Press klub Tihomira Dujmovića: Hasanbegović, Vukić, Hebrang i Jurčević otkrili prikrivene povijesne istine

povijesti
Press klub Tihomira Dujmovića, montaža: Narod.hr, Izvor: HINA/ Velimir ILIÆ/ ml, Wikimedia commons/Snimka zaslona

U Press klubu Tihomira Dujmovića na Z1 televiziji na temu ‘Hrvatske povijesne istine’ ovog su tjedna gostovali Zlatko Hasanbegović, Igor Vukić, Andrija Hebrang i Josip Jurčević. Ovo je uvodna emisija serijala o kontroverznim temama iz hrvatske povijesti koje će biti obrađivane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova prva uvodna emisija u serijalu ‘Hrvatske povijesne istine’, krenula je s pitanjem o za Hrvatsku odlučujućim točkama iz tzv. prve Jugoslavije. ‘Ključna je sama godina 1918. godina uspostave jugoslavenske države. To je ključna ishodišna točka hrvatskog 20. stoljeća. Kako je zašto 1918. nastala ta država i zašto te godine nije nastala hrvatska država u kontekstu tzv. proljeća naroda 1918.? To treba biti ishodišno pitanje.

Prvi argument glasi da za to nisu postojale povoljne međunarodne okolnosti. To je bezvrijedan argument, jer ako su ikada postojale povoljne međunarodne okolnosti za nastanak modernih nacionalnih država, to su bile te poratne godine. Post jugoslavenski argument koji se povlačio u hrvatskom javnom prostoru bio je da je uspostava prve Jugoslavije vrsta sretne okolnosti jer su Hrvati sačuvali svoj narodni prostor’, kazao je Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koje su najvažnije povijesne činjenice koje su jednostrano i tendenciozno prezentirane u historiografiji, Hasanbegović odgovara: Uz ovo pitanje zašto je nastala prva jugoslavenska država koja je predstavljala trijumf srpskog ekspanzionizma i hrvatskog jugoslavenstva, kontroverzno pitanje koja se do danas provlače je i interpretacija uloge hrvatskih društvenih i političkih aktera nakon 1918. godine. Period do 1929. je ključan za nastanak Ustaškog pokreta i nacionalističkog gibanja je prekida s jugoslavenskim koncepcijama’, dodao je.

>Tko je Hrvoje Klasić? Povjesničar za kojeg Tito nije diktator, katolički svećenici podržavali su ustaštvo, a na Bleiburgu su ubijani ‘neprijatelji države’

Igor Vukić izdvojio je sljedeće točke. ‘Potrebno je utvrditi činjenice jer je toliko toga prikriveno propagandom stvorenom nakon 1945. godine…Imamo element izlaska Italije iz Drugog svjetskog rata i unutarnji element NDH. Unutarnji ustroj te države nije bio do kraja razrađen i u hodu su se stvari mijenjale. Imamo represivni pristup prema Srbima i pravoslavcima, no nije prošlo niti nekoliko mjeseci i taj odnos se mijenja. Osniva se i Hrvatska pravoslavna crkva i niz različitih odnosa koji se prikazuju jednostrano i pojednostavljeno’, napomenuo je.

Vukić je kazao da je jedna od glavnih tema o kojoj se desetljećima govori je ‘državni teror’ prema stanovnicima NDH. ‘Radilo se o ratu. Država je bila suočena sa širokom pobunom, najprije je to bio srpski ustanak, kasnije komunistički ustanak. Svaka država će reagirati pojačanom represijom i treba istraživati kako se ona odvijala u NDH’, dofaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče masovnih likvidacija 1945. godine, Vukić kaže da se komunistički pokret od samog početka Drugog svjetskog rata služila takvim metodama. Podsjetio je da je Većeslav Holjevac počeo svoj put kao komunist koji je radio zločine, a spomenuo je likvidaciju ozlijeđenih vojnika u Karlovcu, da bi na kraju bio hrvatski nacionalist.

Jurčević: Nakon likvidacija 1945. nastala je zastrašujuća demografska rupa

Josip Jurčević je kao neuralgične točke hrvatskog 20. stoljeća izdvojio sljedeće: ‘Komunistički režim odredio je da je opravdano samo ono što služi režimu. Srušeni su svi mogući standardi i to je rađeno sustavno. Čak i u lijepoj umjetnosti lijepo je ono što služi jugoslavenskom režimu. U kontekstu poslijeratnih popisa stanovništva, naloženo je da svi oni koji su surađivali s okupatorima i domaćim izdajnicima, ne smatraju žrtvom rata. To je protivno svim civilizacijskim standardima i Ženevskoj konvenciji. Tada je nastala zastrašujuća demografska rupa. Prema nizu žrtvoslova koji nije država odrađena, nego civilno društvo, vidi se da je oko 80 posto ubijenih da su bili mladići koji nisu imali potomke. To je do danas pet, šest naraštaja.

Komunizmom smo isključeni iz tradicionalnog života. Važna je i 1948. i Informbiro. Staljin je rekao ne Titu, a ne Tito Staljinu. Valja znati d je Goli otok djelovao i 80-tih godina’, istaknuo je Jurčević.

Hebrang: 97 tisuća članova Saveza komunista prešlo je u HDZ

Andrija Hebrang, na pitanje o istini o njegovom ocu, kazao je sljedeće: Nije rečeno ništa što je istina u javnom tisku jer je s Andrijom Hebrangom trebalo uništiti onaj dio Komunističke partije koji je bio hrvatski orijentiran. Krimen ubijanja hrvatskih komunista jednak je drugim jugoslavenskim krimenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurčević je kazao kada gledamo što je rađeno cijeloj obitelji i ljudima, prijateljima koji ga se nisu htjeli odreći, to je strašno. Eliminacija Hebranga se može pratiti od 1944. godine kada je počeo zastupati hrvatske nacionalne interese.

‘Zašto od 1990. do danas nisu donijeli promjene? Nažalost istina iz 1990. nije ni blizu istine jer isti oni koji su vladali do 1990. preuzeli su Hrvatsku. Njima je bilo u interesu da nastave vladati istim lažima. 90-ta je prijelomna godina zbog prvih demokratskih izbora. Komunistička partija bila je na vlasti prije izbora, onda je pobijedio HDZ i 97 tisuća članova Saveza komunista prešlo je u HDZ. Bili su iskusni i dominantni. Nas drugih je bilo isto oko sto tisuća, no oni su bili iskusni majstori i kada su prešli međusobno su dijeli simpatije. Kako bi bi inače došlo do toga ja je Josip Manolić predsjednik hrvatske Vlade. Demokratski izbori se nikada nisu dogodili u smislu promjene vlasti’, kazao je Hebrang.

U prvoj Tuđmanovoj vladi Hebrang jedini ministar koji nije bbio u partiji sve dok nije došao Šušak

‘U prvoj Tuđmanovoj Vladi ja sam bio jedini ministar koji nije bio član Saveza komunista. Svi drugi su bili. Nakon godinu dana je došao Gojko Šušak koji također nije bio u Savezu komunista. Ne mislim ja da su svi bivši komunisti loši. Ogromna većina je vukla prema natrag. Što su oni onda morali narodu reći: Rekli su da je u Jugoslaviji bilo prekrasno…
Kriminal u privatizaciji, je kriminal Komunističke partije. Marković je donio u 80-zima Zakon o privatizaciji. 11 puta je imao veću šansu privatizirati tvrtku njezin direktor, nego oni izvan tvrtke. Tuđman je rekao da nećemo privatizirati dok nemamo čvrstu državu. Ono što se mora privatizirati, 25 posto treba zadržati u državnim rukama. Od svih vlasnika koji su kriminalnim putem stekli poduzeća, samo četiri posto su bili članovi HDZ-a. Najveće tvrtke su direktno vodili udbaši’, ističe Hebrang.

‘Ono što je najviše zastrašujuće, je da mi nemamo kao pobjednici istinu o Domovinskom ratu. Ukrajina je već sada objavila podatke. Mi do danas nismo objavili službene rezultate pobijenih civila jer se onda zna tko je zločinac. Stalno govore da to treba provjeriti. Mi smo u sanitetu vodili sve evidencije’, istaknuo je Hebrang.

Jurčević je dodao da je nekoliko tisuća ratnih zločinaca abolirano i da je i to ratni zločin. ‘Oni su abolirani da bi penetrirali u hrvatski sustav. Orjunaška, velikosrpska struktura danas je više okupirala hrvatski sustav nego u prvoj Jugoslaviji’, zaključio je Jurčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.