Plenković se nakon 8 godina vladavine uoči izbora sjetio problema pobačaja

pobačaja
Foto: FaH

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu uoči parlamentarnih izbora dotaknuo se i pitanja pobačaja, u kontekstu mogućih koalicija suprotstavljenih njegovoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Večernji list, Plenković se nije izjasnio ni za ni protiv pobačaja. No njegova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, poručila je kako podržava pobačaj te da je pobačaj “temeljno pravo žene”. Plenković je to pitanje spomenuo govoreći kako je “bolje okupljati glasove a ne ih raspršiti, pogotovo ne davati opcijama koje su desnije od nas a kasnije bi podržavale ljevicu“.

Plenković se u predizbornoj kampanji valjda nada da će javnost zabraviti da su njegova djela ili ne-djela vezana za ratifikaciju Istanbulske konvencije, kršenja prava nerođene djece na život, protivljenja definiranju obitelji kao zajednice oca, majke i djece ili olakšavanju procedura za “promjenu spola” dobila pljesak i potporu Možemo i SDP-a.

Plenković je upozorio na snage “koje se vrte oko tog nekakvog Milanovćevog spektra”, naznačio je kako među njima ne postoji vrijednosno suglasje. U tom kontekstu spomenuo je i pitanje pobačaja i Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković se nije izjasnio, ali je Obuljen Koržinek potvrdila da je HDZ protiv zaštite života nerođenih

“Recimo, ako idu skupa sutra SDP, Most, DP, Možemo, koliko ih već ima, što oni u biti podržavaju? Recimo, neki birač Mosta ili DP-a, hoće li on biti skupa u koaliciji s onima koji bi zabranu pobačaja stavili u Ustav? Hoće li ovi koji su iz Možemo ili iz SDP-a biti ti koji će složiti s linijom DP-a da se deratificira Istanbulska konvencija, da se smanji broj zastupnika nacionalnih manjina, da se izvede vojska na granice ili da se ukine Ustavni sud?“, upitao je Plenković.

>HDZ, Most, SDP i Možemo – pravo na pobačaj je temeljno pravo i odluka žene, DP protiv

Pritom nije dalje ulazio u pitanje podržava li zabranu pobačaja ili ne. Ono što je sigurno jest da Plenković u 8 godina svoje vlasti nije napravio niti jedan korak u smjeru veće zakonske i svake druge zaštite života nerođene djece i trudnica. Niti je uveo obavezno savjetovanje i period odlučivanja za majke koje razmišljaju o pobačaju, niti je predložio promjenu komunističkog zakona koja bi, suprotno prijedlozima Možemo i SDP-a – povećala zaštitu nerođenog djeteta, a sve sukladno znanosti.

Sada se pokušava predstaviti kao “brana” od želje Možemo i SDP-a da pobačaj proglase najvećom vrednotom hrvatskog naroda – i stave ga u Ustav.  Njegov se ministar zdravstva u svom predizbornom nastupu složio s Ivanom Kekin da je pravo na pobačaj “temeljno ljudsko pravo”. Što je izmišljotina ljevice. I čak je tvrdio da kad se pobačaj zakonski zabrani – to nema učinka na smanjenje pobačaje. Još jedan od mitova Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o pobačaju još iz vremena Jugoslavije

Pobačaj je u Hrvatskoj, tada još u Jugoslaviji, reguliran 1952. godine. Na temelju odredbe Ustava Jugoslavije iz 1974. godine, 21. travnja 1978. u Hrvatskoj je donesen Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

>EU parlament zatražio da se ‘pravo na pobačaj’ uvrsti u povelju o temeljnim pravima

Taj zakon o pobačaju nije se promijenio kad je Hrvatska postigla neovisnost od Jugoslavije 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnja vlada, kao ni vlade prije nje, nisu dirale u ovaj zakon iz Jugoslavije, otkrivajući tako da pravo na život ne smatraju temeljnim ljudskim pravom.

Zabrana pobačaja štiti temeljno ljudsko pravo na život

HDZ se od svojih početaka predstavlja kao stranka kršćanske demokracije, ali u ovaj zakon se nije miješala iako je u potpunoj suprotnosti s vrijednostima kršćanske demokracije.

Temeljnim ljudskim pravom na život, odnosno zabranom pobačaja, život majke ne dovodi se u pitanje niti se tim zakonom jedan život vrednuje više od drugoga.

>Hod za život ove godine u 15 gradova: ‘Glas rođenih za život nerođenih’

I život majke i život djeteta su jednako važni. To je temeljno etičko načelo na kojemu mora počivati svaki zakon o pravu na život odnosno zakon koji bi u sebi obuhvaćao pitanje pobačaja. Zaštita života od začeća do prirodne smrti je načelo oko kojega bi se trebale slagati sve politike. Pritom nije riječ o ideologiji već o zaštiti ljudskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja za pobačaj u EU

Svake godine održava se Hod za život, koji želi posvijestiti ovu činjenicu. Ove godine održat će se u Hrvatskoj u 15 gradova, a po prvi put u Opuzenu i Sinju. Deseci tisuća građana slavit će život, iskazujući solidarnost s nerođenim djetetom, svakim djetetom, majkom i ocem, pod geslom ”Glas rođenih za život nerođenih”.

Unatoč sličnim pozivima i u drugim europskim zemljama, prevladavajući dijelovi političkih elita sustavno promiču pobačaji stvaraju odgovarajuće zakonske okvire.

Francuska je nedavno, kao prva država na svijetu, “pravo na pobačaj” unijela u ustav. Nakon toga, Europski parlament jučer je zatražio da se “pravo na pobačaj” uvrsti u Europsku povelju o temeljnim pravima. Ta odluka EP-a nije pravno obvezujuća, ali bi postala ako ju prihvati Europsko vijeće, odnosno sve države članice Unije.

Plenković je ratificirao Istanbulsku konveniju uz pljesak SDP-a i Možemo

Saborska većina predvođena HDZ-om ratificirala je 2018. Istanbulsku konvenciju kojom se pod krinkom zaštite žena od nasilja promiče rodna ideologija. Plenković je tada kritičarima predbacio da nisu pročitali tekst konvencije. Uz ratifikaciju ponudio je i “interpretativnu izjavu”. U njoj se tvrdi da konvencija ne predstavlja zadiranje u vrijednosni sustav društva, što se kasnije pokazalo netočnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.