Petir: Konvencija o pravima djeteta priznaje prava djeteta i prije njegova rođenja

Foto: PR

Ususret Svjetskom danu kontracepcije na sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta održana je razmjena mišljenja o kontracepciji i planiranju obitelji, koja je, kako ističe hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, iskorištena kako bi se kao metoda planiranja obitelji promovirao pobačaj, čemu se Petir usprotivila.

„Nerođeno dijete je živo ljudsko biće od trenutka začeća i ima ista prava kao i drugi članovi ljudske obitelji. Konzistentni pritisak na širenje pobačaja u svim državama članicama nema temelja u međunarodnom pravu i u izravnom je sukobu s načelom supsidijarnosti“, kazala je Petir.

Petir je pojasnila kako konstanti pritisak na zakonodavstva država članica za legalizaciju i proširenje ‘prava na pobačaj’ nije u skladu s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima UN-a (ICCRP) te dokumentima Europskog suda za ljudska prava. „U međunarodnim ugovorima niti u pravu EU ne postoji osnova za traženje ‘prava na pobačaj’“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir, članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, pojašnjava kako Konvencija o pravima djeteta priznaje prava djeteta i prije njegova rođenja kao i pravo na “pred porođajno” zdravlje djeteta. Nadalje, države članice Vijeća Europe, ali i Europske unije imaju pravo na zaštitu nerođenog života, a Europski sud za ljudska prava dosljedno smatra da države imaju pravo osigurati pravnu zaštitu za nerođeno dijete.

Države članice imaju pravo na određene propise koji štite zdravlje majke i nerođenog djeteta, kao i na široku slobodu procjene načina na koji štite nerođen život. Podsjećajući na važeće i obvezujuće zakonodavstvo, Petir je kolege podsjetila i kako Europski sud za ljudska prava smatra da je nerođeno dijete član ljudske obitelji i da zemlje koje pravno štite nerođeno dijete ne potkopavaju zaštitu zdravlja majke. „Bez zaštite za nerođeni život, druga prava postaju besmislena. Pobačaj nije metoda kontracepcije niti metoda planiranja obitelji i ne možemo ju takvom smatrati“, kazala je Petir.

„Kao zastupnica i porezna obveznica ističem da bi silne milijune EUR-a trebalo utrošiti na edukaciju žena u trećim zemljama, na njihovo samozapošljavanje, na pomoć u obnavljanju njihovih kuća, a ne na financiranje pobačaja diljem svijeta“, istaknula je zastupnica Petir te postavila opravdano pitanje: „Zašto Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo i razvoj u središte stavlja žene koje ne žele imati djecu, umjesto da pomogne milijunima žena koje žele imati djecu, a to ne mogu?“
U razmjeni mišljenja je sudjelovala i predstavnica Europske mreže Međunarodne federacije planiranog roditeljstva (IPPF), čije su američke podružnice sudjelovale u nezakonitoj trgovini tkiva i organa pobačene djece, o čemu je Petir već govorila u Europskom parlamentu tražeći s kolegama da se europskoj podružnici zabrani pristup Parlamentu i isključi ih se iz parlamentarnog registra transparentnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr