesnu većinu osigurala zahvaljujući glasovima Pupovčeva SDSS-a te bivšeg SDP-ovog Sauche.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović tada je izjavio kako vjeruje da bi, u slučaju da je opstala koalicija s Mostom, cijele priče oko ploče HOS-a u Jasenovcu ne bi niti bilo: “Odmah mogu reći da je ostala ta koalicija čiji sam ja bio zagovornik, da sam siguran da tog problema na taj način ne bi uopće bilo. Ovo je vrsta jednog iskonstruiranog pitanja. Neovisno o samoj ploči, tog pitanja na taj način ne bi bilo. Ta ploča je sad samo instrument u stanovitoj političkoj ucjeni i trgovini ključnih partnera gospodina Plenkovića”.

>Dr. Željka Markić: Ne treba micati spomenik HOS-u u Jasenovcu – treba mijenjati izborni zakon

>Dr. Željka Markić: Otkako premijeru saborska većina ovisi o HNS-u i SDSS-u, shvatio je da mu je HOS-ova ploča neprihvatljiva

>Hasanbegović: “Da je opstala koalicija s Mostom, priče o ploči ne bi bilo”

>Pučka pravobraniteljica ponovno se oglasila zbog ‘Za dom spremni’ u Kninu i na Thompsonovom koncertu

>Plenković o pozdravu ‘Za dom spremni’: ‘Kad policija misli da je bilo prekršaja, mora reagirati’

>(VIDEO) Gardijske brigade Tigrovi i Gromovi također su koristili ‘Za dom spremni’

>Dr. sc. Davor Marijan: I dalje ćemo slušati retoriku Aleksandra Vučića jer je on sudionik jednog propalog projekta

“U samo 3 mjeseca HDZ-ov premijer je – da bi ostao premijer – hrvatsko obrazovanje dao HNS-ovoj ministrici koja ga (loše) vodi sa SDP-ovim kadrovima i maknuo zakonitu spomen ploču HOS-ovim borcima ubijenim u Jasenovcu – na zahtjev Milorada Pupovca.
Otkako premijeru saborska većina ovisi o HNS-u i SDSS-u, shvatio je da mu je HOS-ova ploča neprihvatljiva,a da HDZ-ovi birači u stvari žele da reformu obrazovanja vode HNS i SDP.
Ako ovakve ustupke radi javno – koliko (našeg) novca, pozicija, zaposlenja – daje tajno?”, napisala je povodom premiještanja ploče dr. Željka Markić na svom Facebook profilu.

Dr. Markić također je podsjetila na tragičnu sudbinu mladića kojima je podignuta spomen-ploča, a koji su poginuli u Jasenovcu. Jednome od njih, Slavku Jageru, agresori su odvijačem iskopali oči.

“Isti političari, udruge i mediji koji bi danas cenzurirali pjesmu Čavoglave za koju je svima jasno da je bila himna obrane od četnika i Jugoslavenske armije koja ih je naoružavala, trenirala i vodila, a ne ustaška pjesma – ne upozoravaju hrvatsku javnost da nas, predvođeni predsjednikom najveće oporbene stranke Bernardićem – ti ljubitelji države (Jugoslavije) i vojske (JNA) koja je palila i uništavala Vukovar i Hrvatsku – vraćaju u mračnu prošlost kad su ljude zatvarali zbog pjevanja “Vile Velebita”, naručivali politička ubojstva u inozemstvu, a hrvatskom branitelju HOS-a, Slavku Jageru, 29.11.1991. na “Dan Socijalističke federativne republike Jugoslavije”, u Jasenovcu iskopali oči odvijačem i slomili svaku kost u tijelu.” – napisala je dr. Markić te također poručila:

“U ovim okolnostima – s HDZ-ovim premijerom koji mjesecima na zahtjev istog Pupovca, Bernardića i ekipe traži “zakonit način” da makne ploču u Jasenovcu podignutu Slavku, Davoru, Miri, Miroslavu, Dini, Zlatku, Ivanu, Miroslavu i dvojici mojih imenjaka – koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991. i oslobađajući je 1995. od četnika i Jugoslavenske armije – umjesto da traži zakonit način za smještanje svojih koalicijskih partnera iz HNS-a i SDSS-a u zatvor zbog gospodarskog kriminala – mogu samo zaključiti: Ne treba micati ploču u Jasenovcu podignutu hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata – treba promijeniti izborni zakon. (…)

“Svako micanje spomen-ploče u Jasenovcu prije toga – u ovim političkim i društvenim okolnostima – bilo bi jedino čin odricanja od 11 mladića koji su poginuli braneći slobodu Hrvatske i pristajanje na velikosrpsku, jugoslavensku tezu da su hrvatski branitelji – bili “ustaše”. Bio bi to čin odricanja od svih onih pripadnika HOS-a, zakonite postrojbe Hrvatske vojske, koji su kad je bilo je bilo najteže, u jesen i zimu 1991., žrtvovali svoje živote braneći sve nas. Bilo bi to sramotno plaćanje još sramotnije ucjene sa samo jednim ciljem – zadržavanjem vlasti.”, objavila je dr. Markić na svome Facebooku.”

Pozdrav “Za dom spremni” branitelji su koristili tijekom Domovinskog rata

Pozdrav “Za dom spremni” tijekom Domovinskog rata bio je sastavni dio znakovlja braniteljskih Hrvatskih obrambenih snaga. HOS-ove jedinice dale su velik doprinos obrani i oslobađanju Hrvatske. Godine 1992. integrirane su u Hrvatsku vojsku.

Osim HOS-ovaca, ovaj pozdrav koristili su i pripadnici gardijskih brigada. Tako u pjesmi 1. gardijske brigade – Tigrovi, “Pjesma nastavnog tima 2” na kraju dolazi uzvik: Za dom spremni. Isti pozdrav rabila je i druga gardijska brigada – Gromovi. Podsjetimo i na posebnost 1. bojne 2. GBR, Crnih mambi – njihovi pripadnici sudjelovali su baš na svim hrvatskim ratištima; od Banovine do Dubrovnika, a branile su prodor Mladićevim silama i u svim graničnim prostorima Bosne i Hercegovine: Bosanskoj Posavini, Hercegovini i Livnu.

“Nedavno pronalaženje činjenica i fakata da je pozdrav Za dom spremni bio dio borbenih i domoljubnih pjesama elitnih postrojbi Hrvatske vojske, naših slavnih gardijskih brigada Tigrova i Gromova koji su iznijeli Domovinski rat od prvog do posljednjeg dana svojom hrabrošću i životima – baca novo svjetlo na cijeli slučaj. Degutantno inzistiranje HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera Pupovca o tome da znakovlje poginulih vojnika Hrvatske vojske nije poželjno u mjestu Jasenovac, razorenom od srpskih snaga praćenih zločinima nad zarobljenim hrvatskim vojnicima HOS-a, što je prvorazredan državni skandal u svojoj biti u svakoj normalnoj državi koja drži do sebe i svojih pokojnih junaka”, poručio je povodom premiještanja ploče akademik Josip Pečarić.

“Sada kada stvari konačno izlaze na vidjeloi svjetlo dana, valja znati istinu: nisu samo postrojbe HOS-a koristile pozdrav Za dom spremni u borbi protiv brutalnog srpskog agresora, već je pozdrav Za dom spremni bio dio ratne povijesti i drugih brigada Hrvatske vojske. Naime, pozdrav Za dom spremni korišten je u Domovinskom ratu i u drugim ratnim jedinicama i budnicama koje su poticale hrvatske vojnike na obranu zemlje i života Hrvata od poludjelih četnika i drugih zločinaca koji su kao pobješnjela horda 1991. sve ubijali, palili i uništavali pred sobom. Ne samo Vukovar, kao tipski primjer udruženog velikosrpskog i jugoslavensko-komunističkog ludila i zločina, već i Tordinci, Baćin, Saborsko, Jasenice, Ervenik, Škabrnja, Ćetekovci, Bokšić, Hrvatska Dubica, Kukuruzari, Skela, Kusonje, Dalj i sva druga mjesta svjedoče o, u Europi, neviđenom barbarstvu i nepoznatoj mržnji na sve hrvatsko, sve u režiji srbijanskog imperijalizma.” – istaknuo je Pečarić.

“Kako to da ploča podignuta u spomen poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu vrijeđa, a nazočnost Stipe Mesića, i nakon što su na vidjelo izašla njegova skandalozna stajališta o NDH i najvećem ustaškom logoru, ne vrijeđa? Ovo je dobra prilika za suočavanje s tim što je suvremena Hrvatska i na kojoj baštini se temelji”, naglasio je Nino Raspudić u Večernjem listu i zapitao: “Kakve veze imaju partizani i ustaše sa suvremenom hrvatskom državom?

“Ovdje dolazimo na izvorište današnjih simboličkih problema. Za vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. bili su potrebni svi pa se zažmirilo na jedno oko i na pripadnike komunističkog represivnog aparata i na HOS-ov ventil za prastare nostalgije.
Bez i jednih i drugih teško da bi se zemlja obranila. Grb HOS-a tada je registriran s pozdravom „za dom spremni“. Većina HOS-ovaca sigurno nije riskirala život za rasne zakone i Hitlerova saveznika, već za slobodnu Hrvatsku“, podsjetio je Raspudić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr