Previšić je razriješen, ali studenti Filozofskog fakulteta nezadovoljni su i v.d. dekanom Holjevcem!

Foto: fah

Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu na svojim Facebook stranicama tvrdi da novi dekan Željko Holjevac i dalje izvršava Previšićeve odluke te da studentski predstavnici opet nisu pozvani na sjednicu Fakultetskog vijeća koja će se održati u petak.

[STUDENTI I DALJE NEMAJU PRISTUP FAKULTETSKOM VIJEĆU]

Nastavlja se gušenje demokratskih procedura na Filozofskom fakultetu: iako je velika većina pročelnika odsjeka v.d. dekana Željku Holjevcu izrazila mišljenje kako Fakultetsko vijeće bez studenata nije Vijeće i kako je najmanje što se u ovakvoj situaciji može učiniti to da se stare studentske predstavnike vrati u Vijeće, v.d. i dalje poslušno izvršava nelegalne odluke Senata i rektora Damira Borasa, baš kao i njegov prethodnik Vlatko Previšić.

Tako na sjednicu Fakultetskog vijeća u petak, 14. listopada, studentski predstavnici ponovno nisu pozvani, a Senat na takvo krnje Vijeće Filozofskog fakulteta u komičnoj maniri apelira da se suzdrži od donošenja odluka važnih za studente sve dok se ne izaberu novi studentski predstavnici. Pritom je važno napomenuti da se već provode neke odluke koje Fakultetsko vijeće uopće nije potvrdilo, a niti je o njima raspravljalo (npr. odluka o naplati studentskih školarina i participacija koja je potpuno fiktivna bez odobrenja Vijeća).

Stoga se pozivaju svi studenti da se okupe u petak u pola 11 ispred vijećnice na Filozofskom fakultetu i da pokažu kako ne pristaju na daljnje gušenje procedura demokratskog odlučivanja, u kojemu svoj glas moraju imati i studenti. Vidimo se!”, stoji u objavi Plenuma FFZG-a na Facebooku.

Podsjetimo, nedavno je Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (FFZG) i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura početak nove akademske godine.

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

Plenum Filozofskog fakulteta bunio se i protiv njih.

Više pročitajte ovdje:

Tko su novoizabrani prodekani protiv kojih se buni Plenum Filozofskog fakulteta?

Dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) komentirao je jučer da je dekan razriješen, “ali na Filozofskom upravo počinje plenum studenata i odmetnutih profesora. Sada su pak nezadovoljni što je svjetonazorski pogrešan i Previšiću previše bliski prodekan postao dekan. Doduše u penziju ga ne mogu potjerati jer ima 43 godine. Možda je najbolje da skinu maske i izaberu Ranka Ostojića za dekana. Ionako će u SDP-u izgubiti!”

Dodao je da je ljevica opravdano nervozna “jer gubi uporište po uporište i njihov društveni utjecaj svakodnevno je sve manji. Izgubili su utjecaj u vladi, kulturi specijalno, u Saboru, nemaju predsjednika republike, nemaju akademiju znanosti i umjetnosti, sveučilište, olimpijski odbor, društvo filmskih umjetnika, liječničku komoru… jednostavno padaju jer su im potrošene/ otrcane ideje i ljudi!”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr