(VIDEO) GI Narod odlučuje o Radinovim ucjenama i napadu premijera Plenkovića: ‘Otkud Radin zna da će Ustavni sud zaustaviti ovaj referendum?’

Foto: Snimka zaslona

“Gospodin Furio Radin ucijenio je premijera Plenkovića da ukoliko prođe ovaj referendum da on jednostavno neće dati podršku Vladi. Upravo je to politička ucjena, političko reketarenje i apsolutni apsurd zbog kojeg je i nastala građanska inicijativa kako bi se borila protiv ovakvih političkih ucjena”, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare građanske inicijative Narod odlučuje na kojoj je koordinator inicijative Zvonimir Troskot upozorio na ucjene potpredsjednika Hrvatskog sabora Furia Radina i napad premijera Andreja Plenkovića na GI Narod odlučuje iz pozicije moći i državne institucije.

> (VIDEO) Narod odlučuje objavio: ‘397 024 potpisa za prvo pitanje, 390 189 za drugo – ‘Hvala svim volonterima!’

“Gospodin Furio Radin ucijenio je premijera Plenkovića da ukoliko prođe ovaj referendum da on jednostavno neće dati podršku Vladi. Upravo je to politička ucjena, političko reketarenje i apsolutni apsurd zbog kojeg je i nastala građanska inicijativa kako bi se borila protiv ovakvih političkih ucjena. Gospodin Furio Radin bi sa svojih 1600 preferencijskih glasova onemogućio 3,7 milijuna stanovnika u RH, odnosno glasača da se izjasne po pitanju referenduma. Otkud gospodin Furio Radin zna da će Ustavni sud zaustaviti ovaj referendum i kako gospodin Furio Radin smatra da bi gospodin Plenković trebao zaustaviti volju naroda?”, upozorio je Zvonimir Troskot.

“Gospodin Plenković je upravo jučer pod pritiskom takvog jednog političkog reketarenja i političke ucjene dao izjavu koja je zapravo naputak Ustavnom sudu. Upravo zato je nastala građanska inicijativa kako bi zaustavila te političke ucjene i politička reketarenja kao što je to jučer napravio gospodin Furio Radin i naputke kao što je napravio gospodin Plenković. GI Narod odlučuje smatra da bi konačno političari trebali postati odgovorni svojim biračima, a da bi predstavnici nacionalnih manjina kao što je gospodin Furio Radin trebali prestati javno sramotiti ljude koje oni navodno zastupaju”, naglasio je Troskot.

> Furio Radin zaprijetio: ‘Ako inicijativa Narod odlučuje ne stigne na Ustavni sud, ja više nemam što raditi u Saboru, ali do toga neće doći!’

Luka Mlinarić, jedan od koordinatora GI Narod odlučuje govorio je o proceduri prebrojavanja potpisa i predaju potpisa i novi spin o tome da su “knap” s potpisima.

“GI Narod odlučuje obavijestila je tajnicu predsjednika Sabora da bismo potpise htjeli predati u srijedu 13. lipnja te zatražili da predsjednik Sabora tog dana primi predstavnike inicijative”, istaknuo je Luka Mlinarić jedan od koordinatora inicijative Narod odlučuje.

“Vezano uz samu proceduru brojanja i predaje potpisa u vezi koje postoje upiti, ali i politički te medijski spinovi zadnjih dana potrebno je javnost upoznati s činjenicama glede same te procedure.

Prikupljanje potpisa završilo je u nedjelju, 27.5. u ponoć. Na većini lokacija potpisi su se do tada i prikupljali.

U samo dva dana su koordinatori mjesta izjašnjavanja, volonteri, ljudi koji imaju svoj posao i rade, u ponedjeljak i utorak prebrojali su potpise i javili ih Nacionalnoj koordinaciji.

Od ponedjeljka se ponovno, sve potpisne knjige – njih oko 10 000 za jedno i 10 000 za drugo pitanje ponovno pregledavaju, potpisi se još jednom broje i slažu za predaju Hrvatskom saboru.

Radi se o ukupno više od 780 000 potpisa za dva referendumska pitanja.

Uz samo brojanje potpisa, napominjem kako je potrebno i pripremiti Zahtjev Hrvatskom saboru za raspisivanje referenduma u kojemu inicijativa mora iznijeti mišljenje zašto smatra potrebnim raspisati referendum za ta dva pitanja. Priprema tog zahtjeva također je u postupku.

Dakle, sav ovaj posao, GI Narod odlučuje obavit će u dva tjedna, a sve na volonterskoj bazi. Zanima nas koji će rok biti potreban ministru Kuščeviću i zaposlenicima ministarstva uprave koje plaćaju hrvatski građani”, zaključio je Mlinarić pitanjem za ministra Kušćevića.

> Plenković: ‘Referendumska pitanja su promašena, čak neodgovorna!’

O tužbama protiv Samobora i Rijeke koji su svojim građanima uskratili ustavno prava da se izjasne po pitanju referenduma Zvonimir Troskot kazao je da su još u proceduri prikupljanja glasova i knjiga, i da se oni predaju Hrvatskom saboru.

“Nakon toga ćemo se fokusirati na tužbe tim gradovima s obzirom da smo to već u par navrata izvijestili građane RH da Ministarstvo uprave nije napravilo apsolutno ništa da nas se zaštiti Ustavom i zakonima kao što je i najavio gospodin Kuščević baš referirajući se na ovaj referendum. Tako da su same tužbe u pripremi, međutim s njima ćemo se baviti kada predamo ove potpise u Hrvatski sabor”, poručio je Troskot.

> (VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Oba referendumska pitanja u skladu su s Ustavom’, prof. Raspudić: ‘Treba promijeniti pravila izborne igre’

Upitan o ustavnosti referendumskih pitanja ističe da su pitanja ustavna što je potvrdilo više ustavnopravnih stručnjaka.

“Mnogi ustavnopravni stručnjaci s naše strane govore da su pitanja ustavna. Konkretno za nacionalne manjine kada pogledate članak Ustava 15. koji zapravo determinira nacionalne manjine ili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vidjet ćete zapravo da naši prijedlozi ne mijenjaju niti jedan zarez. Ono što smo mi kroz ove referendumske prijedloge zapravo ponudili građanima da se izjasne jest upravo da se spriječe ovakve političke ucjene i ovakva politička reketarenja koja nisu dana niti u članku Ustava 15. RH niti u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Kada čitate taj Ustavni zakon RH on kaže da bi nacionalne manjine trebale imati između pet do osam mjesta u Saboru. Mi smo predložili šest, a prijedlog je zapravo 25-postotno smanjenje koje je proporcionalno s 25-postotnim smanjenjem svih saborskih zastupnika u Saboru”, objasnio je.

> Doc. dr. sc. Palić: ‘Referendumska pitanja u skladu su s Ustavom, glasat ću ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika’

“Oba bi pitanja trebala biti prihvaćena s obzirom da su ustavna i to su potvrdili ustavnopravni stručnjaci”, zaključio je Zvonimir Troskot.

Konferenciju za novinare pogledajte u cijelosti:

Objavljuje Narod odlučuje u 1. lipnja 2018

Podsjetimo, građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je u četvrtak broj sakupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava te najavila da će ih za 10-ak dana predati u Hrvatski sabor.

Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa, rekao je predstavnik GI Narod odlučuje Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Za održavanje referenduma trebalo je skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

Prema rješenju Ministarstva uprave, u registru birača na dan kad je počelo prikupljanje potpisa bilo je upisano 3.747.409 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj.

Zvonimir Troskot najavio je i da će u idućih 10-ak dana predati potpise u Hrvatski sabor.

“I to će svakako biti unutar zakonskog roka”, rekao je.

Ispred zgrade Hrvatskog sabora sa zastavama i transprentima okupili su se i brojni članovi GI Narod odlučuje.

Potpisi za dva referendumska pitanja prikupljali su se od 13. do 27. svibnja na oko tisuću lokacija.

Inicijativa je upozorila i da su se tijekom skupljanja potpisa susreli s brojnim opstrukcijama pa je pokrenula ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora zbog uskraćivanja ustavnog prava građanima da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr