Pobunili se roditelji i odgojitelji: Izmjene i dopune Zakona smanjuju kvalitetu “prvoj stepenici obrazovanja” – vrtiću

Foto: fah

U mnogim su hrvatskim gradovima posljednjih nekoliko dana organizirani mirni prosvjedi zaposlenika u dječjim vrtićima zbog najave izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koje smatraju neprihvatljivima.

Jasna poruka oko Zakona

Poruka je “ne” ukidanju odredaba Državnog pedagoškog standarda te učiteljima, to jest njihovoj prekvalifikaciji u dječjim vrtićima.

Naime, poručuju kako je Državni pedagoški standard dokument koji svojim sadržajem usmjerava u kvalitetu.

Odgojiteljica prva učiteljica

Kako su organizatori istaknuli u zajedničkom priopćenju, rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja nije u prekvalifikaciji učitelja te odgojiteljice tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se tako obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije te sav rad i trud tijekom studija.

Zaposlenici dječjih vrtića upozorili su i na teške uvjete rada, ističući da su u nekim općinama i gradovima, kako kažu, sramotno niska materijalna prava.

U zajedničkom priopćenju istaknuli su da je odgojiteljica prva učiteljica, a vrtić “prva stepenica obrazovanja”, što nijedan zakon ne smije osporiti.

“Dignut ćemo glas najjače što možemo protiv izmjena Zakona”

Snažne poruke poslane su s prosvjeda u Rijeci i Splitu.

“Ukidanje državnog pedagoškog standarda znači da od trenutka kad to stupi na snagu više nemamo nikakve odredbe o tome koliko djece može biti u skupinama, koliko trebaju biti veliki prostori za rad s djecom, kakve su sigurnosne odredbe, nego sve ostaje na odluci ministra u obliku pravilnika koji može mijenjati i donositi kako želi, bez ikakvih kriterija”, rekla je predsjednica Udruge SIDRO Katarina Turković Gulin.

Učitelji postaju odgojitelji?

Smatra i kako je neprihvatljivo omogućavanje učiteljima razredne nastave da se zaposle u vrtićima, tako da uz malo doškolovanja mogu doseći akademsko zvanje odgojitelja.

Kaže da nije problem da učitelji, koji nemaju mjesta u školama dođu pomoći u vrtićima, ali bi i dalje trebali biti nestručna zamjena jer njihovo obrazovanje nije isto kao i ono odgajatelja, jer ni odgajatelji ne mogu biti učitelji.

Što slijedi oko izmjena Zakona?

Drugo čitanje prijedloga zakona bi trebalo biti sljedeći tjedan.

“Slijedi mišljenje saborskog odbora za znanost, kulturu i i sport te glasanje o zakonu. Ako to Vlada ne zaustavi, ostaje pitanje hoće li zaustaviti saborski zastupnici. Ako se ni to ne dogodi, nemamo što činiti, nego dignuti glas najjače što možemo”, naglasila je.

Prosvjedi u 50 gradova

Udruga SIDRO je okupila četiri najveća sindikata i strukovne udruge pa se prosvjeduje istovremeno u 50 gradova Hrvatske, dodala je Turković Gulin.

“Nismo išli na masovnost, ovdje je moglo biti 2000 ljudi. Htjeli smo poslati poruku da se možemo okupiti i da nećemo šutjeti”, rekla je.

Ustvrdila je i kako je Hrvatska barcelonskim sporazumima prihvatila EU standarde po kojima do kraja 2022. godine u dječjim vrtićima treba imati 95 posto predškolske djece. Sad imamo na nacionalnoj razini oko 55 posto, pa do kraja godine moramo utrpati tu razliku negdje, jer će nas EU u protivnom kazniti. No to ne može biti na štetu djece i preko leđa odgojitelja.

Peticija roditelja

Istovremeno su Zabrinuti Roditelji organizirali potpisivanje peticije. Njome su poručili:

Mi, roditelji djece rane i predškolske dobi, oni koji će se u toj ulozi tek naći, kao i vi koji ste to razdoblje života već prošli, pozivamo svekoliku javnost na reagiranje s ciljem zaustavljanja loših izmjena Zakona o predškolskom odgoju a kojima se ukida Državni pedagoški standard.

Državni pedagoški standard propisuje koliko djece smije biti u skupini, koliko odgojitelja mora biti uz djecu, koliko velike moraju biti sobe u kojima djeca borave, kakvo mora biti dvorište i cijeli niz odredbi kojima je djeci jamčen siguran boravak u vrtićima.

Izmjene Zakona donose loše promjene

Novim izmjenama vrtićima će biti dopušteno:

– upisivati značajno veći broj djece nego je dopušteno,

– zapošljavati manji broj odgojitelja nego je potrebno,

– zapošljavati nestručni kadar koji je jeftiniji,

– površina soba u kojima djeca borave do deset sati dnevno iznosi manje kvadrata po djetetu nego što je kvadratura koju na raspolaganju imaju zatvorenici a

– djeca s teškoćama u razvoju još jednom su zaboravljena i stavljena u kategoriju „može“ umjesto „mora“.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, na jednake uvjete, jednak start. Ovaj Zakon to ne omogućava već donosi nove nejednakosti i nepravde.

Što žele roditelji od Zakona?

Kao roditelji želimo još jednom istaknuti:

NE ŽELIMO OVAKVE IZMJENE ZAKONA!

NE PRISTAJEMO NA UKIDANJE DRŽAVNOG PEDAGOŠKOG STANDARDA!

NAŠA DJECA NISU SAMO BROJEVI KOJE MORATE UGURATI U VRTIĆE, NAŠA DJECA IMAJU PRAVO NA SIGURAN I KVALITETAN VRTIĆ.

Zato, mi roditelji apeliramo na sve, podignite svoj glas i potpišite peticiju kako bismo zaustavili ovakve izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te zaustavili ukidanje Državnog pedagoškog standarda i štetne posljedice koje donosi za svu našu djecu. Ovom peticijom podržavamo i borbu odgojitelja za iste ove ciljeve, jer to je jedino ispravno i na dobrobit sve naše djece”, poručili su.

Peticiju možete potpisati OVDJE. 

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj i problem vrtića u Zagrebu

Velik broj vrtića, posebno u Zagrebu, ionako je pretrpan. Na drugi problem oko vrtića već je ranije, nakon najave ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu,  upozorila predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko.

„Mjera roditelj odgojitelj jasno je definirala uvjete za hrvatske građane, stanovnike Zagreba koji je mogu koristiti. Ti uvjeti su uključivali da žive u Zagrebu najmanje pet godina, da imaju najmanje troje djece, da nisu u radnom odnosu dok se koriste mjerom i da njihova djeca u istom razdoblju ne pohađaju vrtić. Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Očekujemo da institucije hrvatske države, uključujući Ministarstvo pravosuđa i uprave, zaštite naše legitimno očekivanje da i Grad Zagreb ispoštuje svoje obaveze prema nama“, izjavila je Berbić Lacko.

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> UiO: Tomašević je kao nasilnik koji vas istjera iz stana, a onda šalje pismo s pitanjem – imate li dovoljno primanja za podstanarstvo

„Oko 50 % roditelja odgojitelja je u ovih pet godina, dok su u mjeri, dobilo još barem jedno dijete – dakle, četvrto, peto ili šesto. Isto tako, ova je mjera u samo pet godina dovela do 30 % porasta broja treće rođene i daljnje djece u Zagrebu. Roditelji odgojitelji odteretili su zagrebačke vrtiće. Naime, više od 6 000 naše djece vrtićke dobi nisu pohađala vrtiće ostavljajući ta mjesta za majke i očeve koji su zaposleni u tvrtkama, izvan svog doma“, naglasila je Berbić Lacko.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji zatražila je u siječnju zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, GI U djeci je budućnost i g. Ivica Lovrić. Od suda je U ime obitelji zatražila i uvođenje privremene mjere.

Isto tako, krajem prošle je godine U ime obitelji zatražila od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj. Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.