Plitvička jezera puna domaćih posjetitelja: Sve ulaznice rasprodane

plitvička jezera
Foto: Pablo BM, commons.wikimedia.org

Sve ulaznice za Plitvička jezera za ovaj vikend rasprodane su jer je riječ o svibanjskim promotivnim cijenama i o ograničenom broju ulaznica zbog protuepidemijskih mjera, potvrdio je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević.

“Nadali smo se posjetiteljima, ali ovakav boom ipak nismo očekivali. Naše oduševljenje i radost može se usporediti samo s onim kojeg smo osjećali 1995. godine kada smo otvorili nakon rata. Povratak na posao nakon dva mjeseca, što je više nego ikada u 71 godina postojanja, za svih nas 668 stalno zaposlenih je razlog za slavlje”, govori Ognjen Borčić za Slobodnu Dalmaciju, glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvice, u kojem su ulaznice za dva dana vikenda – rasprodane!

Foto: Rangan Datta Wiki, commons.wikimedia.org

Stižu im uglavnom domaći gosti, i to najviše iz Dalmacije i Zagreba, potom iz Slavonije, a mnogi su potegli i iz Istre.

Plitvice su otvorene za posjetitelje od 11. svibnja i već po otvaranju početkom tjedna sve je govorilo da interes postoji, naročito stoga što je Park pokrenuo akciju pod nazivom “Proljeće na Plitvicama” u sklopu koje su sve cijene snižene za pedeset posto.

Međutim, kako cijene, tako je i broj posjetitelja smanjen na pola, što je u skladu s epidemijskim mjerama protiv koronavirusa.

Samo dva dana ranije Nacionalni park bio je prazan:

Svjetska prirodna baština

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine.

To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem se nalazi 16 jezera različite veličine, ispunjenima kristalnom modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.

Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena. 2010-ih pojavilo su se nova dva, Sedamnaesto jezero i 18. jezero koja su nastala čovjekovim djelovanjem, no ona nisu ni čista ni estetski lijepa kao ostala.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu.

Park je podijeljen na užu i širu zonu prema stupnju zaštite. Nalazi se na području dvije županije, 91% parka je u Ličko-senjskoj županiji, a 9% u Karlovačkoj županiji.

Na Plitvičkim jezerima nalazi se i izvor rijeke Korane, koja se napaja vodom iz jezera. Klima u nacionalnom parku je umjerena planinska.

Prvi ozbiljni počeci turizma na Plitvičkim jezerima potječu 1861. godine. Godine 2011. bilo je više od milijun posjetitelja po prvi puta u povijesti ovog nacionalnog parka.

Mnogi su istraživači pridonijeli poznavanju i razvoju Plitvičkih jezera, a od njih se posebno izdvaja Ivo Pevalek, kojemu je podignuta i spomen-ploča.

Na krvavi Uskrs 1991. godine na Plitvicama je poginuo prvi hrvatski branitelj Josip Jović.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodna dalmacija