Furio Radin zaprijetio: ‘Ako inicijativa Narod odlučuje ne stigne na Ustavni sud, ja više nemam što raditi u Saboru, ali do toga neće doći!’

Foto: Snimka zaslona

Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora, u razgovoru za Studio 4 ustvrdio je da “zna da su volonteri inicijative Narod odlučuje bili plaćeni, a da je to danas i javno rečeno. Ova je inicijativa, od početka tvrdim, politička. Ona nije građanska”, smatra. “Iznad Sabora je Bog, a iznad Boga je čini se gospodin Troskot”, komentirao je između ostalog.

> SDP prikupio 50 potpisa saborskih zastupnika za dodatno otežavanje građanskih referenduma

> Zašto su Pupovac i Radin protiv demokratizacije izbornog sustava?

Gostujući na HRT-u izravno je kazao da će izaći iz vladajuće većine ako se referendumsko pitanje ne pošalje na Ustavni sud.

> (VIDEO) Narod odlučuje objavio: ‘397 024 potpisa za prvo pitanje, 390 189 za drugo – ‘Hvala svim volonterima!’

> Nastavak trgovine: Furio Radin potpredsjednik Sabora

Upitan o njegovoj podršci SDP-ovoj inicijativi za ograničavanje građanskih referenduma, te može li HDZ i dalje očekivati njegovu potporu ako ne podrži SDP-ovu inicijativu naglasio je da očekuje da će HDZ na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav dati svoje primjedbe i prijedloge i amandmane “za koje ćemo mi glasovati, ako ćemo se složiti s njima, a vjerojatno ćemo se složiti. Nakon toga bismo mogli zajedno izglasovati takve promjene Ustava. U hipotetičkom pitanju da se to ne desi vidjet ćemo, ali u hipotetičkom pitanju da ta Inicijativa ne stigne na Ustavni sud, onda odgovor znate i sami, ja više nemam što raditi u ovom sazivu Sabora, ali do toga neće doći, jer je dugačak put još do toga, ustvrdio je Radin.

> Namještanje izbora: Srbima plaćao prijevoz u zamjenu za glas SDSS-u?

Cijeli prilog pogledajte u videu:

> Radin uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od Brkića

Isti dan par sati kasnije Andrej Plenković napada građansku inicijativu Narod odlučuje i kaže da pitanja nisu u skladu s Ustavom i da je na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav da odluči o tome, tj. pošalje na Ustavni sud.

> Plenković: ‘Referendumska pitanja su promašena, čak neodgovorna!’

“Treba vidjeti jesu li pitanja za referendum u skladu s Ustavom. To je prije svega na Odboru za ustav. Takva vrsta pitanja, kojima se prava manjina smanjuju na referendumu, kompletno su promašena, čak neodgovorna”, ustvrdio je Plenković.

> (VIDEO) Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Očito smo pogodili u živac okoštale hrvatske lažne politike’

“Po meni svako diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati o referendumu, takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske je apsolutno neprihvatljivo”, navodio je dalje predsjednik Vlade RH.

> Radin: Neću podržati Vladu u kojoj je Hasanbegović

Podsjetimo, Furio Radin na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. u XII. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu osvojio je cijelih 1676 glasova.

Furio Radin rođen je 1950. u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je aktivan u Savezu socijalističke omladine Hrvatske u kojemu je bio zadužen za znanstvenu aktivnost mladih. Njegov brat Fabrizio Radin predsjednik je Izvršnog odbora Talijanske unije u Hrvatskoj.

Furio Radin saborski je zastupnik od 1992., a 2000. postaje predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Nakon izbora 2011. postaje član saborskog kluba Istarskog demokratskog sabora (IDS). Za te izbore nije vodio kampanju jer je bio jedini kandidat za zastupnika talijanske manjine. Bio mu je dovoljan samo jedan glas za dobivanje saborskog mandata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr