Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa propituje zapošljavanje Plenkovićevih rođaka i kumova

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika sazvalo je za petak sjednicu, a među točkama na predloženom dnevnom redu tri se odnose na donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupaka protiv premijera Andreja Plenkovića, piše Večernji list.

> Novaković: ‘Povjerenstvo je neovisno, a Kuščevićeva je ocjena apsolutno neprimjerena’

Kako doznaje Večernji, u sva tri predmeta radi se o zapošljavanju, odnosno imenovanju povezanih osoba. Konkretno, Povjerenstvo će propitati zapošljavanje Plenkovićeve sestrične kao voditeljice ureda Turističke zajednice u Münchenu i ujaka u Upravnom vijeću Parka prirode Biokovo te imenovanje njegova vjenčanog kuma za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

> (VIDEO) Predsjednica povjerenstva za sukob interesa o vrhu HDZ-a: ‘Osim vladina aviona, sporno je i tko im je platio smještaj, dnevnice u Finskoj’

Ova sjednica dolazi neposredno nakon napada ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji su Povjerenstvo optužili za politiziranje zbog propitivanja premijerova službenog puta u Finsku, gdje se istodobno održavao summit Europske pučke stranke. S premijerom su na putu bili i brojni HDZ-ovi dužnosnici, a Povjerenstvo ispituje tko im je platio put i smještaj.  U Povjerenstvu, međutim, ističu kako dnevni red sjednice u petak nema veze s izjavama HDZ.ovih dužnosnika te da je ova sjednica pripremana dulje vrijeme.

Bauk osudio pokušaje pritisaka na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk osudio je u u srijedu, tijekom slobodnog iznošenja stajališta u Hrvatskom saboru, pokušaje pritisaka na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izrazivši uvjerenje da zbog leta izaslanstva HDZ-a Vladinim zrakoplovom u Helsinki neće “odletjeti” predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

> Kuščević želi novim zakonom o sukobu interesa smanjiti ovlasti Povjerenstva?

“Od jednog leta u Helsinki Vladinim avionom i upita jednog medija o svrsishodnosti i opravdanosti korištenja državnog zrakoplova u moguće stranačke svrhe došli smo do toga da se počeo osporavati cjelokupni rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i cjelokupna zakonska regulativa koja se tiče sukoba interesa”, kazao je Bauk ustvrdivši kako to pokazuje tendenciju da su neovisna tijela dobra samo kada su ovisna o vladajućima, a to “zvoni na uzbunu”.

> (VIDEO) Ministar Kuščević Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa poručio da nauče čitati

Podsjetio je da pri izboru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nijedan oporbeni zastupnik nije sudjelovao u drugom krugu glasovanja o predsjednici tog Povjerenstva i da je Nataša Novaković formalno izabrana sa 78 glasova tajnim glasovanjem u kojem je sudjelovalo 78 zastupnika.

Nakon nekoliko mjeseci ispada da vladajući nisu zadovoljni svojim izborom zato što je predsjednica povjerenstva odlučila provoditi zakon. Vi bi htjeli da se Nataša Novaković pamti samo po svojim inicijalima NN a ona to ne želi”, ustvrdio je Bauk izrazivši bojazan od političkog pritiska na povjerenstvo.

> Novaković kritizirala novi zakon o sprječavanju sukoba interesa – Kuščević tvrdi da se radio na transparentan način

Smatra kako bi najnormalnije bilo da HDZ dostavi povjerenstvu podatke o putu u Helsinki i pusti ga da donese odluku hoće li pokrenuti postupak, a ako nisu zadovoljni neka se žale sudu.

“Cijelu priču možemo shvatiti kao pokušaj obrane HDZ-a u konkretnom postupku ali bojim se da tu postoji pokušaj političkog pritiska na povjerenstvo, bilo pokušajem stvaranja javne percepcije da oni loše rade, iako je broj njihovih odluka koje je sud promijenio minoran, bilo pokušajem dobivanja potpore javnosti za promjenu Zakona o sukobu interesa”, kaže Bauk.

Izrazio je pritom uvjerenje da zbog HDZ-ova leta u Helsinki neće “odletjeti” Novaković i da ostali članovi povjerenstva neće dopustiti da njihov rad bude obilježen inicijalima “predsjednice NN”.

Kuščević: Novi zakon bolje će urediti rad Povjerenstva za sukob interesa

Ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu je uoči sastanka užeg kabineta Vlade izjavio da će novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, koji je još uvijek na “međuresornoj suradnji”, na bolji način regulirati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak, 16. studenoga, otvorilo istragu o putovanju izaslanstva HDZ-a na kongres Europske pučke stranke u Helsinki Vladinim zrakoplovom, Kuščević je u ponedjeljak optužio povjerenstvo da se “polako stavlja u službu politike”, što je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković odbacila.

Kuščević je u srijedu rekao novinarima da mu se broj broj poništenih rješenja povjerenstva na Upravnom sudu čini “velik”. “Jučer sam čitao tu statistiku, mislim da samo iz 2018. godine ima pet ili šest rješenja”, kazao je.

Na novinarsko pitanje je li od povjerenstva dobio zahtjev za predaju putnih naloga i računa za put u Helsinki odgovorio je kako u utorak nije dobio zahtjev, a danas je cijeli dan u Vladi. “Ako je stiglo nešto danas, moguće”, kaže Kuščević.

Ustvrdio je da će novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa na bolji i kvalitetniji način urediti rad povjerenstva i prevenirati sukob interesa, a zakon se “još uvijek nalazi na međuresornoj suradnji”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list/hina