Pročitajte što je predsjednica pisala Zuroffu u odgovoru na njegovo tumačenje njezine izjave u Argentini

Foto: Magnus Manske, Wikimedia, fah, montaža narod.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izazvala je niz reakcija izjavom da je “hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao svoj nacionalni identitet, duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini”.

> Argentinski Hrvati Predsjednici: ‘Zašto je broj članova Sabora koji predstavlja Hrvate u iseljeništvu smanjen s 12 na samo tri?’

Zbog ovoga joj je pisao Efraim Zuroff, voditelj centra Simon Wiesenthal.

Evo što je napisao:

“Poštovana predsjednice Grabar-Kitarović,

Pišem vam kako bih izrazio svoju zgroženost i kako bih prosvjedovao protiv vaših izjava izrečenih tijekom vašeg posjeta Argentini. Prema hrvatskom portalu Index.hr, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to točno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su ‘dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima’.

Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.

Iskreno vaš,

Dr. Efraim Zuroff”, stoji u pismu.

Predsjednica mu je odgovorila:

“Poštovani gospodine Zuroff,

Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji.

S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.

Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu.

S poštovanjem,
Kolinda Grabar-Kitarović“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr