Predstavljena knjiga mons. Batelje: Stepinac i Katolička crkva imali su ključnu ulogu u zbrinjavanju ratne siročadi

Stepinca
Foto: Sisačka nadbiskupija

„Uloga blaženog Alojzija Stepinca u zbrinjavanju ratne siročadi i njihovo liječenje u zagrebačkim bolnicama od 1. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1943. godine” naslov je nove knjige postulatora za proglašenje svetim Alojzija Stepinca mons. Jurja Batelje. Knjigu su sisačkoj publici u srijedu 13. rujna predstavili izv. prof. dr. sc. Vlatka Vukelić i autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>(FOTO) Msgr. Batelja izdvojio primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice na predstavljanju knjige Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu

Knjiga je podijeljena na dva dijela

Govoreći o knjizi Vukelić je istaknula kako je ona podijeljena na dva dijela. „Prvi je sadržajno koncipiran kao jedna opća historiografska studija koja analitički obrađuje te vrlo korektno, činjenično i logički, povijesno kontekstualizira temu u definirano kronološko razdoblje. To je doba Nezavisne Države Hrvatske s posebnim naglaskom na društvene i socijalne aspekte unutar određenih političkih okvira.

Drugi dio ove monografije sadrži precizan popis izbjegličke djece liječene po zagrebačkim bolnicama i koncipiran je u zasebnu studiju“, istaknula je predstavljačica dodavši kako se u ovoj knjizi po prvi puta objelodanjuju transkripti dokumenata iz bolničkih arhiva, što omogućuje preciznu analizu zdravstvenog stanja izbjegličke djece, razloge njihova bolničkog liječenja, tijek liječenja te njihov konačan ishod.

>8. svibnja 1898, rođen Alojzije Stepinac -Znate li da je bio najmlađi biskup na svijetu?

Odlučujuća uloga u zbrinjavanju djece-ratne siročadi u NDH

Vukelić je poručila i kako suvremena historiografija do danas nije dala adekvatan odgovor na negativnu i stigmatizirajuću kampanju koja se protiv institucija hrvatske države, Katoličke Crkve u Hrvatskoj, samog bl. kardinala Stepinca, ali i hrvatskog naroda, vodi već 80 godina. Na kraju citirajući riječi biskupa Košića iz predgovora zaključila je kako upravo one izvrsno sažimaju ovo djelo: „U rukama vam je dragocjena knjiga koja prvi put dokumentirano donosi kako je Katolička Crkva, pod vodstvom zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca, imala odlučujuću ulogu u zbrinjavanju djece-ratne siročadi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dr. sc. Stjepan Brebrić: Stepinac se može nazivati učiteljem kršćanske svetosti

Knjiga vjerno prikazuje položaj Stepinca u vremenu NDH

Autor knjige mons. Batelja rekao je kako mu nakana ovom knjigom, a ni drugima koje je napisao, nije bilo braniti Stepinca, jer su njegova najbolja obrana njegove riječi, primjer i svjedočanstvo. „Zapravo htio sam prikazati položaj u kojem se Stepinac nalazio te vrijeme u kojem je živio. Taj položaj proizlazi iz činjenice da je živio u vremenu u kojem nije bilo jače osobe na koju bi se bacio tuđi grijeh. Zato se našlo njega nevinoga da ga se proglasi zločincem“. Na kraju zahvalio je svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi i izdavanju knjige te je u prigodnoj prezentaciji prikazao prikupljene dokumente i zaključke istraživanja.

Okupljenima se obratio i sisački biskup Vlado Košić koji je zahvalio autoru što već godinama strpljivo i požrtvovno skuplja i iščitava dokumente te donosi istinu o našem blaženiku. „Drago mi je da je pred našom katedralom i u ovoj dvorani lik bl. Alojzija s djecom koji govori kako je on spašavao tu djecu te je kao kršćanin, svećenik i biskup bio usmjeren pomaganju. U tome nije gledao ni nacionalnost ni vjeru, bio je pravi Isusov učenik. Ono što mi je osobno posebno drago kod njega je to da se izdigao iz svoje zajednice i bio se spreman boriti za svakog čovjeka. To je ono što ga čini velikim“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju predstavljanja mons. Batelja je biskupu Košić poklonio Stepinčevu medalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Bl. Stepinac 1942.: Zašto u svakoj revoluciji najprije navaljuju na svećenike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.