Plenković i dalje štiti Kuščevića: ‘Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati’

Foto: fah

Predsjednik Vlade i HDZ-a glasao je na izborima HDZ-a za nova vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija te HDZ-a Grada Zagreba.

“Svatko tko se želio kandidirati, mogao se kandidirati. Tko god je htio biti kandidat, mogao je biti, nikakvih odgovaranja kandidata nije bilo”, rekao je Plenković, kazavši da ni iz vrha stranke nije bilo pritiska prema pojedinim kandidatima.

Upitan za Marija Banožića na čelu vukovarsko-srijemskog HDZ-a, Plenković je rekao da je Banožić ministar te da ima njegovo povjerenje te sve kvalifikacije za dužnost za koju se kandidira.

“Stranka ide u pomlađivanje, u četiri čelne organizacije bit će mladi ljudi”, rekao je Plenković.

Upitan za komentar na činjenicu da se kandidirao bivši ministar uprave i bivši politički tajnik stranke, Lovro Kuščević, koji je opterećen istragama zbog sumnje u malverzacije sa zemljištima i izmjenama prostornih planova na otoku Braču, Plenković je rekao da je on bio jedini kandidat.

“Koliko sam ja shvatio, Lovro je dolje jedini kandidat, i to na poticaj članstva. Nije on za ništa još kriv i ima sva prava da se kandidira”, rekao je Plenković.

“Očito ima podršku u Nerežišćima. Ako se nije nitko drugi htio kandidirati, nego on, to je sve”, dodao je.

Upitan o sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Plenković je rekao da će se on odviti sukladno uobičajenom i dogovorenom dnevnom redu te da će trajati dva ili tri sata. “Ništa ne očekujem. Očekujem da raspravimo o pet ili šest točaka koje smo dogovorili, nakon čega će ići priopćenje za medije”, rekao je Plenković, dodavši da se prostorije za sastanak već provjetravaju, piše N1.

Slučaj Kuščević

USKOK je početkom rujna prošle godine pokrenuo istragu protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, tereteći ga da je kao načelnik općine Nerežišća na Braču inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana. Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa nakon 13 mjeseci, 15. listopada utvrdilo da je Kuščević u istom slučaju bio u sukobu interesa no za to nije pripisana kazna.

Za protuzakonito pribavljanje milijuna nije predviđena kazna

Naime, prema Povjerenstvu, Kuščević je bio u sukobu interesa kada je kao načelnik općine Nerežišća na Braču dva puta sudjelovao u izmjeni prostornog plana kojim je omogućena prenamjena njegove štale u stambeni objekt, a USKOK u istom slučaju sumnjiči Kuščevića, njegovog šogora Ivicu Žunića te Kuščevićevu suprugu Zoranu i poduzetnika Ante Marinovića za pribavljanje imovinske koristi u vrijednosti od čak 4.7 milijuna.

Dakle, saborsko Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa sa zakašnjenjem od godinu dana utvrdilo da je bio u sukobu interesa, ali bivšeg ministra uprave nije kaznilo jer kazna nije propisana. S druge strane, ukoliko se optužbe pokažu istinitima, Kuščević je koruptivnim radnjama – primanjem mita, davanjem mita, zloporabom položaja i ovlasti, poticanjem na zloporabu položaja i ovlasti, poticanjem na prouzročenje stečaja – prisvojio imovinsku korist u vrijednosti od 4.7 milijuna.

Luksuzna vila upisana kao pašnjak

Podsjetimo, Kuščević 11 godina nije upisao vilu od 350 kvadrata na parceli 3898. kod Nerežišća te se ona u katastru vodila kao pašnjak. Kuščević je nakon otkrića rekao kako je spreman snositi odgovornost i platiti prekršaj.

“Zaista sam to propustio. Tko će pratiti. Hvala Bogu imam puno nekretnina. Zahvaljujući vama podnio sam zahtjev”, rekao je bivši ministar uprave očitujući se o medijskom otkriću o svojoj neažurnosti.

Štala koja je postala kuća

Kuščević je 2011. na poljoprivrednoj čestici dobio dozvolu legalno za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića. Međutim, Izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Nerežišća ubrzo je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara. Kao mjeru kompenzacije za takve objekte unutar 200 metara od naselja Općinsko vijeće Nerežišća donosi Rješenje o ispravci pogreške kojom se svi takvi objekti štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene. Kuščević tada na mjestu štale gradi kuću.

Kupoprodaja poslovnoga prostora iz vlastite tvrtke koja ubrzo odlazi u stečaj

Posao koji je Kuščevićev otac opisao kao najbolji poslovni potez svojega sina, a u kojemu se potencijalno pojavljuju bitna obilježja kaznenoga djela “zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju”.

Kuščevićeva tvrtka Kuščević d.o.o., s Kuščevićem na čelu 2005. kupuje poslovni prostor u Supetru za 210.000 eura. U proljeće 2010. Kuščević prepušta tvrtku svojemu bratu, a tvrtka Kuščeviću prodaje taj isti poslovni prostor za 130.000 eura, nakon što je već otplatila skoro polovicu kredita. Kupoprodaja, o kojoj su Ugovor potpisali Kuščević te u ime tvrtke njegov punac Ante Žuvić koji je bio direktor, je realizirana tako da Kuščević tvrtki uplaćuje samo 13.000 eura, dok u ostalih 117.000 eura on na sebe preuzima otplatu kredita. Isti poslovni prostor Kuščević dvije godine kasnije prodaje grupaciji SVPETRUS HOTELI za 301.000 eura te ostvaruje plus od najmanje 171.000 eura. Tvrtka Kuščević d.o.o., pak, dvije godine nakon prodaje odlazi u stečaj te iza sebe ostavlja 1,3 milijuna kuna dugova.

Žena kupovala poljoprivredno zemljište, Općina ga prenamijenila u građevinsko

Supruga ministra Kuščevića Zorana, prije desetak je godina za 60.000 kuna kupila 4519 kvadrata poljoprivrednoga zemljišta u Nerežišćima, plaćajući nepuna dva eura za kvadrat zemljišta. Ubrzo Općina kojoj je na čelu Kuščević donosi rješenje o prenamjeni zemljišta te ono postaje građevinsko čime mu cijena skače na preko 100 eura po kvadratnome metru. “Zemljište je prenamijenjeno 2011. godine, i to zato što je vlasnik zemljišta, kao i ostali vlasnici čije je zemljište prenamijenjeno u postupku izmjene prostornog plana, podnio zahtjev da se na zemljištu omogući gradnja – odgovorio je novinarima 24 sata sadašnji načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović.

Kuščević je pak tvrdio da se u konkretnome slučaju izuzeo od donošenja odluke u konkretnom slučaju. Samo polovicu toga zemljišta Kuščevićeva je supruga nedavno prodala za 1,5 milijuna kuna.

Već je bio na meti USKOK-a

Tijekom 2009. Kuščevića je nepoznata osoba prijavila USKOK-u za nezakonitosti, no nije pokrenut postupak. Još jedna prijava išla je zbog sumnjive nabave uredskog namještaja, ali ni o tome ne znamo ništa. I konačno, treća prijava 2011. godine Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Od brata je, naime, naručivao materijal i usluge za općinu dok je bio načelnik.

Povjerenstvo tu nije pronašlo ništa sporno, čak ga je pohvalilo za to što je bio transparentan u dodjeli poslova bratu.

Onemogućavanje referenduma GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

>Čudesno povećanje vrijednosti: Kuščević kupio pašnjake za 60.000 kuna, a prodao ih za 1,4 milijuna kuna

>Tko je Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a i Šeksov kum koji oštro brani bivšeg ministra Lovru Kuščevića?

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Nakon što je je USKOK započeo prvu istragu moguće Kuščevićeve malverzacije s nekretninama iz GI Narod odlučuje poručili su:

“Ako se istražuje Kuščevićeva zloupotreba lokalne političke funkcije – za malverzacije sa zemljištem, zašto se ne istražuje zloupotreba državne političke funkcije za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Prema tvrdnjama Ministarstva uprave nedostaje samo 0,88 posto potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje, a bivši ministar je onemogućio naknadnu provjeru svega što je njegovo Povjerenstvo radilo (koju je premijer Plenković bio obećao na sjednici Vlade 17.10.2018.), uništio kontrolne liste – dokaze o tome zašto su potpisi odbačeni i zabranio saborskim zastupnicima uvid u potpise – očekujemo ponovno brojanje potpisa hrvatskih birača u nazočnosti promatrača”.

Iako je Kuščević otišao, Plenković još uvijek nije omogućio pregledavanje potpisa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1