Pojašnjenja Ministarstva hrvatskih branitelja glede novog zakona o braniteljima

Foto: fah

Ministarstvo hrvatskih branitelja u četvrtak je priopćilo glede medijskih navoda podataka vezano za Prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kako je za provedbu novog zakona, kao što je i najavljeno, u 2018. godini na poziciji toga Ministarstva planirano dodatnih 219,2 milijuna kuna, dok je na poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava planirano 64 milijuna kuna.

U 2019. godini projekcijama Državnog proračuna Republike Hrvatske planirano je dodatnih 245 milijuna kuna na poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, navedeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja, te istaknuto kako je dužnost hrvatsku javnost jasno i točno informirati o prijedlogu novoga zakona.

Usporedbe radi, za mirovinska prava stradalnika iz Domovinskog rata i obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja koji su ostvarili mirovinu sukladno važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u tekućoj 2017. godini izdvojit će se ukupno 5.483 milijarde kuna. S obzirom na činjenicu da braniteljska populacija stari te prirodnim slijedom doseže starosnu dob za ulazak u mirovinu, prema važećem Zakonu 2025. godine taj iznos popeo bi se na 7.448 milijardi kuna.

Prema novom Prijedlogu zakona, 2025. godine, odnosno za osam godina, za hrvatske branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja mirovinska prava bi iznosila 8.317 milijardi kuna što je za 869 milijuna kuna više nego što bi to iznosilo prema važećem Zakonu.

Financijski učinci Prijedloga zakona usklađeni s ministarstvima rada i mirovinskog sustava te financija

Svi financijski učinci novog Prijedloga zakona usklađeni su s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Ministarstvom financija, naglašavaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pripadnicima HVO-a koji imaju status ratnog vojnog invalida u Bosni i Hercegovini i članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a omogućuje se nastavak korištenja dosad ostvarenih mirovinskih prava.
Sukladno Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH, potpisanom 2006. godine, pripadnicima HVO-a koji su ostvarili status ratnog vojnog invalida temeljem ranjavanja ili zatočeništva u Bosni i Hercegovini te članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a, omogućeno je ostvarivanje prava na invalidsku i obiteljsku mirovinu, dodaje se u priopćenju.

Budući da određeni broj pripadnika HVO-a koji ispunjavaju spomenute uvjete iz Ugovora nije podnio zahtjev u propisanom roku od 30 dana za njegovo podnošenje, te samim time nije ostvario pravo na mirovinu, novim zakonom to će im biti omogućeno.

Isto tako, novim zakonom, pripadnicima HVO-a, ratnim vojnim invalidima sa 100 posto oštećenja organizma I. skupine po osnovi bolesti i ozljede omogućuje se ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu.
Ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu omogućuje se članovima obitelji pripadnika HVO-a po osnovi smrti od posljedica ranjavanja, ozljede, bolesti ili samoubojstva, članovima obitelji umrlih ratnih vojnih invalida pripadnika HVO-a koji su bili korisnici invalidske mirovine te članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em