Plenković u Istri održao govor kao u doba Saveza komunista i usput nastavio braniti spašavanje Uljanika

Foto: fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u četvrtak sa svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Pazina u povodu 75. godišnjice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom da su tim odlukama postavljeni temelji moderne Hrvatske u kojoj se, ustvrdio je, svi moraju dobro osjećati i imati jednake šanse.

Plenković o partizskim brigadama i ZAVNOH-u

Na današnji dan, 13. rujna 1943., objavljen je proglas Narodnooslobodilačkog odbora za Istru, kojim se Istra priključuje matici zemlji i proglašava ujedinjenje s ostalom hrvatskom braćom i time je označen kraj okupatorske fašističke i talijanske vlasti na prostoru Istre te početak njene budućnosti u okviru hrvatske matice, podsjetio je premijer.

Zašto HDZ želi našim, državnim novcem financirati Uljanik koji je većinom u privatnom vlasništvu?

Istaknuo je kako je to učinjeno borbom i voljom Hrvata, Slovenaca, pa i Talijana Istre, koji su se s jasnih antifašističkih pozicija snažno i dragovoljno suprotstavili fašizmu i okupaciji. Dodao je i kako je odluku hrvatskoga naroda u Istri potvrdio ZAVNOH 20. rujna 1943. i donio odluku o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. Odluka o pripojenju i sjedinjenju Istre s hrvatskom potvrđena je na saboru istarskih narodnih predstavnika 26. rujna 1943., kojom se Istra uključila u sastav tadašnje antifašističke Hrvatske.

“Pazinske odluke kulminacija su težnje Istrana za slobodom, dvjema rujanskim odlukama postavljeni s temelji moderne Istre kakvu znamo, koja je bila jednako hrabra i jednako odlučna i angažirana i u Domovinskom ratu”, rekao je premijer i, s tim u vezi, spomenuo veliki doprinost 119. pulske i 154. pazinske brigade.

Danas kreće isplata plaća za kolovoz radnicima Uljanika

“Mislimo da je najvažnije da svi dobro shvate, osobito radnici, da je jamstvo od 716 milijuna kuna u siječnju omogućilo funkcioniranje Uljanika i 3. maja praktički prvih pola godine”, kazao je Plenković,

Danas kreće isplata plaće za kolovoz, najavio je premijer i naglasio da je cilj dolaska Vlade u Pulu da Uljanik, s europskim i našim propisima, u budućnosti posluje “na zdravim temeljima i tržišnim načelima, jer onako kako je bilo do sada nije bilo dobro”.

Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

“Zato ćemo razgovarati s Upravom, radnicima i sindikatima, te čelnicima lokalne samouprave i potražiti rješenje koje će dovesti do restrukturiranja koje će omogućiti održivost funkcioniranja Uljanika”.

Sjednici Vlade pridružili se stručnjaci iz Jandrabroda d.d.

Na sjednici će se Vladi pridružiti i stručnjaci iz Hrvatske brodogradnje Jadranbrod d.d. koji će “široj javnosti i svima nama pokazati prezentaciju o stanju u hrvatskoj brodogradnji, da svi skupa shvatimo kontekst, i na temelju toga tražimo s Europskom komisijom rješenja za održavanjem radnih mjesta i proizvodnje”.

“U ovome trenutku najvažnije mi je da opstanu radna mjesta, da opstane funkcioniranje brodogradilišta, a manje su bitni akteri koji su možda svojim radom ili pogreškama ili nekim drugim okolnostima doveli kompaniju u situaciju u kojoj je danas. Bitna je budućnost i zato smo danas tu i zato tražimo rješenje”, kazao je premijer Plenković, potvrdivši da su na račun radnika Uljanika u četvrtak počele stizati plaće.

IDS, SDP i Vlada Andreja Plenkovića složni: ‘Uljanik treba spašavati’

Podsjetio je na ulogu Vlade u podupiranju poslovanja Uljanik grupe koja je, kako je rekao “u siječnju dobila jamstvo za sanaciju u dogovoru s Europskom komisijom u iznosu od 716 milijuna kuna”.

“Taj novac je kanaliziran putem kredita komercijalnih banaka te je omogućio opstanak i funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Obveze koje su u tom procesu preuzete od strane Uprave bile su prije svega da napravi plan restrukturiranja te pronaći strateškog partnera. Ponavljam, to su bile odluke i odabir kompanije”, poručio je premijer, dodavši kako je Vlada davala inpute.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv