(VIDEO) General Gotovina u Kninu: ‘Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti jači smo i bolji ljudi’

Foto: snimka zaslona

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Budnicama na ulicama grada Knina u 6 sati započela je svečana proslava. Ni velika bura u Kninu ne ometa proslavu.

Proslavu u Kninu kao i prigodan program HRT-a pratite uživo:

11.30 Dr. sc. Ante Nazor u svojim završnim riječima u specijalnoj emisiji HRT-a je poručio:

“Mogu nastaviti citat iz pjesme koju je citirao predsjednik Sabora, to je pjesma našeg Poljičanina Drage Ivaniševića:
‘Ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi i kud god idem sa mnom je Hrvatska’ Slažem se s porukom svih govornika danas. Ne dajemo svoje, poštujemo tuđe”

11.15 U tijeku je let akrobatske grupe “Krila Oluje”.

11.07 “Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rat”, rekao je predsjednik Milanović.

10.51 U tijeku je govor premijera Plenkovića.

“Kao zemlja koja je pobijedila u nametnutnom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu. Naša je pobjeda u Oluji obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus, nego i kraj rata” – rekao je Plenković.

10.34 Prisutnima se u ime branitelja obraća general Ante Gotovina.

“Kroz naučene lekcije iz naše burne i bremenite povijesti jači smo i bolji ljudi, spremni s optimizmom promišljati i raditi danas za bolje sutra. Hrvatska se gradi u modernu europsku demokraciju, državu koja brine o najmanjima i najpotrebnijima. Ostvarit ćemo postavljene ciljeve i znat ćemo odgovoriti na sve izazove vremena u kojem živimo. Na tom putu želim nam uspjeh uz Božju pomoć” – poručio je, među ostalim, Gotovina.

10.25 Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, predvodi molitvu za sve poginule.

10.00 Dvojica sinova poginulih hrvatskih branitelja, Krešimir Šimić i Pere Eranović, čitaju imena poginulih i nestalih branitelja za vrijeme Oluje.

9.45 U Kninu je započela svečana proslava. Nakon dolaska predsjednika Milanovića koji je pozdravio vojnike, uslijedilo je intoniranje hrvatske himne.

9.06 Dr. sc. Ante Nazor, javljajući se uživo u emisiju, istaknuo je kako su u Domovinskom ratu sudjelovale razne postrojbe s raznim amblemima i kako sve one zaslužuju naše poštovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr