Preminuo eurozastupnik i branitelj Ivica Tolić: ‘Beskompromisan u ljubavi prema Hrvatskoj i u borbi za kršćanske i obiteljske vrijednosti’

Foto: hdz.hr

Tužne vijesti na hrvatskoj političkoj sceni u subotu. U pedesetoj godini preminuo je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj, zastupnik u Europskom parlamentu. Tolić je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik 3. bojne 4. gardijske brigade, a poslije časnik HRM-a. Kao hrvatski političar zalagao se za kršćanske i obiteljske vrijednosti. Jasno je također poručio da neće glasovati za Istanbulsku konvenciju kojom se nameće rodna ideologija.

> Eurozastupnik i branitelj Ivica Tolić (HDZ) odgovorio U ime obitelji: Neću podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije!

> Marijana Petir i Ivica Tolić na VIDIK festu: O odnosu sa Srbijom, kardinalu Stepincu…

> Tolić: Pitanje nestalih u Domovinskom ratu podižemo na europsku razinu kako bi se što prije došlo do istine

> Velik broj glasova svojevrsna poruka političkoj sceni – ljudi žele imati hrvatske branitelje u politici

Od njega se emotivno na društvenim mrežama opraštaju kolege.

“Iako je ovo trenutak u kojem je teško naći prave riječi i osjećam neizmjernu tugu, zahvalna sam Bogu što sam ga imala priliku poznavati i raditi s njim”, napisala je bivša europarlamentarka Marijana Petir.

“Noćas nas je napustio Ivica Tolić, hrvatski branitelj, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, domoljub i prijatelj. Njegovoj obitelji, suborcima i svima koji su ga voljeli izražavam najdublju sućut jer njegov odlazak ostavlja prazninu koja se ne može popuniti. Iako je ovo trenutak u kojem je teško naći prave riječi i osjećam neizmjernu tugu, zahvalna sam Bogu što sam ga imala priliku poznavati i raditi s njim. Beskompromisan u ljubavi prema Hrvatskoj i u borbi za kršćanske i obiteljske vrijednosti bio je primjer dobrog političara i dobrog čovjeka.”

Podsjetimo, Ivica Tolić, ratni zapovjednik 3. imotske bojne bio je rođen 1. rujna 1968. u Imotskome. Kao pripadnik 4. gardijske brigade, prošao je terene od Kruševa, obrane Zadra, sve do oslobađanja hrvatskoga juga. Zbog zasluga u Domovinskom ratu odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a karijeru je nastavio u HRM-u, gdje je zapovijedao Stožerom ali i flotom.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu, pa i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a kasnije je bio i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Po zanimanju je bio diplomirani inženjer strojarstva i magistar ekonomije.

Članom HDZ-a postaje u rujnu 2012. i na listu za europske izbore stavljen je kao kandidat branitelja. Na Plenkovićevoj listi lojalista nije bilo mjesta za istaknutog domoljuba Ivicu Tolića, koji ga je zamijenio u EP-u kada je postao čelnik HDZ-a. Možda je razlog bio i u tome jer je Ivica Tolić za naš portal svojevremeno izjavio da neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, i to neposredno pred ratifikaciju iste u Europskom parlamentu.

On je istaknuo kako je spreman podržati svaki prijedlog koji vodi zaštiti dostojanstva žene, ali kako nikada neće podržati pokušaje nametanja rodne ideologije niti bilo koji pokušaj nametanja novih “vrijednosti” perfidno ubačenih pod maskom zaštite prava žena.

“U tom smislu držim da Istanbulska konvencija nije nikakav pravni napredak u sprječavanju zlostavljanja žena. Kao takva ne donosi nikakve boljitke u smislu već postojećih zakona na nacionalnim razinama zemalja članica i zato sigurno neću podržati ratifikaciju predmetne konvencije.”, rekao je, i dodao kako bi to bilo u suprotnosti s njegovim osobnim svjetonazorom kao i svjetonazorom birača koji su mu dali svoj glas na izborima.

Također, zajedno s kolegicama u EP-u uputio je pismo predsjedniku Europskog parlamenta, te Predsjedništvu EP-a i glavnom tajniku EP-a, kojim se usprotivio smanjenju prevođenja na hrvatski.

“Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!”, napisala je eurozastupnica Ruža Tomašić.

“Noćas nas je napustio komodor Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, hrvatski branitelj, vrijedni i plemeniti, samozatajni čovjek, prijatelj turističkih vodiča koji se među prvima založio za nas, patriot”, izrazila je žaljenje Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr