Posavec Krivec (SDP) za Narod.hr: ‘Plenković nema nakanu ni minimalno povećati iznose dječjeg doplatka’

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Danas će zastupnici na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o doplatku za djecu. Riječ je o izmjenama koje predlaže Klub zastupnika SDP-a, a odnose se na povećanje iznosa doplatka za djecu.

Zastupnica Domovinskog pokreta dr. sc. Vesna Vučemilović koju je Klub predložio za predsjednicu Odbora za obitelj umjesto Karoline Vidović Krišto, za Narod.hr istaknula je kako je stav Domovinskog pokreta u svezi dječjeg doplatka “vrlo jasan”.

“Zalažemo se da sva djeca imaju pravo na dječji doplatak neovisno o imovinskom stanju kako je to uređeno i u nekim drugim europskim državama.”, kazala je Vučemilović.

> Vučemilović (DP) o Plenkovićevom odnosu prema dječjem doplatku: ‘Važniji su im uhljebi od djece’

> Plenković se hvali izdvajanjima za demografiju, a odbija povećanje doplatka za djecu

Zastupnica Ivana Posavec Krivec (SDP) za Narod.hr govorila je više o Prijedlogu, za kojeg je Vlada dala negativno mišljenje te demografskim mjerama i izostanku istih od strane aktualne vlasti.

Otkrila nam je kada se očekuje saborska rasprava i glasovanje o navedenom Prijedlogu:

“Točno je da je Vlada Republike Hrvatske predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati ovaj Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu, s Konačnim prijedlogom zakona, i to u bitnome, navodeći da je državni proračun značajno neplanirano preopterećen uslijed aktualne epidemiološke situacije, a sredstva koja je potrebno osigurati za provedbu ovog zakona nisu osigurana u Državnom proračunu za 2021. godinu, niti u projekcijama za 2022. ni 2023. godinu. SDP-ov Prijedlog zakona je tek na dnevnom redu radnog tijela Hrvatskog sabora, konkretno 6. sjednice Odbora za obitelj, mlade i sport, koja se održava danas, a rasprava i glasovanje očekuje se kad to odluči vladajuća većina, ako bude političke volje HDZ-a i partnera, u što skorijem roku. No bojim se da to nije za očekivati.”, kazala je.

Mišljenja je i kako Prijedlog neće biti prihvaćen od strane većine:

“Potpuno je jasno da Vlada Andreja Plenkovića nema nakanu ni minimalno povećati postojeće iznose dječjeg doplatka. Šalju nam poruku da nema sredstava u proračunu što nikako nije u skladu s njihovim javno proklamiranim politikama. Ovo je još jedan vrlo konkretan prijedlog koji dolazi od SDP-a i ima za cilj poboljšati egzistencijalna pitanja djece koja se nalaze na granici siromaštva u RH, a za koje HDZ nažalost nema sluha. Očito Premijerovi “istančani radari” ne love ni potrebe najugroženijih stanovnika u RH, ovaj put obitelji s djecom koja ostvaruju pravo na dječji doplatak.”

Zastupnica Posavec Krivec komentirala je i zašto je potrebno povećati doplatak i što smatra spornim u sadašnjem Zakonu.

“Najprije valja istaknuti da se Republike Hrvatska u odredbama Ustava opredijelila za zaštitu obitelji, a posebno djece i nemoćnih osoba. Stoga, doplatak za djecu u Republici Hrvatskoj ima značajno mjesto u sustavu obiteljskih potpora kao oblik novčanog primanja koje obiteljima s djecom ublažavaju razlike u životnom standardu u odnosu na obitelji bez djece. U okolnostima u kojima brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i ostaju bez prihoda ili im visina prihoda naglo pada, država koja je po svom ustavnom uređenju socijalna, mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, koja je i prije ove globalne zdravstvene krize, bila visoka. Što se tiče podrške ovom prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a, ostaje za vidjeti kako će glasovati prije svega kolege iz oporbe, ali i oni koji podržavaju vladajuću većinu, međutim, smatramo da ovakav prijedlog zakona trebaju podržati sve progresivne političke opcije, s obzirom na to da isti osigurava nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć u socijalnom standardu obitelji u riziku od siromaštva i kao trajnu mjeru za suzbijanje dječjeg siromaštva. Najspornijim u sadašnjem zakonskom rješenju smatramo visinu iznosa doplatka za djecu, stoga i ovim izmjenama predlažemo povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50%.”

Osvrnula se i na demografske mjere i rezultate Vlade Andreja Plenkovića i kazala:

Vlada Andreja Plenkovića nema dovoljno dobre i sustavne demografske mjere, a sukladno tome izostaju i rezultati. Premijer oporbi docira s visoka i hvali se, a eto, njegova Vlada je Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati naš prijedlog. O demografskoj politici u RH najbolje govori pad broja novorođenih, što je posljedica nepostojanja dugoročne strategije gospodarskog razvoja u koju treba implementirati i populacijsku politiku. S obzirom na to da se u ovom prijedlogu zakona konkretno radi o djeci, ističemo da na razini RH ne postoji tzv. dječji proračun, gdje bi na jednome mjestu bila prikazana sredstva koja su osigurana za ostvarivanje prava djeteta. Njegova funkcija bila bi u tome što bi na nacionalnoj te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini bila vidljiva sredstva koja su namijenjena djeci. Stoga i ovim putem Vladu RH pozivamo da poduzme odgovarajuće mjere i osigura donošenje odgovarajućih zakonskih rješenja.”, poručila je Posavec Krivec.

Je li u Hrvatskoj moguć doplatak za svu djecu?

Za kraj smo zastupnicu SDP-a o čijem Prijedlogu trenutno raspravlja saborski Odbor povećanje doplatka upitali i je li u Hrvatskoj moguć doplatak za svu djecu, neovisno o cenzusu i dohotku roditelja kao pro-natalitetna mjera te podržava li tu opciju.

“Uzmemo li u obzir da veliki broj građana (roditelja) i djece žive u siromaštvu, a iznosi koji su predviđeni za dječje doplatke su nedostatni, država treba osigurati mehanizme kojima će ojačati standard svih stanovnika, pa valja razmisliti i o uvođenju tzv. univerzalnog doplatka za svako dijete u Republici Hrvatskoj. Tako ne bismo diskriminirali djecu, znači, svako dijete bi trebalo dobivati dječji doplatak, neovisno o financijskom statusu roditelja. Implementacija dječjeg proračuna u Republici Hrvatskoj za trogodišnje razdoblje koja bi prikazala ukupno planirane rashode i izdatke u državnom proračunu namijenjene za ostvarivanje dječjih prava za proračunsku godinu i projekcije za naredne dvije godine, treba biti uvod za univerzalni dječji doplatak. Godišnjem izvješćem o izvršavanju dječjeg proračuna, pratila bi se njegova prihodovna i rashodovna strana. Pritom želimo napomenuti da ovo ne treba gledati isključivo kao pronatalitetnu mjeru, već prvenstveno kao na pravo svakog djeteta na dječji doplatak, kao socijalnu investiciju i prevenciju siromaštva. Dječji doplatak velika je pomoć u odgajanju djece, međutim velike su razlike između Hrvatske i zemalja Europe. Dječji doplatak pravo je sve djece u većini zemalja Europske unije, i to najviše onih koje nemaju problem s natalitetom. Zato je lako imati više djece u Francuskoj, Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Finskoj, Irskoj, Norveškoj, u kojima države čine sve da roditeljima olakšaju život. Dječji doplatak u Hrvatskoj je prema sadašnjem zakonskom uređenju, nažalost, proizlazi iz socijalnih davanja i na njega se gleda kao isključivo trošak za proračun, umjesto da bude potpora roditeljima za uzdržavanje i odgoj djece.”, zaključila je Ivana Posavec Krivec.

Doplatak prima oko 420.000 djece

Podsjetimo, postojeći doplatak za djecu nije odgovarajući, niti s obzirom na visinu iznosa, niti s obzirom na broj djece koja ga ostvaruju.

U RH doplatak prima oko 420.000 djece, a proračunski rashodi za dječji doplatak iznose 1.722.000.000 kn. Sukladno Zakonu koji regulira doplatak za djecu, ako mjesečni neto dohodak po članu kućanstva prelazi 2.328,20 kn, kućanstvo ne ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

U srijedu će na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport zastupnici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o doplatku za djecu. Riječ je o izmjenama koje predlaže Klub zastupnika SDP-a i predlaže se povećanje iznosa doplatka za djecu.

“U okolnostima u kojima brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i prihodi obitelji naglo padaju, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, koja je i prije koronakrize, bila visoka.”, navodi se u prijedlogu.

Izmjenama se predlaže povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50%, što bi iznosilo: 449,01 kn za dijete iz prve skupine, umjesto dosadašnjih 299,34 kn; 374,17 kn, za dijete iz druge skupine, umjesto dosadašnjih 249,45 kn, dok bi u trećoj skupini doplatak iznosio 299,34 kn po djetetu, umjesto dosadašnjih 199,56 kn.

“To je nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć socijalnom standardu obitelji u riziku od siromaštva i kao trajnu mjeru za suzbijanje dječjeg siromaštva, jer, podsjećamo, ova Vlada je širila broj korisnika doplatka za djecu 2018., ali su iznosi ostali izrazito mali.”, stoji u prijedlogu.

Donošenje ovoga zakona predlaže se po hitnom postupku zbog potrebe što žurnijeg povećanja doplatka za djecu, kao odgovor na ublažavanje posljedica krize po standard obitelji s djecom. Za provođenje ovoga zakona potrebno je na godišnjoj razini osigurati dodatna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 860 milijuna kuna.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vlada dala negativno mišljenje

Vlada Republike Hrvatske u svom mišljenju predložila je Hrvatskome saboru da “ne prihvati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu”.

U obrazloženju je navedeno kako “potrebna sredstva za provedbu ovoga zakona nisu osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu niti u projekcijama za 2022. i 2023. godinu, ne podržava se donošenje predloženog zakona”.

“Slijedom svega navedenoga, a uzimajući u obzir i aktualnu epidemiološku situaciju i značajno neplanirano opterećen državi proračun, Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati predmetni Prijedlog zakona. Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila državne tajnice Željku Josić i Margaretu Mađerić.”, stoji u mišljenju Vlade.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr