Plenković više ne želi Cvitana na mjestu državnog odvjetnika?

Foto: fah

Dinko Cvitan više neće biti glavni državni odvjetnik, neslužbeno je doznao RTL, uoči njegovo isteka mandata za tjedan dana. RTL je naveo kako se kao mogući nasljednici spominju Dražen Jelenić, prvi Cvitanov zamjenik i Davor Petričević, v.d. županijskog državnog odvjetnika u Osijeku kojeg posljednjeg dana spominju i drugi mediji.

Dražen Jelenić je za Bajićeva zamjenika imenovan 2010. godine, a najpoznatiji slučaj koji je vodio jest kada je bio tužitelj u slučaju otmice sina Vladimira Zagorca, za koju su osuđeni Hrvoje Petrač i Ico Mateković. Oženjen je za sutkinju Ines Horvat Jelenić koja radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Davor Petričević četiri je mandata na čelu državnog odvjetništva u Osijeku na kojemu su se između ostalih vodili slučaj Hypo banke, te dio slučaja Riječkih tržnica, ali i slučaj istraga o ratnim zločinima u Sisku i ulozi tadašnjeg Đure Brodarca koji je 2011. godine preminuo u Osječkom zatvoru.

Obojici sudaca su u jednom trenutku bili ukradeni službeni laptopi. Sucu Petričeviću 2010. godine iz službenih prostorija Županijskog državnog odvjetništva, a sucu Jeleniću 2012. godine u restoranu.

Zanimljivo, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u ponedjeljak je ime zastupničkog kluba svoje stranke upozorio kako početkom sljedećeg tjedna istječe mandat glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, pa je Vladu, koja u saborsku proceduru još nije poslala prijedlog kandidata za tu dužnost, pozvao da to hitno učini.

Koja je uloga državnog odvjetništva RH?

Prema Ustavu RH, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava i zakona.

Ivanka Toma o Cvitanu: Treba li se glavni državni odvjetnik bojati smjene?

Glavni državni odvjenik ima, dakle, u rukama, velike ovlasti i jasno je da njegovo nedjelovanje, politiziranost ili pristranost ima snažan utjecaj na razvoj korupcije i klijentelizma u društvu.

Dinko Cvitan stupio je na dužnost u travnju 2014., zamijenivši Mladena Bajića, čiji je mandat bio jedan od najduljih mandata nekog državnog odvjetnika u EU (travanj 2002.- travanj 2014.), a koji se od tada nalazi na funkciji zamjenika gavnog državnog odvjetnika. I prije stupanja na dužnost Dinko Cvitan, „desna ruka“ Mladena Bajića, osam je godina vodio USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala).

Tko su Mladen Bajić i Dinko Cvitan?

Uz mandat Dinka Cvitana, kao i Mladena Bajića, veže su se selektivne istrage vezane uz politiku te neriješavanje brojnih slučajeva korupcije, kriminala, zločina…

Spomenimo slučaj privatizacije Croatia osiguranja u vrijeme Milanovićeve vlade 2013., za što je kaznena prijava DORH-u upućena 2014., ali do danas nije učinjeno ništa po tom pitanju, ili pak zaustavljanje istrage u slučaju Kamensko, u vrijeme Mladena Bajića.

Mandate Bajića i Cvitana obilježio je i neprimjeren odnos DORH-a prema hrvatskih braniteljima i ratnim zločinima iz Domovinskog rata.

Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio 1991. mučenja na vukovarskom veleprometu i Ovčarigostujući u emisiji Bujica, rekao je: “Davao sam izjave u Uredu predsjednika, napisao sam knjigu, bio šest ili sedam puta u Haagu, triput u Beogradu, a DORH me nikad nije zvao (na razgovor)”. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske proces za jedan od najkrvavijih zločina počinjen tijekom okupacije Vukovara – prepustilo je Srbiji – objavljeno je u uvodnom prilogu Bujice. Pojedinci iz Beograda, prema navodima iz emisije, DORH-u su se nudili kao pokajnici i upozoravali da u vrhu hrvatskog tužiteljstva ima agenata srbijanskih službi.

U srpnju 2017., Hrvatski generalski zbor prosvjedovao je nakon neprimjerenog privođenja brigadira Ivana Bobetka i još nekoliko umirovljenih časnika, a u istrazi oko ratnih zločina u Sisku 1991., godine.

Dinko Cvitan također je obmanjivao javnost vezano uz istrage pokrenute u BiH protiv časnika HV-a.

Zašto je Dinko Cvitan obmanjivao javnost o istragama pokrenutim u BIH protiv časnika HV-a?

General Pavao Miljavac upozorio je još 18. travnja 2015. da Sarajevo podiže optužnice protiv časnika Hrvatske vojske.
Državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom prvom razgovoru otkako je postao glavni državni odvjetnik, 22. travnja 2015. za RTL televiziju, zanijekao je pak da su bilo kakve istrage pokrenute u BIH protiv časnika hrvatske vojske.
Međutim, istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su nekontrolirano proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat.

Mladen Bajić omogućio tužiteljstvu BiH pristup arhivama Republike Hrvatske i podizanje optužnica protiv časnika HV-a

Za Bajićeva pak mandata uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. To što je sudjelovao u hvatanju Gotovine donijelo mu je naklonost Carle Del Ponte, a neki kažu, i drugi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Tko je bivši Udbin pripadnik Vinko Sindičić – ponovno uhićen u Španjolskoj i za što ga sumnjiči riječko tužiteljstvo?

Starešina: Vrh kaznenog odjela DORH-a učinio bi korist za demokraciju u Hrvatskoj da nakon presude podnese ostavku

Spomenimo također Bajićevu i Cvitanovu zaštitu sada već osuđenog Josipa Perkovića od izručenja njemačkom sudu.

Izvor: narod.hr/RTL