Pogodovanje oko glomaznog otpada: Je li Tomašević direktnom pogodbom sklopio ugovor?

Foto: Fah/DepositPhotos (Fotomontaža: Narod.hr)

U redakciju Narod.hr-a javio se čitatelj (podaci poznati redakciji), koji nam je ukazao na moguće pogodovanje kada je u pitanju nabava drobilica za otpad.

“Raspolažem s dokazima da gradonačelnik Tomašević i njegova ekipa krše zakon oko nabava vezano uz najam drobilice, kao i najam skladišta za neopasni otpad. Naravno lijeve novinare to ne zanima jer ne žele pisati protiv svog velikana”, naveo je u uvodu čitatelj Narod.hr-a i pojasnio o čemu je riječ.

“Sporan je način natječaja za najam drobilice. Sve je dogovoreno da dobije firma Nakić -Alfirević. U troškovniku je stavljeno “Najam primarnog usitnjivača otpada kao ARJES – IMPAKTOR 250 EVO ili jednakovrijedan”. Možete vidjeti da taj stroj jedino ima dotična firma, a kao dokaz dogovora je da je to jedina firma koja je imala prezentaciju na Jakuševcu, kao da nije bilo i drugih zainteresiranih, a bilo je. Isto tako raspisali su natječaj u petak sa rokom dostave ponuda do srijede, jako transparentno trajanje nabave 4 dana uključujući vikend.”, pojasnio je i dodao:

“Isto tako postoje dokazi za najam skladišta gdje su direktno dogovarali sa Unija Novom i onda proveli reda radi pozivni natječaj, samo su se malo pogubili pa postoje jasni dokumenti o lažiranju”, naveo je.

Gradonačelnik Tomašević u utorak je objavio da je Grad pronašao lokaciju za privremeno skladištenje glomaznog otpada, i to u Sesvetskom Kraljevcu sklapajući dogovor s tvrtkom Unija Nova koja se bavi obradom i zbrinjavanjem neopasnog otpada. Angažman Unije Nove prijelazno je rješenje od 75 dana – dok se čeka nabava dviju drobilica za otpad koje bi riješile glomazni otpad u gradu.

Po dokumentima koje smo dobili na uvid vidljivo je kako je Zahtjev zaprimljen u Holding 16. kolovoza, a ugovor je potpisan 17. kolovoza. Dok u ugovoru piše da je napravljen na temelju ponude od 13. kolovoza. Postavlja se pitanje kako može biti ponude, a još nije bilo niti zahtjeva za prikupljanje ponuda?!

Također, navedena je cijena od skoro 200 000 kuna, dok je Petar Pripuz taj posao nudio besplatno do donošenja odluke.

Podsjetimo, iz Pripuzove tvrtke C.I.O.S nedavno su Tomaševiću ponudili da privremeno i bez naknade za Grad skladišti glomazni otpad. Tomašević se na taj prijedlog nije očitovao, a sada je isti dogovor sklopio s tvrtkom Unija Nova iako Grad to plaća plaća 195.000 kuna. Pripuz je, komentirajući dogovor Tomaševića i Unije Nove, pozdravio sklopljeni posao, ali se i pitao zašto gradonačelnik nije pristao na njegovu ponudu koja je – besplatna.

Dogovor s tvrtkom Unija Nova iz Sesvetskog Kraljevca koja se bavi obradom i zbrinjavanjem neopasnog otpada i koja će privremeno zbrinjavati glomazni otpad, trebao bi trajati 75 dana, dok Grad, prema planu Tomaševića, ne nabavi dvije drobilice za otpad, a naš sugovornik ističe da bi taj posao trebala dobiti tvrtka Nakić -Alfirević.

Naš sugovornik pojašnjava kako postoje druge drobilice otpada koje su jednako kvalitetne i niz različitih tvrtki koje su direktni zastupnici za razne marke kao što su Metso, Shark, Doppstadt, a neke od tvrtki koje raspolažu njima su O-K-TEH D.O.O., Komop, Gradatin, no odabrana je ova vrsta zbog dogovora, kaže.

Čime se bavi društvo Nakić-Alfirević?

Društvo Nakić-Alfirević d.o.o. osnovano je 1992. godine. Osnovna djelatnost im je trgovina motornim vozilima. Sjedište je u Kadinoj Glavici kraj Grada Drniša, no djeluju na području Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Republike Srbije.

“Financijski smo stabilni i dovoljni snažni kako bi bili jako dobar poslovni partner za nabavu različitih tipova motornih vozila.”, navedeno je na njihovim internetskim stranicama.

Tvrtki smo poslali upit vezano uz drobilicu. Tvrde kako navedeni usitnjivač ima još nekoliko različitih tvrtki, a o mogućem sudjelovanju na natječaju kažu:

“Usitnjivače Arjes Impaktor 250, osim naše tvrtke, u Republici Hrvatskoj posjeduje najmanje 10-ak tvrtki. Naše odluke o eventualnom sudjelovanju na natječajima nismo skloni objavljivati jer bi to moglo negativno utjecati na našu tržišnu poziciju.”, naveli su u svom odgovoru za Narod.hr.

Prepucavanja oko glomaznog otpada

Pripuz i Tomašević preko medija su nastavili prepirku, nakon što je zagrebački gradonačelnik objavio da poništava natječaj za odabir tvrtke za zbrinjavanje glomaznog otpada i najavio da će Grad, zbog cijena koje privatnici nabijaju Gradu, to odsad raditi sam uz pomoć dviju drobilica za otpad.

Inače, Grad zadnjih dva tjedna muku muči s glomaznim otpadom i pretrpanim reciklažnim dvorištima. Iz C.I.O.S-a je onda došao ironični komentar da “C.I.O.S onda očito nije trebao ulagati 1,4 milijarde kuna u infrastrukturu niti zapošljavati tisuću radnika – ako će dvije drobilice sada riješiti problem glomaznog otpada”.

Tomašević se u utorak nije htio osvrtati na tu izjavu Pripuza govoreći da “ne želi komentirati ironična priopćenja”.

Obustava odvoza glomaznog otpada u Zagrebu

Podsjetimo, ugovor između Pripuza i Zagrebačkog holdinga iz 2019. za odvoz glomaznog otpada istekao je proteklih tjedana. Sklopljen je na dvije godine, sa zajednicom ponuditelja tvrtkom Ce-za-r i Reoma Grupa za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada, a predviđao je ukupno zbrinjavanje 50.000 tona. Ponuda Pripuza i Reoma Grupe od 90 milijuna kuna tada je bila najpovoljnija iako je za posao tada konkurirala i tvrtka 3 K.F. s deset milijuna kuna skupljom ponudom. Budući da je istekao ugovor Grada i Pripuzove tvrtke o zbrinjavanju glomaznog otpada, a novi ni sa kim nije potpisan, već danima se u Zagrebu otpad ne zbrinjava, a popunjeni su i svi kapaciteti u zagrebačkim reciklažnim dvorištima.

Iz tvrtke Ce-za-r, unutar C.I.O.S grupe Petra Pripuza, zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću ponudili su prošlog tjedna “besplatno privremeno skladištenje glomaznog otpada”. Mogućnost koju je Pripuz nudio Tomaševiću, već se koristila za vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, kako se može vidjeti u dokumentaciji Grada. Naime, nakon isteka redovnih ugovora sklapali su se tzv. Ugovori o privremenom skladištenju glomaznog otpada bez naknade.

Prema dokumentaciji dostupnoj na stranicama Zagrebačkog Holdinga, jedan je takav sklopljen između tvrtke Ce-za-r i Holdinga 2013. U njemu stoji da poduzetnik (Pripuz) privremeno zbrinjava gradski otpad do ugovorene količine od 10.000 kubika, potpuno bez naknade “jer postoji obostrana korist” i nakon što je ugovor javne nabave na dvogodišnje razdoblje istekao.

Naš sugovornik ističe i kako je netočna informacija da je nova vlast pokrenula razdvajanje glomaznog otpada na platou.

“Na tom istom platou se već godinama razdvajao glomazni otpad sve dok nije bio veliki požar 2019 godine. Nedavno se je taj plato sanirao i počelo se ponovo razdvajati (ništa on nije započeo). Biootpad se već mjesecima odvozi na kompostanu od Zrinjevca na Jakuševcu. Postavlja se pitanje zašto se i dalje ne nastavi odvoziti na Zrinjevac ili barem jedan dio a tek onda ostatak za velike iznose predaje oporabitelju.”

Tko stoji iza tvrtke Unija Nova?

Što se tvrtke Unija Nova tiče, prema dostupnoj dokumentaciji, ona se pojavila i kao jedan od ponuditelja u lanjskom natječaju za biootpad vrijednom 75 milijuna kuna, piše Jutarnji list. Svoju je ponudu dala u zajednici ponuditelja, uključujući tvrtke Eko-Flor Plus i Ce-za-r, obje pod C.I.O.S Grupom. Na tom natječaju, s ponudom od 71 milijun kuna, zajednica nije prošla jer je imala najskuplju ponudu.

Inače, kako se može iz javnih poslovnih podataka vidjeti, riječ je o obiteljskoj tvrtki vlasnika i direktora Damira Keblara, koja dosad s Gradom Zagrebom nije poslovala. Uredno posluju s godišnjim prihodima od oko 50 milijuna kuna, a redoviti angažman imaju od Hrvatske pošte za koju zbrinjavaju “neopasni tehnološki otpad”.

Građani Sesvetskog Kraljevca nisu zadovoljni što se otpada sada zbrinjava u njihovoj blizini. “Sesvetski Kraljevec nije smetlište”, poručili su, a reagirao je i mjesni odbor.

“Želimo vas obavijestiti kako sam poslao upit gradonačelniku, a VMO će uputiti zaključak prema gradskim vlastima u kojem tražimo žurne odgovore na sljedeća pitanja:

1. Iz kojeg razloga se odabrao baš Sesvetski Kraljevec za odlaganje?

2. Koja vrsta otpada će se odlagati i gdje točno?

3. Koji kapacitet ima to privremeno skladište i kojom dinamikom se planira dovoziti otpad? Nažalost smo i mi iz mjesnog odbora doznali za ovo tek jutros kroz medije što smatramo nedopustivim, jer nismo imali nikakvu priliku očitovati se o toj tematici niti obavijestiti susjede o planovima za naš kvart”, stoji u objavi na stranici Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec.

Što su nam poručili iz Unija Nove?

Tvrtki Unija Nova također smo poslali upit vezano uz moguće pogodovanje koje negiraju.

“Prije svega izuzetno nam je zamorna ova medijska hajka na naše poduzeće koje se inače već 60 godina bavi gospodarenjem otpadom bez i jednog incidenta. Upravo zbog toga smo izbjegavali sudjelovati u bilo kakvim poslovima sa Zagrebačkim Holdingom. Pristali smo izaći u susret Gradu Zagrebu, prije svega Gradu ne Gradonačelniku ili Holdingu, jer smo i sami rođeni, odrasli i živimo u tom prekrasnom gradu koji se pretvorio u neželjeno skladište otpada, zbog nestručnog gospodarenja do sada. Svi su jako glasni kada treba kritizirati druge i pametovati bez osnova i znanja, a nitko se ne želi primiti posla i zasukati rukave. Nema pogodovanja, jer se ovdje ne radi o zbrinjavanju neopasnog otpada već o PRIVREMENOM skladištenju na određeni rok nakon kojeg će otpad biti predan natrag Holdingu na raspolaganje, jer nama su potrebni ti kapaciteti za naš osnovni posao i nesmetano poslovanje. Zašto se Grad odlučio ne prihvatiti ponudu gospodina Pripuza zaista nam nije poznato – to morate njih pitati. Što se nas tiče sa gospodinom Pripuzom i njegovim tvrtkama smo uvijek imali fer i đentlmenski odnos u poslovanju na području gospodarenja otpadom u cijeloj Hrvatskoj.”, stoji u njihovom odgovoru, a osvrnuli su se i na nezadovoljstvo građana koji žive u neposrednoj blizini odlagališta:

“Kao što je cijelo vrijeme komunicirano, a foto dokumentacija raznih medijskih kuća je to i potvrdila, riječ je o glomaznom otpadu koji sam po sebi ne sadrži bio komponente (ne truli te time ne smrdi). Uglavnom su madraci, namještaj i slično. Građani Sesvetskog Kraljevca zaista nemaju potrebe biti zabrinuti – barem što se nas tiče. Tu smo od 1961. godine, planiramo i dalje poslovati sukladno zakonima, pravilima struke i na zadovoljstvo naših zaposlenika ali i naših susjeda. Bez obzira što se bavimo otpadom ne radimo tako da stvaramo deponiju već kreiramo nove proizvode, struju iz otpada i uvijek tražimo kvalitetno i trajno rješenje koje ne opterećuje okoliš već stvara novu korisnost odbačenih materijala.
Nadamo se da će se naši susjedi umiriti i prestati dizati hajku i pobunu gdje nije potrebno, jer im mi nismo neprijatelj već partner u očuvanju okoliša.”, tvrde.

Naš sugovornik zaključuje:

“Poanta oko skladišta je da je Tomašević direktnom pogodbom sklopio ugovor, ma što da god on kaže, isto kao Bandić s Pripuzom.”

Upit vezan uz najam drobilice te sklopljeni ugovor s Unijom Novom i moguće pogodovanje, još smo 19. kolovoza poslali Gradu i Holdingu, no njihov odgovor do zaključenja ovog članka nismo zaprimili.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.