Pročitajte kakav je zaključak usvojio Odbor za Ustav u vezi s pločom HOS-a u Jasenovcu!

Foto: fah

Odbor za Ustav postigao je konsenzus u vezi s pločom HOS-a u Jasenovcu, na kojoj se nalazi grb udruge s pozdravom ‘Za dom spremni’ .

Odbor je tako usvojio sljedeći zaključak: “Postavljanje Spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, s riječima ‘Za dom spremni’ u grbu udruge, vrijeđa žrtve ovog ustaškog logora i sve žrtve ustaškog režima. Odbor poziva nadležna tijela državne vlasti da poduzmu nužne radnje kojima će se zaštititi dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, a pogotovo na mjestima kao što je Jasenovac. Potaknut raspravom, Odbor poziva Vladu RH da utvrdi pretpostavke za institucionalno pravni okvir unutar kojeg će se riješiti pitanje simbola svih zločinačkih totalitarnih režima i zaštite digniteta njihovih žrtava.”

Odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj se ploča s takvim pozdravom u Jasenovcu treba uklonti, kazao je za Hrvatsku uživo SDP-ovac Peđa Grbin.

“Odbor je donio zaključak da se ovakve stvari u posebnim mjestima ne poduzimaju, te pozvao nadležna tijela da takva obilježja ukloni. Moraju se honorirati sve žrtve, ali se pri tome ne smije vrijeđati druge”, dodao je Peđa Grbin. Odbor je također pozvao na stvaranje institucionalnog okvira koji će dodatno pojasniti koji su to simboli totalitarizma u Hrvatskoj nedopušteni. “Zakon iz 1997. je omogućio postavljanje ploče s pozdravom ‘Za dom spremni’, ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav. Možda bi bilo malo samodopadno ako kažem da ovime završavamo s podjelama u hrvatskom društvu, ali ovom odlukom ukazujemo na smijer u kojem bi politika morala ići”, dodao je.

Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio: “Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve”, ponovio je.

Odbor za Ustav o ovome je pitanju i danas raspravljao na zatvorenoj sjednici. Jučer je sjednica prekinuta nakon dvoiposatne rasprave, a konsenzusa nije bilo ni nakon njezina nastavka iza zatvorenih vrata pa je dogovoreno da se nastavi danas. Oporba je najprije predložila da se vladu pozove na skidanje ploče u Jasenovcu, a danas su svoje zaključke predložili HDZ te zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. No, nakon rasprave, članovi odbora ponovno su uzeli stanku kako bi još jednom pokušali doći do konsenzusa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt