Vučemilović (DP) o Plenkovićevom odnosu prema dječjem doplatku: ‘Važniji su im uhljebi od djece’

Foto: Fah/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

U srijedu će zastupnici na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o doplatku za djecu. Izmjenama se predlaže povećanje iznosa doplatka za djecu, a Vlada je na Prijedlog dala negativno mišljenje.

U dokumentu kojeg potpisuje predsjednik Vlade Andrej Plenković navedeno je kako “potrebna sredstva za provedbu ovoga zakona nisu osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske te se ne podržava donošenje predloženog zakona”.

> Plenković se hvali izdvajanjima za demografiju, a odbija povećanje doplatka za djecu

‘Sva djeca bi trebala imati pravo na dječji doplatak – neovisno o imovinskom stanju’

Zastupnica Domovinskog pokreta dr. sc. Vesna Vučemilović koju je Klub predložio za predsjednicu Odbora za obitelj umjesto Karoline Vidović Krišto, za Narod.hr istaknula je kako je stav Domovinskog pokreta u svezi dječjeg doplatka “vrlo jasan”.

“Zalažemo se da sva djeca imaju pravo na dječji doplatak neovisno o imovinskom stanju kako je to uređeno i u nekim drugim europskim državama. Znači dječji doplatak ne smije biti socijalna kategorija već pravo svakog djeteta. U državi koja je demografski devastirana to je po nama jedini ispravan pristup.”, pojasnila nam je dr. sc. Vučemilović i komentirala demografske mjere i rezultate Vlade Andreja Plenkovića.

“Na žalost, vladajućima su važnije neke institucije u kojima zbrinjavaju svoje uhljebe od djece. Dok je tako ne možemo očekivati pozitivne pomake i demografsku revitalizaciju Hrvatske.”, zaključila je Vučemilović za Narod.hr.

Doplatak prima oko 420.000 djece

Podsjetimo, postojeći doplatak za djecu nije odgovarajući, niti s obzirom na visinu iznosa, niti s obzirom na broj djece koja ga ostvaruju.

U RH doplatak prima oko 420.000 djece, a proračunski rashodi za dječji doplatak iznose 1.722.000.000 kn. Sukladno Zakonu koji regulira doplatak za djecu, ako mjesečni neto dohodak po članu kućanstva prelazi 2.328,20 kn, kućanstvo ne ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

U srijedu će na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport zastupnici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama zakona o doplatku za djecu. Riječ je o izmjenama koje predlaže Klub zastupnika SDP-a i predlaže se povećanje iznosa doplatka za djecu.

“U okolnostima u kojima brojni roditelji ostaju bez zaposlenja i prihodi obitelji naglo padaju, država mora preuzeti svoj dio odgovornosti za suzbijanje prijetećeg povećanja stope dječjeg siromaštva, koja je i prije koronakrize, bila visoka.”, navodi se u prijedlogu.

Izmjenama se predlaže povećanje proračunske osnovice po djetetu za 50%, što bi iznosilo: 449,01 kn za dijete iz prve skupine, umjesto dosadašnjih 299,34 kn; 374,17 kn, za dijete iz druge skupine, umjesto dosadašnjih 249,45 kn, dok bi u trećoj skupini doplatak iznosio 299,34 kn po djetetu, umjesto dosadašnjih 199,56 kn.

“To je nužan minimum kojim država mora intervenirati kao pomoć socijalnom standardu obitelji u riziku od siromaštva i kao trajnu mjeru za suzbijanje dječjeg siromaštva, jer, podsjećamo, ova Vlada je širila broj korisnika doplatka za djecu 2018., ali su iznosi ostali izrazito mali.”, stoji u prijedlogu.

Donošenje ovoga zakona predlaže se po hitnom postupku zbog potrebe što žurnijeg povećanja doplatka za djecu, kao odgovor na ublažavanje posljedica krize po standard obitelji s djecom. Za provođenje ovoga zakona potrebno je na godišnjoj razini osigurati dodatna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 860 milijuna kuna.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Vlada dala negativno mišljenje

Vlada Republike Hrvatske u svom mišljenju predložila je Hrvatskome saboru da “ne prihvati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doplatku za djecu”.

U obrazloženju je navedeno kako “potrebna sredstva za provedbu ovoga zakona nisu osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu niti u projekcijama za 2022. i 2023. godinu, ne podržava se donošenje predloženog zakona”.

“Slijedom svega navedenoga, a uzimajući u obzir i aktualnu epidemiološku situaciju i značajno neplanirano opterećen državi proračun, Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati predmetni Prijedlog zakona. Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila državne tajnice Željku Josić i Margaretu Mađerić.”, stoji u mišljenju Vlade.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Plenković koji se hvali izdvajanjima za demografiju, odbija povećanje doplatka

Plenković se u nekoliko navrata hvalio izdvajanjima za demografske mjere.

“Uvjereni smo da će naši napori u preokretanju demografskih trendova donijeti rezultate i kako će u budućnosti nastupiti pozitivni demografski trendovi”, poručio je Plenković 2019. godine.

> Plenković se hvali demografskim ‘rezultatima’

Najavio je još ambicioznije demografske mjere i strategije – najmanje deset dana plaćenog dopusta za očeve, a roditeljima omogućen i rad od kuće. I u svom je programu za stranačke izbore 2020. istaknuo zalaganje za “obiteljske vrijednosti i demografsku revitalizaciju”.

“Baštineći demokršćanski svjetonazor, zalažemo se za HDZ koji njeguje obiteljske vrijednosti u društvu, kroz poduzimanje mjera za jačanje obitelji. Jedino zadovoljne obitelji pridonijet će izgradnji prosperitetnijeg i demografski vitalnijeg društva”, navedeno je na stranici andrejplenkovic.com.

“Mnogo smo toga poduzeli i proveli smo niz demografskih mjera kako bismo zaustavili negativne trendove. Prva smo vlada koja je jednom ministarstvu povjerila rješavanje demografskih izazova i koja je osnovala posebno međuresorno Vijeće za demografsku revitalizaciju, a u završnoj je fazi Strategija demografske revitalizacije Hrvatske. Uspjeli smo i na europskoj razini kao najnovija članica EU-a nametnuti temu demografske obnove… no zahvaljujući inicijativi hrvatske Vlade demografija je danas u fokusu europskih politika.”, pohvalio se Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.