(VIDEO) Plenković nahvalio vlastitu Vladu, ministra Kujundžića i poručio: ‘Odbijamo smjenu’

Zagreb, 16.10.2019. - U popodnevnim satima na dnevnom redu Sabora je rasprava o oporbenom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Na fotografiji Milan Kujundžić, premijer Andrej Plenković. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Premijer Andrej Plenković podnosi u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu Vlade.

Premijer je u svojem izlaganju posebno pohvalio ratifikaciju Istanbulske konvencije, Zakon o arhivima te obrazovnu reformu HNS-ove ministrice Divjak. Također je najavio rast plaća svim državnim i javnim službenicima.

Poslijepodne Sabor raspravlja o oporbenom prijedlogu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je inicirao Most uz potporu 32 saborska zastupnika. Oporba ministra proziva zbog izostanka reforme, tvrde da sustavom ne upravlja strateški ali i da je pokušao utjecati na pravosuđe.

Sjednicu pratite uživo:

21,00 Predsjedavajući Željko Reiner kazao je kako bi rasprava o Kujundžiću mogla trajati do tri sata ujutro.

20,53 “Dođite mi u Dubravu, u Saboru ne smijem postavljati dijagnoze”, poručio je sarkastično Milan Kujundžić HSS-ovu Kreši Beljaku.

20,35 Premijer Plenković odbacio je oporbeni prijedlog o pokretanju pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručivši da Kujundžić, koji je “predano radio na osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite”, ostaje ministar u njegovoj Vladi.

Podsjetio je da je Vlada poduzela niz koraka s ciljem modernizacije i unaprijeđenja hrvatskog zdravstva te je ostvarila značajan iskorak i stabilizirala zdravstveni sustav. “U 2019. osigurana su značajna sredstva za skupe lijekove odnosno 1,5 milijardi kuna. Veledrogerijama je nedavno isplaćeno 300 milijuna kuna dug za isporučene lijekove, od ukupno 500 milijuna koliko će vam biti isplaćeno do kraja godine”, najavio je premijer Andrej Plenković.

Najavio je nastavak racionalizacije zdravstvenog sustava te iznalaženjem boljih rješenja za financiranje zdravstvenog sustava nastavak unaprijeđenja zdravstvene zaštite. “Ministar Kujundžić će u tome imati značajnu ulogu”, poručio je Plenković.

20,00 Ministar Kujundžić rekao je da je Vlada od početka 2017. do danas povećala plaće za 18 posto,a u SDP-ovo vrijeme su smanjivane. “Iz EU fondova izvučeno je maksimalno, 100 posto, odnosno 2,2 milijarde kuna i uloženo u hrvatske bolnice”, naglasio je Kujundžić.

Napomenuo je da trenutno u Hrvatskoj radi 15.300 liječnika i 31.000 medicinska sestra, što je nešto više nego 2015. godine. Prosjek liječnika u Europskoj uniji na 100.000 stanovnika je 350, a u Hrvatskoj je 340, poručio je Kujundžić pozvavši da se stanje u zdravstvu ne dramatizira.

18,15 Mirando Mrsić (Demokrati) ministra Kujunždića nazvao je političkom kukavicom i optužio ga da je nesposoban ministar.

‘Ministre, vi ste jedna teška politička kukavica, za razliku od mene. I nemojte se skrivati iza mene. Mogli ste promijeniti reprezentativnost u Zakonu o reprezentativnosti. To samo govori da ste nesposoban ministar jer ako to ne valja, onda ste to trebali u ove četiri godine promijeniti. Ali vidi se vaša nesposobnost koju pokušavate sakriti iza mene. E jeste politička kukavica. Jer ste trebali dogovoriti sa sindikatima, a i sami znate da oni kažu da 20 posto ne može biti 10 posto. Politička kukavica jeste i ostat ćete”, poručio je Mrsić, bivši SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava.

”Poštovani hrabri kolega Mrsić, istina je da sam politička kukavica. Nisam u gimnaziji bio u partiji, nisam bio šef partije na fakultetu, nisam bio partijski kadrovnik na Rebru. U tome smislu jesam kukavica. A što se tiče medicine, vi znate gdje smo ja i vi. To zna cijela Hrvatska”, odgovorio je Mrsiću Kujundžić.

18,08 Nastavljaju se replike oporbenih zastupnika s kritikama na rad ministra Kujundžića. Premijer Plenković i HDZ-ovci žestoko brane svog ministra.

17,42 Zastupnicima se potom obratio Milan Kujundžić. Naveo je kolika je ranije bila plaća medicinskim sestrama i liječnicima, a koliko ona iznosi sada. “Ova Vlada nije čekala kraj mandata, nego je na početku donijela neke važne poteze.”

No, nije stigao dovršiti svoje izlaganje jer mu je isteklo vrijeme. “Već je gotovo? O Gospe moja, a tek sam počeo!”, kazao je, na što mu je predsjedavajući Jandroković odvratio: “Bit će vremena”.

17,35 Premijer Andrej Plenković u ime Vlade govori o radu ministra Kujundžića i potezima Vlade za poboljšanje zdravstva. Istaknuo je da ministar odgovorno obavlja svoje zadatke i poslove te da je ova Vlada poduzela niz koraka kako bi modernizirala zdravstvo.

Potom je nabrojao što je sve Vlada činila te pritom istaknuo kako je “korištenje sredstava iz fondova EU-a pridonijelo povećanju kvalitete hrvatskog zdravstva”.

“Najveća vrijednost hrvatskog zdravstvenog sustava nedvojbeno su liječnici i medicinske sestre te ostalo medicinsko osoblje, s kojima smo nedavno potpisali sporazum o povećanju plaća”, kazao je Plenković.

17,15 Ines Strenja Linić upozorila je: “morate biti svjesni da čim se malo odmaknemo od Zagreba male bolnice nemaju šanse opstati”.

17,11 HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić poručio je oporbi da se o uspjesima hrvatskog zdravstva ne govori. ”Da netko pročita vaš prijedlog, pomislio bi da Hrvatska nema zdravstva i da se svi liječe na ulici. O uspjesima hrvatskog zdravstva više se govori vani, nego u Hrvatskoj”, rekao je Babić.

16,52 Peđa Grbin (SDP) replicira Strenji Linić. ”Prije tjedan dana ministar Kujundžić je rekao nešto što nisam vjerovao da čujem. Rekao je da će i socijalni slučajevi početi plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. To je za mene duboko nemoralno. Takva će mjera dovesti Hrvatsku do nečega što je nepotrebno, a to je produbiti postojeću nejednakost i čitavom nizu građana onemogućiti pristup zdravstvenoj pomoći. Je li normalno tražiti od socijale da plaća dopunsku zdravstvenu zaštitu”, kazao Grbin.

16,50 Božo Petrov (Most) podsjeća da su ih vladajući uvjeravali mjesecima prije da je u zdravstvu sve u redu.

16,35 Ines Strenja Linić (Most nezavisnih lista) u ime predlagatelja istaknula je probleme u zdravstvu. “Vrijeme nečinjenja je prošlo, jer je voda došla do grla”, upozorava Strenja Linić.

”I druge zemlje imaju probleme u zdravstvu, no spremno su krenule u reformu sustava. Danas smo tu da kažemo da je vrijeme nečinjenja prošlo jer svi vide da je voda došla do grla – i zastupnici i veledrogerije, a prije svega pacijenti”, kazala je Strenja Linić.

”U posljednje tri godine niste gotovo ništa poduzeli po pitanju stanja u sestrinstvu, unatoč svim upozorenjima”, rekla je Strenja Linić.

16,30 Nastavljena je rasprava u Saboru

15,34 Plenković je u svom završnom obraćanju ponovno govorio o ratnim zločinima i učinkovitosti pravosuđa, istaknuvši kako je to pitanje na kojem trebaju raditi institucije koje su za to nadležne.

