(VIDEO) Narod odlučuje: ‘Tražimo od predsjednika Odbora za Ustav Reinera da nam omogući sudjelovanje na sjednici!’

Foto: snimka zaslona

U nedjelju, 3. veljače, u 14 sati, ispred Hrvatskog sabora (Trg sv. Marka 6) GI Narod odlučuje održala je konferenciju za medije vezanu uz zahtjev Inicijative da sudjeluje na sjednici saborskog Odbora za Ustav.

Konferenciju pogledajte u nastavku:

Dr. Natalija Kanački kazala je da je Inicijativa zatražila od predsjednika saborskog Odbora za ustav sudjelovanje na sjednici Odbora koja će se održati u srijedu, 6. veljače, a na kojoj će se raspravljati o Izvješću Vlade o broju prikupljenih potpisa za referendum GI Narod odlučuje. Na njoj bi Inicijativa, poručuje Kanački, pred Odborom objasnila zašto smatra da je Vladin proces provjere potpisa nevjerodostojan.

“Mi bismo htjeli izložiti svoje mišljenje o Izvješću Vlade, tako da narodni zastupnici imaju priliku iz prve ruke čuti provjerene i objektivne informacije o tome kako se vršila provjera potpisa” – rekla je Kanački. Podsjetila je kako je GI uputila Hrvatskom saboru 2 zahtjeva za raspisivanje referenduma, zajedno s pripadajućim provjerenim potpisima: 405 tisuća potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407 tisuća za drugo.

“Očekujemo od predsjednika Odbora g. Željka Reinera da predstavnicima GI omogući sudjelovanje na toj sjednice, s obzirom da je takav način sudjelovanja- predstavnika građanskih inicijativa i udruga- na saborskim odborima već ustaljena praksa.” – poručila je dr. Kanački.

Tvrko Krpina iz Incijative podsjetio je na netransparentan proces kojim je Vlada, ne dopuštajući promatrače, vršila provjeru potpisa te je naglasio kako je ponašanjem Vlade povrjeđeno ustavno pravo građana na referendum.

“Niti predstavnicima GI kao niti javnosti nije bila omogućena stvarna provjera rezultata provjere potpise, a time je premijer Planković prekršio svoje obećanje kada je na sjednici Vlade rekao da će zadužiti ministra uprave da građanskim inicijtivama, ali i svim zainteresiranima omogući uvid i kontrolu u sve potpise koji su proglašeni nevažećima.” – rekao je Krpina. Istaknuo je da je i sam Ustavni sud ocjenio “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid, odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa predstavljala ograničenje ustanog jamstva na neposredno odlučivanje putem referenduma.”

Krpina je podsjetio da “prilikom takozvane provjere rezultata provjere potpisa koju je priredila Vlada, nije bilo moguće stvarno provjeriti rezultate, tj. ponoviti one iste radnje kojima su predstavnici izvršne vlasti zaključili da je više od 40 000 potpisa za svako referendumsko pitanje nevaljan, čime je prekršeno ustavno pravo građana na referendum.”

Karlo Novosel, pravni savjetnik Inicijative, zahvalio je novinarima što prate ovo važnu inicijativu te nastavio:

“Htio bih pokušati demistificirati ovaj veo, koprenu koja je stavljena preko cijelog ovog referendumskog procesa. Stvari su, zapravo, vrlo jasne, obzirom da su jasno propisane u Ustavu RH. Članak 87 Ustava  jasno govori da u trenutku kada se Hrvatskom saboru predaju potpisi- Sabor će raspisati referendum.” – kazao je Novosel.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab