Plenković i Obuljen cenzurirali bi medije preko komentara: ‘Urednici će biti odgovorni za ono što pišu građani’

Foto: Fah

Za desetak dana na sjednici Vlade naći će se nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima. Kako je ministrica kulture više puta najavljivala, novi će zakon, prihvati li ga saborska većina, povećati odgovornost urednika i za čitateljske komentare ispod novinarskih tekstova

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u ponedjeljak kako će novi Zakon o elektroničkim medijima preciznije definirati uredničku odgovornost na portalima, no tvrdi kako nije riječ o cenzuri.

“Radi se o preciznijem definiranju uredničke odgovornosti, ne samo za ono što se nalazi u tekstovima koji se objavljuju i potpisuju, dakle prolazi uredničke odluke, nego i za ono što se pojavljuje ispod njih. Posebno se odnosi na elektroničke publikacije i onaj dio gdje pronalazimo i elemente govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, a što se odnosi na komentare ispod članaka”.

Podsjetila je da društvene mreže kao takve nisu dio medijskih zakona te da se na njih primjenjuju prekršajni, odnosno kazneni zakoni. Odbila je reći kako je riječ o cenzuri.

“Ovdje govorimo o odgovornosti za ono što se objavljuje u javnom prostoru. Kao što vi novinari koji objavljujete svoje priloge niste cenzurirani, nego jednostavno koristite i izričaje i način prezentiranja vijesti na način sukladan normama, tako će i urednici biti odgovorni da i ono što se objavljuje na njihovim portalima, a što generiraju korisnici, dakle građani, mora biti sukladno onim kriterijima koji su postavljeni Zakonom o elektroničkim medijima”, kaže Obuljen Koržinek.

> Božinović i Plenković bi cenzurirali medijski prostor koji nemaju pod kontrolom – društvene mreže i komentare

Za vikend su i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Davor Božinović također govorili o komentarima kao izvoru netolerancije.

“Imamo ozbiljan problem društvene radikalizacije s kojim ćemo se intenzivnije baviti u sljedećem razdoblju, što će biti zadaća svih resora. U današnje vrijeme kada nitko ozbiljan ne može garantirati apsolutnu sigurnost na globalnoj razini i kada je internet, koji je dostupan svima, postao i alat za regrutiranje i širenje propagande i radikalizacije posebice mladih osoba, moramo svi kao društvo biti obazriviji prema kulturi u javnom prostoru koja neće dovesti do radikalnog ponašanja mladih ljudi. Namjeravamo kroz nacrt novog Zakon o elektroničkim medijima osnažiti alate kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju”, najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u razgovoru za Novi list.

U istom tonu govorio je premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana, najavivši cenzuru medijskog prostora koji nemaju pod kontrolom – društvenih mreža i komentara. Plenković je tada rekao kako ne isključuje mogućnost da se ponovi pucnjava na zgradu Vlade “jer je na društvenim mrežama bilo toliko objava o tome pa čak i poruka potpore tom činu”.

Za nepoštovanje budućeg Zakona pravna se osoba može kazniti kaznama u iznosu od 100.000 pa do milijun kuna!? A odgovorna osoba (urednik) kaznama od 10.000 pa do 50.000 kuna.

Bude li se Zakon o elektroničkim medijima primjenjivao doslovno i temeljito, nijedan ekonomični nakladnik neće se baviti tim poslom i neće objavljivati elektroničke publikacije. Jer ovo nije Zakon o elektroničkim medijima nego, karikirano rečeno, Obznana kojom se elektronički mediji onemogućavaju u radu, napisao je Denis Derk u kolumni za Večernji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr