Nastavak trgovine: Furio Radin potpredsjednik Sabora

Foto: Fah

Premijer Andrej Plenković izrazio je u petak, uoči glasovanja o novim ministrima, žaljenje što su se tijekom današnje saborske rasprave mogle čuti neprimjerene uvrede posebice što je “u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina” te je najavio kako će Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postati potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

> Tko su predstavnici manjina u Saboru koji odlučuju o hrvatskoj Vladi?

“Današnja rasprava je pokazala određene trendove kod nekih političkih stranaka i kod nekih zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost, a nerijetko i neprimjerene uvrede prema drugim zastupnicima”, rekao je Plenković novinarima uoči saborskog glasovanja o povjerenju ministrima.

To, kazao je, nije dobro za demokraciju u RH, za njegovanje komunikacije između različitih političkih stranaka i zastupnika koji mogu imati različite svjetonazore i vrijednosti.

> Radin uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od Brkića

“Žao mi je da je u jednom trenutku došlo do neprimjerenih izjava koje se odnose na pripadnike nacionalnih manjina i to osuđujem. Također želim napraviti jasan otklon kao predsjednik HDZ-a i Vlade od svih izjava ali i od nekih od dužnosnika HDZ-a koji se tiču manjinskih zastupnika. Želio bih jasno reći da su manjinski zastupnici dodana vrijednost i kvaliteta. Oni su i potvrda da RH temeljem Ustava, zakona i međunarodnih konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini”, rekao je premijer Plenković.

> Plenkovićeva trgovina se nastavlja: Furio Radin, predstavnik talijanske manjine ipak će ga podržati!

Saborski Klub manjina je, naglasio je, dio parlamentarne većine s kojim imaju izvrsnu suradnju i razumijevanje te je politička potpora koju su dobili izrazito cijenjena od strane HDZ-a i njega osobno kao predsjednika Vlade.

> Nevjerodostojni Furio Radin: Je li posao njegove supruge dio političkog paketa?

“U okviru HDZ-a, u razgovoru s našim partnerima odlučili da zastupnik iz kluba nacionalnih manjina Furio Radin preuzme jedno od mjesta potpredsjednika Sabora. Na taj način želimo našem partneru u parlamentarnoj većini pokazati poštovanje i očekujemo i dalju konstruktivnu suradnju u sazivu ovog Sabora”, rekao je premijer.

> Dujmović: Ne mogu vjerovati da sam dočekao dan kad Radin i Pupovac prebrojavaju krvna zrnca zaposlenih u Hrvatskim šumama i HEP-u

Podsjetimo, nastavak je to trgovine koja traje od početka svibnja kada je Radin izjavio kako uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama u Hrvatskoj.

Furio Radin na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. u XII. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu osvojio je cijelih 1.676 glasova.

Furio Radin rođen je 1950. u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je aktivan u Savezu socijalističke omladine Hrvatske u kojemu je bio zadužen za znanstvenu aktivnost mladih. Njegov brat Fabrizio Radin predsjednik je Izvršnog odbora Talijanske unije u Hrvatskoj.

Furio Radin saborski je zastupnik od 1992., a 2000. postaje predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Nakon izbora 2011. postaje član saborskog kluba Istarskog demokratskog sabora (IDS). Za te izbore nije vodio kampanju jer je bio jedini kandidat za zastupnika talijanske manjine. Bio mu je dovoljan samo jedan glas za dobivanje saborskog mandata.

Prateći imovinsku karticu Furia Radina s godinama se uočava značajno poboljšanje imovinskog statusa. Tako se primjerice usporedbom kartica prema podatcima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH prije i nakon 2008. godine može zaključiti da je zastupnik Furio Radin bogatiji za 1.512.000,00 kuna.

> Radin: Neću podržati Vladu u kojoj je Hasanbegović

Početkom 2012. navodi se da Radin dobiva saborsku plaću od 20 tisuća kuna i zbog zakonskih odredbi više ne prima naknadu kao predsjednik Talijanske unije, koja je iznosila 42 tisuće kuna godišnje. Ima u osobnom vlasništvu kuću od 230 kvadrata u Vintijanu blizu Pule, koju procjenjuje na 270 tisuća eura, a za kupnju je iskoristio novac od plaće, od prodaje stana, pozajmice i uzeo je kredit. U svibnju 2011. prijavio je ženinu štednju od 30 tisuća kuna, koju su u međuvremenu potrošili. U Zagrebu živi u stanu od 70 kvadrata koji je u vlasništvu supruge, a čiju je vrijednost procijenio na 130 tisuća eura.

U zadnjem izvješću kuću je procijenio na 2 mil. kuna, a stan u Zagrebu na milijun i još uvijek vozi Renault Megane iz 2002.

Velika i izborno neopravdana moć

Osam zagarantiranih mjesta u Saboru daje manjincima veliku i izborno neopravdanu moć odlučivati o Vladi i njezinom predsjedniku, te sukladno tome o svemu što se tiče političkog života i hrvatske svakodnevnice.

Time se, također, hrvatski državljani koji nisu pripadnici nacionalnih manjina dovode u diskriminatoran položaj sa samo jednim „važećim glasom“, a država Hrvatska i nova Vlada postaje sredstvo potencijalnih mučnih pregovora, pa čak i ucjena.

Također hrvatski državljani u svijetu prisiljeni su svoje ustavno biračko pravo ostvarivati na iznimno diskriminatoran i ponižavajući način.

U inozemstvu je osiguran mali broj biračkih mjesta i birači najčešće moraju stotinama kilometara putovati kako bi ostvarili svoje pravo. Uz to moraju se i registrirati za svaki izborni ciklus. Ranije se predlagalo da se za XI. Izbornu jedinicu uvede dopisni sustav glasovanja, ali to još uvijek nije omogućeno.

Izvor: narod.hr/Hina