Pobačaj spada u niz tema od općeg društvenog značaja o kojima je nemoguće nemati mišljenje

pixabay

Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska organizira okrugli stol ”Čimbenici pobačaja na zahtjev u Hrvatskoj” koji će se održati ovog petka, 13. svibnja 2016., s početkom u 18 sati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Rasprava o pobačaju redovito se iscrpljuje u sukobljavanju prava nerođenog djeteta na život i prava žene na pobačaj. Svjetski savez mladih Hrvatska to smatra smjerom koji vodi k dubljim podjelama društva bez pozitivnih pomaka, jer se na taj način olako previđaju konkretni (socioekonomski) razlozi zbog koji se žene odlučuju na pobačaj.

“Riječ je o još jednom okruglom stolu u samostalnoj organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, pod naslovom ‘Čimbenici pobačaja na zahtjev u Hrvatskoj’, koji će okupiti stručnjake iz različitih područja te na kojem će se o pobačaju na zahtjev govoriti s različitih aspekata, s posebnim naglaskom na demografskoj problematici”, rekao je za naš portal Valentino Findrik iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska

Sudionici okruglog stola su domaći stručnjaci iz područja zdravstva, demografije, prava i filozofije. O socioekonomskom aspektu pobačaja govorit će dr. sc. Stjepan Šterc sa Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu; o javnozdravstvenom aspektu pobačaja govorit će dr. med. Željka Draušnik sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo; mag. iur. Karla Ressler sa Pravnog fakulteta u Zagrebu progovorit će o pobačaju sa pravnog aspekta, a mag. phil. Dan Đaković sa Filozofskog fakulteta družbe Isusove obogatit će okrugli stol filozofskim uvidom.

Pobačaj spada u niz tema od općeg društvenog značaja o kojima je nemoguće nemati mišljenje

“Pobačaj spada u niz tema od općeg društvenog značaja o kojima je nemoguće nemati mišljenje. S druge strane, pobačaju se gotovo bez iznimke pristupa na način sukobljavanja prava na život nerođenog djeteta sa ženinim pravom na prekid trudnoće, te u raspravama o opsegu njegove dopuštenosti odnosno njegovoj zabrani. Mi u Svjetskom savezu mladih takav pristup smatramo nedostatnim, jer on nerijetko vodi do daljnjih nerazrješivih podjela, ali i do previđanja konkretnih čimbenika koji uvjetuju društvenu klimu i sve pozadinske čimbenike vezane uz pobačaj. Vođeni misijom promicanja kulture života te stavljajući temu pobačaja u kontekst demografske problematike, namjera nam je pokazati da je o pobačaju moguće ozbiljno i konstruktivno raspravljati i na drugačiji način, uvažavajući podjednako više različitih aspekata”, pojasnio je Findrik

“Jedan od temeljnih problema zasigurno je taj što u sadašnjim uvjetima nije moguć jasan uvid u široki spektar socio-ekonomskih čimbenika koji zasigurno nerijetko imaju presudnu važnost kod pobačaja na zahtjev. Prema zdravstveno-statističkim ljetopisima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o prekidu trudnoće u RH, vidljivo je da su određene skupine žena – gledano prema dobi, bračnom statusu te broju rođene djece – donekle konstantne. S obzirom na to da određena istraživanja na ovom polju pokazuju kako iza odluke na pobačaj redovito stoji više razloga socio-ekonomske prirode, nemogućnost uvida u te čimbenike smatramo ponajvećim problemom”, naglasio je.

Namjera nam je prikazati fenomen pobačaja na drugačiji način od onoga na koji je naše društvo naviknulo slušati o toj temi

“Svrha je ovog okruglog stola progovoriti o odlučujućim čimbenicima vezanima uz pobačaj – kako u pogledu čimbenika socio-ekonomske prirode koji uvjetuju takvu klimu u kojoj i zbog koje dolazi do velikog broja pobačaja, tako i s obzirom na sve elemente pobačaja na zahtjev kao specifičnog procesa. Namjera nam je, između ostaloga, ispitati pravnu, javno-zdravstvenu te posebno demografsku pozadinu pobačaja. U tom smislu ćemo, između ostaloga, pokušati odgovoriti na pitanja: koji su to konkretni socio-ekonomski čimbenici zbog koji utječu na pobačaj, što trebamo i možemo napraviti po pitanju boljeg uvida u njih te, posljedično, koji su koraci – u pogledu demografske politike – implicirani, odnosno nužni, onda kada postoje jasni pokazatelji tih čimbenika”, rekao je Findrik.

“Ovim događajem kao mladi i odgovorni članovi društva želimo dati svoj doprinos javnoj raspravi o gorućim društvenim pitanjima. Namjera nam je prikazati fenomen pobačaja na drugačiji način od onoga na koji je naše društvo naviknulo slušati o toj temi, te ga povezati s nekim važnim pitanjima demografske prirode. Nadamo se primjerom pokazati kako se i najsloženijim pitanjima može pristupiti uvažavajući doprinos različitih ekspertiza, posebno kada se radi o pitanjima koja su od presudne važnosti za naše društvo. Stoga pozivamo sve građane da podrže našu inicijativu te nam se pridruže na okruglom stolu u petak, 13. svibnja (18:00), u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu”, zaključio je.

Svjetski savez mladih Hrvatska podružnica je World Youth Alliance, međunarodne organizacije koja broji preko milijun mladih iz cijelog svijeta, a djeluje s ciljem promicanja neotuđivog dostojanstva ljudske osobe i kulture života. SSMH je dokaz da se mladi različitih svjetonazora i pozadina mogu složiti oko temeljnih ljudskih vrednota. Upravo je golemo bogatstvo ljudskog potencijala ono što mladi iz SSMH žele staviti iznad svake funkcije i ekonomske računice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: pixabay

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.