“To ne mogu raditi političke stranke” – poručio je.

15,21 Za govornicom je SDSS-ov Milorad Pupovac koji je pozdravio premijerovu najavu povećanja plaća.

“Krenut ću od glavne točke premijerovog izlaganja u kojoj je iznio stajalište Vlade o prijeporu koji se ovih dana otvorio, a to je prijedlog da se povećaju plaće za 12%.

Mislimo da je to u ovom trenutku razuman korak. Jer nitko neće biti segregiran i što nećemo za mjesec dana imati novu skupinu zahtjeva u odnosu prema Vladi.” – rekao je Pupovac.

Zatim se dotaknuo pitanja pravosuđa.

“Pravosuđe neće postati efikasnije ni u segmentu vrlo emocionaliziranih slučajeva kao što je nasilje prema djeci i prema djevojčicama ili ratni zločini i međuetničko nasilje kroz koje smo prošli tokom 90-tih ukoliko će vrijediti pravilo ili princip ‘Narod treba slušati’. Bio to narod kroz usta gradonačelnika ili kroz usta bilo koga drugoga.”

15,00 Bojan Glavašević (Klub zastupnika HSU-a i neovisnih zastupnika) govorio je na temu zdravstva.

“I Vladi i različitim ministarstvima puna su usta toga da žene trebaju rađati puno više djece za potrebe države. Kada te iste žene kažu da ih se maltretira, da ih se ponižava tijekom poroda i tijekom drugih zahvata koji se tiču reproduktivnog zdravlja, onda se to ignorira.” – tvrdi Glavašević.

“Ova Vlada i ovaj premijer ženama su oduzele prava. Ženama je uskraćeno i oduzeto pravo na pobačaj.” – kazao je.

14,46 Stjepan Čuraj (HNS) najavio je da će HNS, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, podržati premijerovo Izvješće.

14,21 Goran Dodig (Klub zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a) izašao je za govornicu. Rekao je da dugo nije mogao govoriti u Saboru jer je doživio moždani udar i bio “pred smrću”. Komentirajući izvješće rekao je da premijera krasi inteligencija. Rekao je također da klub podržava Izvješće Vlade.

14,08 Marija Puh (Klub stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) rekla je: “Obrazovanje, demografija i zapošljavanje. Naš klub ova tri stupa stavlja kao prioritete. Iznimno mi je drago da se predsjednik Vlade danas dotaknuo baš svakog od ova tri stupa.”

Debakl potpredsjednice HNS-a: Evo kako je odgovarala na pitanja o Istanbulskoj

Pohvalila je obrazovnu reformu Plenkovićeve vlade.

13,53 Anka Mrak Taritaš (GLAS) nazvala je Plenkovićevo izlaganje predizbornim govorom te rekla kako bi netko, tko ne zna situaciju u Hrvatskoj, nakon toga izlaganja mogao zaključiti da je u Hrvatskoj sve idealno.

13,44 Hrvoje Zekanović (HRAST) ističe kako nemamo, kao što je to rekao premijer, prirodni prirast, već prirodni pad te upozorio na negativnu migracijsku bilancu.

“U Hrvatskoj imamo oko 120.000 stanovnika manje nego što ih je bilo kada je Plenković postao premijer” – ističe Zekanović koji dodaje kako je premijer demografiji posvetio svega 30 sekundi od sat vremena svojeg izlaganja.

Zatim je govorio o “Školi za život” rekavši kako ministrica Divjak, koja, kako kaže, uništava hrvatsko školstvo, radi sve što premijer Plenković.

Govorio je i o migrantskoj krizi. “Premijer nije rekao koliko je migranata premarširalo kroz Hrvatsku bez dokumenata”.

“On je kršćanski demokrat samo onda kada treba dobiti glasove kršćanskih demokrata.” – kazao je Zekanović, osvrnuvši se na donošenje novog zakona o pobačaju.

 

13,09 Za govornicom je HSS-ov Krešo Beljak. “Kao da sam slušao sekretara općinskog komiteta komunističkog sustava tamo negdje iz zlatnih 80-tih godina” – kazao je Beljak na Plenkovićevo i Bačićevo izlaganje.

12,50 Gordan Maras (SDP) zatražio je stanku.

“Kolega Bačić je rekao kako ljudi u Hrvatskoj žive odlično. Zašto bi se 150.000 ljudi iselilo iz Hrvatske?” – pitao je.

12,41 Za govornicom je HDZ-ov Branko Bačić koji hvali reforme Plenkovićeve vlade.

12,07 Slijedi rasprava o premijerovom Izvješću o radu Vlade. Davor Bernardić (SDP) je govorio o lošem standardu hrvatskih građana. “Milijun ljudi u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva” – rekao je.

Božo Petrov je rekao: “Vlada se trese, politički partneri u ovoj Vladi svađaju se i ucjenjuju već pred kamerama.”

“Ja ću sada iskoristiti jedan povijesni citat: ‘Dokad ćete zlorabiti strpljivost naroda?‘ Dokad će trajati ova politička agonija, ovo prenemaganje?”

“Nikad nismo imali ovakvu situaciju. Ova Vlada viče već tri godine koliko je stabilna, transparentna, a pola Vlade je smijenjeno zbog prijava USKOK-a.” – rekao je Petrov i nastavio:

“Ta Vlada koja je doslovno skupljena “s brda-s dola” političkom trgovinom nije nikakva stabilna Vlada nego kuća od karata koja troši energiju samo da bi sačuvala svoje fotelje. Nema tu građana.”

Govorio je o problemima u zdravstvu kritizirajući ministra Kujundžića.

Zatim se dotaknuo mirovinske reforme i referendumima.

Kritizirao je obrazovnu reformu. “Jedino o čemu niste mislili su učitelji i nastavnicima. I čemu se sada čudite?” – rekao je aludirajući na štrajk.

“Što se tiče reforme izbornog sustava, o tome ne treba govoriti. Vi ste obrisali pod s potpisima 400.000 ljudi koji su tražili reformu izbornog sustava jer je vi niste kadri napraviti u 3 godine. Ali je meni jasno zašto. Kako god da se napravi promjena izbornog zakona vaši mali partneri u Vladi više neće proći na idućim izborima. Vi ne smijete napraviti promjenu izbornog sustava. Na žalost ćemo dočekati nove izbore s ovakvim izbornim zakonodavstvom koji ne jamči sustav osobne odgovornosti.”

Zatim je govorio o demografiji:

“Stanje u demografiji je posebna pjesma. Vi u 3 godine mandata niste uspjeli donijeti ni krovni dokument. Obećavali ste nacionalnu demografsku strategiju. Nema ga!

Predizbono obećanje da svaka žena dok je na porodiljnom prima punu plaću – ništa. A koliko su zapravo neuspješne vaše mjere: u ovoj godini u prvih 9 mjeseci rođeno je nikad manje djece u Hrvatskoj.”

Govorio je i o problemima o gospodarenju otpadom.

“Ova Vlada se boji referenduma, boji se izbora. Bježite od volje naroda”.

11,40 Božo Petrov (Most) zatražio je stanku poručivši premijeru:

“Danas smo mogli čuti o jednoj političkoj stabilnosti u kojoj se svako malo netko prešetava preko trga Sv. Marka, dok je gotovo pola Vlade smijenjeno iz razloga što su pod istragom USKOK-a. Ja to ne mogu nazvati političkom stabilnosti, ja to mogu nazvati krizom Vlade.”

“Dokad će trajati agonija ove Vlade i mrcvarenje apsolutno svih građana u RH?”

Hrvoje Zekanović (Hrast) također je zatražio stanku, osvrnuvši se na dio premijerova izlaganja o demografskoj obnovi.

“Rekli ste da je u Hrvatskoj u toj godini rođeno 927 ljudi više nego što je umrlo. To je čista laž, jer je samo smanjen prirodni pad. Te godine, a govorimo o 2018., je umrlo više nego što je rođeno 15.761 osoba i ne možete govoriti o prirodnom rastu, nego samo o prirodnom padu. Za vrijeme Vašeg mandata je u Hrvatskoj umrlo više nego što je rođeno 45.000 osoba!”

11,32 Plenković se dotaknuo teme hrvatskih branitelja ustvrdivši kako Vlada odlučno štiti dostojanstvo hrvatskih branitelja i istinu o Domovinskom ratu, te se dotaknuo teme ratnih zločina.

“Kada je riječ o ratnim zločinima, njihovo procesuiranje je obveza svih nadležnih tijela. To trebaju raditi DORH i policija. To je njihova zadaća, oni u tome trebaju biti samostalni i neovisni, ali trebaju pridonijeti da se utvrdi istina i da se počinitelji ratnih zločina kazne.”

11,20 Plenković se osvrnuo na kurikulnu reformu rekavši kako je ona donesena konsenzusom.

Pohvalio je i Zakon o arhivima i arhivskom gradivu koje je, po tvrdnjama stručnjaka, doveo do ponovnog zatvaranja arhiva.

Ustvrdio je i kako Vlada brine za obitelj, kao temelj društva te kako Vlada potiče demografsku obnovu.

Pohvalio je ratifikaciju Istanbulske konvencije.

10,56 Premijer je kazao da je Hrvatska dostigla najveći broj zaposlenih od uspostave hrvatske neovisnosti.

Osvrnuo se na štrajk prosvjetara. “Štrajk kojeg smo sada svjedoci nije po mišljenju Vlade opravdan.”

Zatim je najavio: “Ponudit ćemo povećanje plaća od 6,12% svim državnim i javnim službenicima u idućoj godini” – rekao je premijer, na što je vladajuća većina započela pljskati.

”Da bi sve to ostvarili predložit ćemo odgađanje stope PDV, jer moramo naći sredstva za to. Svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti to pitanje. Angažirat ćemo stručnjake koji će nam pomoći realno utvrditi složenost poslova”, rekao je.

10,36 Premijer Andrej Plenković podnosi Izvješće o radu Vlade u trećoj godini mandata.

“Ovo je godina u kojoj smo zadržali političku stabilnost, učvrstili gospodarski rast, nastavili s poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama. Godina u kojoj smo pokrenuli izuzetno velik broj infrastrukturnih projekata, značajno povećali korištenje europskih fondova i vratili investicijski kreditni rejting. Godina u kojoj smo postigli snažan rast zaposlenosti, plaća, mirovina i socijalnih davanja čime kontinuirano podižemo standard života naših sugrađana.”

“Štitimo i unaprijeđujemo manjinska prava.” – istaknuo je premijer.

“Vođeni domoljubljem, solidarnošću za najpotrebnije, gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala.”

“Kao Vlada koja rješava brojne probleme spremni smo ići pred hrvatske birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Dali onima koji su pokazali da nisu kadri voditi ekonomsku politiku i podizati standard građana. Za razliku od njih, mi vođeni domoljubljem gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala – rekao je premijer.”

”Gradimo zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. njegujući tradiciju, kulturu, obiteljske običaje koji su temelj hrvatskog društva”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na pravosuđe kazavši da građane muči sporost. ”Da bi pravda bila pravda, mora ne samo biti svima dostupan nego i brza. I u tom je pogledu postignut napredak”, rekao je navevši primjere poput bolje opremljenosti, digitalizacijom, borbom protiv korupcije…

Premijer hvali svoju Vladu ističući smanjenje javnog duga i financijske uspjehe.

10,14 Bojan Glavašević također je govorio o slučaju silovanja i puštanje silovatelja na slobodu.

10,08 Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je uskoro 130. godišnjica otkako je himna “lijepa naša” postala ustaljena kao nacionalna himna (1891.), napisana na tekst Antuna Mihanovića, a koju je uglazbio Josip Runjanin, “Srbin potekao iz Loznice.”

“Odlučio sam da podsjetim na to iz dva razloga. Prije par dana je izašla vijest o tome kako nitko ne skrbi o njegovom rodnom mjestu u Novom Sadu. Simbolika nebrige o tom grobu nije tako mala. Ne vidim nikakvog razloga zašto RH ne bi preuzelo brigu o tom grobnom mjestu i tih nekoliko desetaka eura godišnje plaćalo naknadu za to grobno mjesto. Taj čovjek je to zaslužio. Ukoliko se Ministarstvo kulture ogluši na ovaj naš poziv, ja predlažem da mi, predsjedniče Sabora, to učinimo.”

10,00 Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika suverenista) upozorio je na odluku Suda koji je osumnjičene za silovanje kod Zadra pustio na slobodu. “Ovdje nije silovana samo jedna žena, ovdje se siluje cijela Hrvatska” – rekao je.

Zastupnica GLAS-a Nada Turina Đurić također je govorila o istom problemu.

9,50 Miro Bulj upozorio je na problem lošeg gospodarenja otpadom na području Sinja.

“Jučer je došao prvi kamion smeća iz Vrgorca u Sinj temeljem rješenja Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša da Čistoća Cetinske krajine preuzima vrgorački otpad. Takva odluka je štetna i lišena svake zdrave logike. Plan gospodarenja otpadom se ne poštuje. Počelo se od kraja: nisu izgrađene sortirnice, kompostane, da imamo plan razvoja gospodarenja otpadom. Ova suluda odluka pod paskom ministra UGROZE okoliša Ćorića…

Očito nadležni ne razumiju princip održivog gospodarenja otpadom. Umjesto da izgrade sortirnice i kompostane, da gospodare otpadom učinkovito, da zaposlimo 30-ak ljudi na odlagalištima, oni onečišćuju naš okoliš.”

Uoči Plenkovićevog dolaska u Sabor stavio je crnu vreću smeća na njegovu fotelju. “Evo njemu smeće koje je ispalo iz auta od Vrgorca do Sinja, što sam prikupio”, rekao je Bulj. Jandroković ga je upozoravao, ali je zastupnik ostavio smeće te napustio sabornicu.

9,40 Sjednica je započela. Predsjednik Sabora Jandroković predložio je nadopunu dnevnog reda s 10 novih točaka, među kojima je i Izvješća o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ivan Pernar javio se upozoravajući na zabrinjavajuće stanje u hrvatskom pravosuđu, referirajući se na slučaj grupnog silovanja kod Zadra i puštanje osumnjičenih silovatelja da se brane sa slobode. Jandroković mu je oduzeo riječ za danas i sutra te odredio stanku kako bi ga straža izvela iz sabornice.

Još se ne znaju detalji premijerova govora, ali pretpostavlja se da će se osvrnuti na gospodarske i političke rezultate rada svoje Vlade u proteklih godinu dana.

Plenkovićevo izvješće uoči treće godišnjice njegove Vlade

To je treće godišnje izvješće koje Andrej Plenković podnosi Saboru, a uoči treće godišnjice njegove Vlade. Sabor je 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj Vladi, u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most, piše HRT.

Saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće.

Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Rasprava o opozivu Kujundžića

Zastupnici će u srijedu, najvjerojatnije u poslijepodnevnim satima, raspravljati i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Oporba proziva Kujundžića da u tri godine mandata nije niti započeo reformu zdravstvenog sustava, te da je propustio strateški upravljati sustavom i pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu.

Optužuju ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Oporba ga proziva i za izostanak upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra, te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara.

Također, Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenje presuda u korist liječnika zbog neisplate prekovremenih sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt