Potpredsjednica DIP-a: ‘Financiranje građanskih referenduma trebalo je urediti Zakonom o referendumu, a ne Zakonom o financiranju političkih stranaka’

Foto: snimka zaslona

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić bila je gošća na N1, te je komentirala neusklađenost unutar izbornog zakonodavstva, ali i Zakonom o financiranju političkih stranaka i Zakon o referendumu koji se pokušava strogo regulirati nadziranje referendumskih aktivnosti. Fabijančić Križanić je naglasila kako je u prvom čitanju prošao Zakon o financiranju političkih stranaka, unutar kojeg se regulira financiranje referenduma što nije logično budući da je najavljena i izrada Zakona o referendumu.

>Usvojen zakon prepisan od SDP-a o financiranju referenduma: Za njega glasovali i HDZ-ovci koji su prije 3 godine bili protiv

Ovih dana puno je rasprave u javnosti i negodovanja kod referendumskih inicijativa oko prijedloga da se Zakonom o izbornoj promidžbi riješi pitanje promidžbe, odnosno financiranje referendumskih inicijativa. Prema tom prijedlogu bi se provjeravala i njihova finacnijska izvješća. Iz referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj kažu, kako bi inicijative bile nemoguće jer se financiraju nizom malih donacija. Da li bi po DIP-u tako nešto bio problem?

Ovaj pitanje je regulirano Zakonom o financiranju političkih stranaka, koji je sada prošao prvo čitanje, ali ono što bi smo mi u Državnom izbornom povjerenstvu voljeli da se dogodi, da ukoliko je sada u tijeku izrada Zakona o referendumu, bilo bi dobro da te odredbe o nadzoru referendumskih aktivnosti budu u okviru tog zakona.

U trenutku izrade novog Zakona o financiranju političkih stranaka koji je prošao prvo čitanje nije bilo nikakve najave da bi trebalo doći do novog Zakona o referendumu. Sada kada se već radi Zakon o referendumu bilo bi dobro da i nadzor financiranja referendumskih inicijativa bude u okviru njega.

Treba li nadzirati samo referendumske ili i protureferendumske inicijative?

I jedne i druge.

Izborna je godina, kakva je atmosfera u DIP-u?

U DIP-u je vrlo radna atmosfera. Tijekom cijele veljače imamo edukacije izbornih povjerenstava. Educiramo županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva.

Imamo veliku neusklađenost unutar izbornog zakonodavstva. DIP je izradio prijedlog jedinstvenog izbornog zakona i poslao ga Ministarstvu uprave.

Čini nam se da je malo prevelika pažnja medija dana izradi nacrta jedinstvenog izbornog zakona. Mi u DIP-u smo ponosni što smo to napravili jer je to zaista veliki posao koji je trajao gotovo polovicu prošle godine. Svaka godina u sastavu ovog DIP-a je bila izborna, osim prošle. Vidjeli smo da ima puno neujednačenosti u izbornom postupku.

Bez pretenzija smo da to što ćemo dostaviti MU treba prihvatiti ili da treba ići u proceduru, prvenstveno iz razloga što DIP nije zakonski predlagatelj zakona nego dajemo mišljenja o provedbi izbora sa stručnog stajališta. Ova rješenja mogu biti stručna podloga za ujednačavanje zakona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1