Premijer Plenković u Slavonskom Brodu: 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Foto: Fah

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će u utorak Slavonski Brod i održati 3. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj će se razmatrati mogućnosti unapređenja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine, te raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda premijer Plenković, osnovan je početkom ožujka ove godine kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Taj je Projekt pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja, do 17. studenoga je u okviru Projekta ugovoreno oko 14,8 posto sredstava, odnosno više od 2,5 milijardi kuna.

Projekt uključuje provedbu nekoliko novih mjera koje omogućuju projektima s područja manje razvijenih županija prednost u sufinanciranju putem izravnih dodjela, kao i da ostvare dodatne bodove prilikom odabira projekata u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava, navodi se na web stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

“Uvođenjem ovog Projekta omogućen je usmjereniji pristup korištenju sredstava EU fondova kako bi se na području slavonskih županija osigurala što veća apsorpcija EU sredstava i znatno ojačali kapaciteti dionika na razini lokalne i područne samouprave za pripremu i provedbu projekata u ovom financijskom razdoblju. Jedan od važnijih ciljeva je i stvoriti preduvjete za uvođenje posebnog regionalnog ‘Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Srijema’ u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine”, dodaje se.

Sjednica Savjeta počinje u 11 sati u zgradi Brodsko-posavske županije (Petra Krešimira IV, br. 1), a po završetku sjednice moguće su izjave za novinare (13.30 sati).

Premijer Plenković uoči sjednice Savjeta sastat će se sa županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem te slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom (10,20 sati), a prethodno će položiti cvijeće ispred Spomen obilježja “Prekinuto djetinjstvo“ za djecu poginulu u Domovinskome ratu (10.10 sati, Šetalište braće Radića).

Nakon sjednice Savjeta premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata (14 sati), a potom položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu (Trg Stjepana Miletića).

Uz premijera, u Slavonski brod dolaze i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, kao i državni tajnici i pomoćnici ministara ostalih ministarstava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs