Predstavljena knjiga o znanstvenoj potvrdi hrvatskog podrijetla Bunjevaca u Vojvodini

Foto: zkvh.org.rs, hipsb.hr; fotomontaža: narod.hr

Veliko je čudo da su podunavski Hrvati u Vojvodini, izloženi tijekom 150 godina prvo „mađarizaciji“ a potom „srbizaciji“, uspjeli opstati i očuvati svoj identitet, smatra povjesničar Robert Skenderović, čija je knjiga „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije“ predstavljena u utorak u Subotici.

„Smatram da je tajna njihova opstanka na ovim prostorima u velikoj kulturnoj i društvenoj aktivnosti koja stoljećima krasi našu zajednicu, ali i u stalnom nastojanju generacija i generacija naših intelektualaca da održe veze s ostalim Hrvatima“, rekao je Skenderović na promociji knjige organiziranoj u sklopu proslave praznika hrvatske manjine u Srbiji – Svetoga Josipa.

Autor je istaknuo da se njegova knjiga o povijesti ovdašnjih Hrvata može tumači i kao doprinos razumijevanju takozvanog bunjevačkog pitanja, odnosno pitanju pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini.

Na temelju svojih petogodišnjih istraživanja Skenderović navodi kako je proces nijekanja hrvatskog podrijetla Bunjevaca počeo za trajanja Austro-Ugarske kako bi se oslabio njihov utjecaj i veze s matičnim narodom.

„Tako je i nastala podvojenost Hrvata i Bunjevaca koja na istim osnovama traje sve do danas, samo od 1918. u kontekstu srpske politike. Osim Bunjevaca, sličan je pritisak bio i na podunavske Hrvate u drugim dijelovima ugarskog Podunavlja pa su do danas ostali snažni regionalni i subetnički identiteti – bunjevački, šokački, racki i dalmatinski“, rekao je Skenderović publici u subotičkoj Gradskoj kući.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u čijoj je nakladi knjiga objavljena, Tomislav Žigmanov rekao je kako je riječ o jednom od njihovih najvažnijih nakladničkih pothvata.

„Stajališta, istraživanja, argumenti hrvatske zajednice o našoj pripadnosti hrvatskom narodu zatomljeni u srbijanskim medijima i nepoznati ovdašnjoj javnosti. Ovo je zato važan prinos raspravi o takozvanom bunjevačkom pitanju, odnosno pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini“, naveo je Žigmanov.

U Srbiji postoje snažna nastojanja da se Bunjevci prikažu kao samosvojna zajednica, koja nema hrvatske korijene.

(VIDEO) Žigmanov: ‘Još uvijek imam manje funkcija od Pupovca, a na Vučićevom bih se mjestu ispričao’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt