Plenkovićev koalicijski partner Radin o izborima: ‘Moguća je Vlada koju bi podržavali HDZ i SDP’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom Saboru i potpredsjednik Sabora Furio Radin godinama je politički akter u svim najrelevantnijim političkim zbivanjima. Danas, zajedno s drugim kolegama zastupnika manjina, čini dio vladajuće većine, odnosno podupire politiku aktualne Vlade Andreja Plenkovića.

Parlamentarni izbori trebali su biti održani u drugoj polovici prošle godine, no s obzirom na situaciju nije loše da se održe ljetos. Vlada premijera Andreja Plenkovića dobro je reagirala na krizu, a politizacija Stožera medijska je priča. Koronavirus će drastično promijeniti naše živote i utjecati na ekonomiju, a političko rješenje nakon parlamentarnih izbora, koji će po svemu biti drugačiji od onih na koje smo navikli, moglo bi biti u formiranju manjinske vlade. Tako situaciju u Hrvatskoj trenutno vidi dugogodišnji zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji je dao intervju riječkom Novom listu.

Kaže da je hrvatsko društvo naviklo na izvanredna stanja te se jedva i sjeća razdoblja u kojima nije bilo potreba za različitim ekonomskim intervencijama, od inflacije 1980-ih, preko Domovinskog rata pa sve do velike ekonomske krize 2008. čija je glavnina Hrvatsku pogodila 2009.

Komentirajući priče oko datuma izbora, Radin je za Novi list kazao, parafrazirano, kako bi premijer Plenković u svemu mogao poentirati jer u situaciji autoriteta Stožera i svog ministra zdravstva Vilija Beroša ne mora “ništa dodati, već samo razmišljati koje je optimalno vrijeme za izbore”.

“Naravno da svaka stranka raspisuje izbore kad može kapitalizirati neke svoje dobre rezultate. Kad govorimo o razlozima pro et contra, možemo reći da postoji opravdana bojazan od opasnosti povratka koronavirusa najesen, a u tom smislu je veoma važno imati legitimnost nove vlasti koja bi se trebala pokušati konstituirati što prije u opasnosti od novih kriza”, rekao je Novom listu.

Kaže da za vladu nacionalnog spasa u koju bi uz HDZ ušao i SDP još ne vidi razloga, a da bi velika koalicija predstavljala eutanaziju za obje velike stranke.

“Postoje i alternativne mogućnosti, ako se ne dobije parlamentarna većina: manjinska vlada podržana “izvana”, što ne bi nikoga kompromitiralo, tehnička vlada podržana od SDP-a i HDZ-a… Ili novi izbori”, kaže Radin.

Komentirao je i scenu u Okučanima.

“U osnovi on je rekao nešto što svaki demokrat misli. Milanović i Plenković se dugo poznaju, što može biti prednost ili nedostatak. Mislim da će suradnja funkcionirati uz povremene bombastične izjave, posebno kada će se pozabaviti s temama gdje predsjednik države ima ovlasti, a to su vanjska politika, koja uključuje imenovanje diplomata, i sigurnosne službe. Poseban problem postavio bi se u slučaju velike koalicije SDP-HDZ. U tom slučaju teško je predvidjeti kako bi predsjednik Milanović reagirao.”, kaže Radin

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list