(VIDEO) Pogledajte na Narod.hr-u presicu GI Narod odlučuje u Osijeku

Foto: snimka zaslona

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije u Osijeku,u vezi toga kako je Ministarstvo uprave uvelo diskvalificirajuće kriterije za potpise nakon početka provjere broja potpisa.

Pogledajte je ovdje:

Prva se javnosti obratila Lidija Blagojević, jedna od koordinatorica inicijative Narod odlučuje.

“Događa se još jedna prijevara ministra Kuščevića i tvrtke Apis. Naime, 20.9. na početku provjere valjanosti potpisa ministarstvo nam je dostavilo obavijest da je, prema Ugovoru, koje je ministarstvo 4. 9. potpisalo s tvtrkom Apis, kriterij za valjanost potpisa, citiram: “podaci u pojedinom retku u potpisnoj listi ne smiju biti ispravljeni, prekriženi, nadopunjavani, odnosno ispravljani na način koji dovodi u sumnju vjerodostojnost potpisa. Što je logično, znači, na početku provjere valjanosti potpisa planirali su prihvatiti i one potpise koji su ispravljani, ako nije time narušena vjerodostojnost potpisa. Znači, ako čovjek koji je ispravio znamenku ili dvije kod svog OIB-a, da se taj potpis prizna, ako nije došlo do narušavanja valjanosti potpisa. Međutim, 17.10., nakon što su potpisi prebrojeni, i shvatio je ministar Kuščević da imamo dovoljno potpisa, sad se kriterij mijenja. Znači, tijekom provjere same kriterij se mijenja. Sada glasi, citiram: “podaci, u pojedinom retku u potpisnoj listi ne smiju biti ispravljani, prekriženi ili nadopunjavani. Znači sad se odjednom ne prihvaća niti jedan potpis u kojem je nešto ispravljano. Dakle, čovjek slučajno pogriješi jednu brojku u svojem OIB-u i sam ispravi pogrešku taj potpis se više ne priznaje. Mi smo skupili preko 400 tisuća potpisa, prema tim njihovim kriterijima koji se mijenjaju tijekom provjere potpisa, mi imamo 99, 12 posto potpisa za prvo pitanje i 87, 98 posto potpisa za drugo pitanje. Pozivam Vladu da posluša volju građana i raspiše referendum”, kazala je Blagojević.

Volonter Ivan Šokac istaknuo je dvije stvari na koje se želi osvrnuti.

“Prvo, očigledno je da ministar Lovro Kuščević djeluje poruzakonito i suprotno svim demokratkim standardima jer tijekom procesa mijenja pravila koja se na taj proces odnose. Drugo, državni tajnik Dražen Nekić kaže da će građani koji to zatraže imati mogućnost uvida u svoj potpis, ali samo ako je proglašen nevažećim. Nejasno je kako će Ministarstvo uprave, odnosno APIS, kako će utvrditi da je to ta osoba budući da je potpis nečitak, odnosno potpis nije priznat jer nisu mogli otkriti identitet”, upozorio je.

Volonterka inicijative, Katarina Duvnjak, upozorila je da vladajući vrše opstrukciju i pozvala je na raspisivanje referenduma.

“Mijenjanje kriterija na ovakav način upućuje na to da Vladajući vrše opstrukciju. Zaključno, mi tražimo reviziju potpisa te tražimo da se raspiše refrendum kako bi se udovoljilo volji građana”, kazala je.

> GI Narod odlučuje: ‘Dan prije roka prijave za pregled potpisa – Kuščević skriva osnovne informacije’

Podsjetimo, iz građanske inicijative Narod odlučuje upozorili su u četvrtak da Ministarstvo uprave, dan prije roka prijave za pregled potpisa, skriva osnovne informacije o vremenskom razdoblju u kojem će biti omogućen sam uvid u potpise koji su proglašeni nevaljanima.

Podsjetimo, također Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu protiv nezakonite odluke Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer je ta odluka donesena na nezakonit način, bez uporišta u Zakonu o referendumu. 

> Dr. sc. Mato Palić: ‘Referendumska pitanja nisu protuustavna, a HDZ parlamentarnu većinu duguje upravo zastupnicima nacionalnih manjina

U Zakonu o referendumu ne postoji odredba prema kojoj bi Vlada ili Ministarstvo uprave brojili potpise nakon što su oni predani Saboru, već Zakon o referendumu obvezuje isključivo Organizacijski odbor da broji potpise i, ako ustanovi da ih ima dovoljno, preda Saboru, što je i učinjeno.

GI Narod odlučuje smatra da su donošenjem nezakonite odluke o provjeri broja potpisa, onemogućavanjem promatrača i prava na žalbu, nosioci političke vlasti građanima povrijedili njihovo ustavno pravo na referendum i na zakonitost jer su sebi dali za pravo da mimo zakona, mimo više od 405.000 građana koji su sukladno Ustavu zatražili referendum, bez bilo kakve transparentnosti – odlučuju o tome hoće li ili neće biti referenduma.

> Krešimir Miletić o izjavi državnog tajnika Nekića o ‘nevažećim potpisima’: ‘Glup, gluplji,…’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.