Plenum FF-a zahtjeva da Senat opozve odluku o poništenju izbora za Studentski zbor, ne priznaje izbor prodekana

Foto: Fah

Takozvani plenum Filozofskoga fakulteta (FF) održan u ponedjeljak navečer donio je nekoliko odluka, među kojima su i zahtjevi da Senat Sveučilišta u Zagrebu opozove odluku o poništavanju izbora za Studentski zbor i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću te da obnašatelj dužnosti dekana odmah ‘vrati’ postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće.

Nakon što je prethodni plenum bio održan ispred zgrade fakulteta, ovaj se vratio’pod fakultetski krov’. Plenum je počeo glazbenom točkom posebno pripremljenom za ovu prigodu u izvedbi ženskoga zbora koji je, među ostalim, pjevno izrazio i kako “jedina nam je želja da fašista više nema…. ne mogu nam bome ništa ni oluja niti kiša, gdje se ova pjesma čuje tamo srce pobjeđuje….”. Na njegovu početku sudionici su se složili kako je ispunjen njihov zahtjev i razriješen je dužnosti dosadašnji dekan prof. dr. Vlatko Previšić.

Dio sudionika nije bio siguran je li dekana Previšića Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u ponedjeljak samo suspendirao ili je Previšić razriješen dužnosti dekana, pa su se, nakon što je utvrđeno da Previšić više nije dekan FF-a, plenumaši usuglasili kako je ispunjen njihov zahtjev da Previšić do 3. listopada, odnosno s početkom nove akademske godine, više ne bude dekan toga fakulteta.

Zbog toga, istaknuto je, za sada neće biti blokade FF-a, a sudionici su izrazili i želju da se smiri situacija na fakultetu, ali i ocijenili kako dosadašnje odluke Senata i rektora Damira Borasa “nisu put do smirenja”. Iako, smatraju, rektor Boras i dalje nastavlja donositi krive odluke i griješi, uvjereni su kako bi se za rektorovu smjenu trebali “udružiti sa studentskim zborovima na ostalim sveučilišnim sastavnicama” ali, primijetio je jedan od sudionika, “studentski zborovi na sastavnicama nisu baš skloni FF-u”.

Tzv. plenum: Holjevac treba odmah vratiti postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće

Jedna od zaključaka donesen na dvosatnome tzv. plenumu bio je da profesor Željko Holjevac, kojega je Senat u ponedjeljak imenovao za obnašatelja dužnosti dekana FF-a, “odmah vrati postojeće studentske predstavnike u Fakultetsko vijeće jer poništenje izbora za Studentski zbor ne znači i poništenje mandata studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću”. S tim u vezi je i istaknuto kako Fakultetsko vijeće ne može održati sjednicu bez studentskih predstavnika, pa se tako, najavili su neki od profesora članova Vijeća, sjednice neće ni održati ako o.d. dekana ne ispoštuje spomenuti zahtjev plenuma. Plenum traži i da o. d. dekana vrati studentima prostorije na korištenje i omogući redovito funkcioniranje plenuma.

Jedan od sudionika plenuma predložio je kako bi trebalo zatražiti nadzor i nad odlukom bivšega dekana Previšića o dolasku zaštitara na fakultet.

Tzv. plenum ne priznaje izbor prodekana

Senat zagrebačkoga Sveučilišta nema ovlasti za izbor prodekana FF-a jer prodekane predlaže dekan, a bira ih Fakultetsko vijeće, te je plenum zaključio da ne priznaje prodekane koje je u ponedjeljak izabrao sveučilišni Senat jer, istaknuto je, nisu izabrani u skladu sa zakonom i sveučilišnim Statutom. Plenumaši su se usuglasili i da treba zatražiti nadzor nad odlukom Senata o izboru prodekana.

Zaključeno je i da o.d. dekana Holjevac nema pravo predložiti prodekane jer to može učiniti samo dekan. Zato su pozvali rektora Borasa da što prije raspiše izbor za novoga dekana FF-a (zakonski rok je tri mjeseca). Jer, kako su upozorili neki sudionici plenuma, “u protivnome imat ćemo obnašatelja dužnosti dekana cijelu akademsku godinu”.

Plenum je dao i potporu Inicijativi članova/zamjenika u Vijeću FF-a za pokretanje daljnje pravne procedure vezane za upravni nadzor nad radom Senata i FF-a. Zaključio i da njihova “medijska sekcija sastavi priopćenje o zaključcima plenuma kako bi ih novinari mogli ‘kopi-pejstati’ da ne bi bilo svakakvih zaključaka”.

Odlučeno je da će se novi plenum održati dan poslije prve sjednice Fakultetskoga vijeća u novoj akademskoj godini.

Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio je u ponedjeljak prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta (FF) u Zagrebu i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura početak nove akademske godine.

Senat zagrebačkoga Sveučilišta time je s 55 glasova za, tri glasa protiv i uz četiri suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damira Borasa od 3. listopada ove godine o suspenziji prof. dr. Vlatka Previšića, te je on razriješen dužnosti dekana FF-a zagrebačkoga Sveučilišta, priopćio je nakon sjednice Senata Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Podsjeća se da je rektor Boras kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob jer, prema mišljenju mjerodavnoga ministarstva – Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Previšić nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, te da je profesor Previšić ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Senat je, sa 60 glasova za i uz dva suzdržana glasa, prihvatio rektorov prijedlog da se za obnašatelja dužnosti dekana FF-a imenuje izvanredni profesor Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Obnašatelja dužnosti dekana Senat je ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine, te redovito održavanje nastave i svih djelatnosti FF-a.

Kako se navodi, Senat je također zaključio da u sljedećem razdoblju, obnašatelj dužnosti dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je, stoji u priopćenju, na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

U skladu s odlukom Senata, obnašateljima dužnosti prodekana imenovani su – za poslovanje doc. dr.  Domagoj Tončinić, za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje izv. prof. dr. Ivana Franić, prodekana za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr.  Tin Turković, za studente doc. dr. Marko Alerić, a za organizaciju i razvoj doc. dr. Ivan Markić. Senat je imenovanje obnašatelja prodekanskih dužnosti prihvatio jednoglasno.

Dvostruka mjerila: Ostojić braniteljski prosvjed gušio policijom, a na Filozofskom – sudjelovao

Podsjetimo, neredi na Filozofskom fakultetu su krenuli još od prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. U našu redakciju stigla je fotografija koja jasno prikazuje ono što je za narod.hr prije nekoliko mjeseci rekao Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a.

Predstavljamo neke “studente” koji prosvjeduju protiv dekana Filozofskog fakulteta!

“Paradoks je da pozovu 200-300 članova udruga koje su inicijator svega toga, da oni glasaju na tom plenumu. Od 500 ljudi neka je 300 studenata, opet je 200 članova udruga, a ta odluka kao obvezuje blizu 6000 studenata Filozofskog fakulteta”, rekao nam je tada.

Podršku plenumu pružili su i pružaju Forum mladih SDP-a, te Centar za ženske studije, znači uglavnom lijevo-liberalne udruge i uvijek ista stranka. Tako su se među studentima našli o “studenti” SDP-ovac Ranko Ostojić, izbačena SDP-ovka Aleksandra Kolarić, predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka, te vječna prosvjednica Urša Raukar, kao i Branimir Pofuk.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h