Paneuropska mladež: ‘Očuvati mir i stabilnost Europe u cjelini, ubrzati europsku integraciju’

Foto: fah

Europska integracija, granična pitanja te očuvanje mira i stabilnosti u Europi izazovi su na koje odgovore trebaju i mogu ponuditi i mladi ljudi, rečeno je tijekom konferencije ‘Odgovor paneuropske mladeži na izazove koji stoje pred Europskom unijom’ u subotu u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu.

„Granice razdvajaju, ali i spajaju”, poručio je predsjednik mladeži Hrvatske paneuropske unije (HPEU) Pavao Nujić. „Jaku graničnu kontrolu izrazito podržavam, ali ne ako je usmjerena prema drugim europskim državama koje još uvijek nisu prošle sve faze institucionalne integracije. Unutar Europe, a ne samo Europske unije moramo kontinuirano spriječiti stvaranje i jačanje barijera”, rekao je Nujić.

Nujić je kao još jedan izazov paneuropljana istaknuo očuvanje kršćanskih vrijednosti, pri tome navodeći da je potrebno “priznavanje i jasno isticanje kršćanskog nasljeđa, neovisno o pojedinačnoj i osobnoj religijskoj pripadnosti ili nepripadnosti.”

Na konferenciji su govorili još predsjednici paneuropske mladeži Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Dario Plavčić i Ivana Kojović navodeći upravo pristupanje zemalja Europskoj uniji kao prioritet.

“Iako smo različiti i podijeljeni, europski put za nas ne smije predstavljati problem i europski put sigurno nema alternativu”, naglasio je Plavčić i pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini da se više posvete ispunjavanju ciljeva na putu prema europskoj integraciji. Dodao je da je potrebno zajednički očuvati mir i stabilnost, osobito u kontekstu rastućeg populizma i radikalizma.

“Najbolji način da Crna Gora pomogne Europskoj uniji jest da prvo riješi probleme u svome dvorištu kako ne bi povukla za sobom dodatne probleme Uniji kada jednom postane punopravna članica”, rekla je Kojović te navela važnost motiviranja i uključivanja mladih u politička i društvena zbivanja.

Predsjednici paneuropske mladeži govorili su u sklopu trodnevne međunarodne konferencije pod nazivom ‘Stoljeće nakon Prvoga svjetskog rata: povijesno nasljeđe i perspektive Europske unije’ koja završava u nedjelju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/ij