Petir: Konvencija o pravima djeteta priznaje prava djeteta i prije njegova rođenja

Foto: PR

Ususret Svjetskom danu kontracepcije na sjednici Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta održana je razmjena mišljenja o kontracepciji i planiranju obitelji, koja je, kako ističe hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, iskorištena kako bi se kao metoda planiranja obitelji promovirao pobačaj, čemu se Petir usprotivila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nerođeno dijete je živo ljudsko biće od trenutka začeća i ima ista prava kao i drugi članovi ljudske obitelji. Konzistentni pritisak na širenje pobačaja u svim državama članicama nema temelja u međunarodnom pravu i u izravnom je sukobu s načelom supsidijarnosti“, kazala je Petir.

Petir je pojasnila kako konstanti pritisak na zakonodavstva država članica za legalizaciju i proširenje ‘prava na pobačaj’ nije u skladu s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima UN-a (ICCRP) te dokumentima Europskog suda za ljudska prava. „U međunarodnim ugovorima niti u pravu EU ne postoji osnova za traženje ‘prava na pobačaj’“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir, članica Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, pojašnjava kako Konvencija o pravima djeteta priznaje prava djeteta i prije njegova rođenja kao i pravo na “pred porođajno” zdravlje djeteta. Nadalje, države članice Vijeća Europe, ali i Europske unije imaju pravo na zaštitu nerođenog života, a Europski sud za ljudska prava dosljedno smatra da države imaju pravo osigurati pravnu zaštitu za nerođeno dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Države članice imaju pravo na određene propise koji štite zdravlje majke i nerođenog djeteta, kao i na široku slobodu procjene načina na koji štite nerođen život. Podsjećajući na važeće i obvezujuće zakonodavstvo, Petir je kolege podsjetila i kako Europski sud za ljudska prava smatra da je nerođeno dijete član ljudske obitelji i da zemlje koje pravno štite nerođeno dijete ne potkopavaju zaštitu zdravlja majke. „Bez zaštite za nerođeni život, druga prava postaju besmislena. Pobačaj nije metoda kontracepcije niti metoda planiranja obitelji i ne možemo ju takvom smatrati“, kazala je Petir.

„Kao zastupnica i porezna obveznica ističem da bi silne milijune EUR-a trebalo utrošiti na edukaciju žena u trećim zemljama, na njihovo samozapošljavanje, na pomoć u obnavljanju njihovih kuća, a ne na financiranje pobačaja diljem svijeta“, istaknula je zastupnica Petir te postavila opravdano pitanje: „Zašto Fond Ujedinjenih naroda za stanovništvo i razvoj u središte stavlja žene koje ne žele imati djecu, umjesto da pomogne milijunima žena koje žele imati djecu, a to ne mogu?“
U razmjeni mišljenja je sudjelovala i predstavnica Europske mreže Međunarodne federacije planiranog roditeljstva (IPPF), čije su američke podružnice sudjelovale u nezakonitoj trgovini tkiva i organa pobačene djece, o čemu je Petir već govorila u Europskom parlamentu tražeći s kolegama da se europskoj podružnici zabrani pristup Parlamentu i isključi ih se iz parlamentarnog registra transparentnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.