Prof. dr. sc. Biočić poručio HRT-u: Promovirate jugokomunističku istinu o pripajanju Istre Hrvatskoj, bez spominjanja don dr. Milanovića

mihovil Biočić
Foto: Grad Kaštela

Zbog doprinosa Katoličke crkve u Istri, na čelu s don dr. Božom Milanovićem, na Pariškoj konferenciji Istra je pripala Hrvatskoj. ZAVNOH i AVNOJ  su to kasnije samo ‘amenovali’, ali nisu sudjelovali na Pariškoj konferenciji! Kako vam je ‘promaklo’ da je čak i megazločinac Tito, odlikovao don. Božu Milanovića? Valjda je imao razloga!”, piše u otvorenom pismu prof. dr. sc. Mihovil Biočić.

> Prof. Mihovil Biočić Jandrokoviću: Je li postojanje ‘Faktografa’ protivno hrvatskom Ustavu?

Prenosimo ga u cijelosti:

“Na TV kalendaru od 13. rujna 2022., opet ste (kao i 2021.g.) besramno promovirali jugokomunističku istinu o pripajanju Istre Hrvatskoj. Ni jednom riječju niste spomenuli doprinos don dr. Bože Milanovića i njegovih svećenika!? Zbog te činjenice uputio sam vam Otvoreno pismo prije godinu dana te ću neke činjenice morati ponoviti.

> HRT-ov Bolković ushićeno digao Plenkovića u nebesa, Peternel: Ni u komunizmu viđeno

Je li moguće da opet bezočno krivotvorite povijest, krijući doprinos hrvatskog istarskog katoličkog svećenstva, tih istinskih antifašista, u  pripajanju Istre matici Hrvatskoj!?  Za razliku od Titovih ‘antifašista’, ti su svećenici proživjeli neviđene patnje od talijanskog fašizma, pa i u vrijeme kada  su Titovi ‘antifašisti’ prijateljevali s nacifašistima (od 23. kolovoza 1939. do 22. lipnja 1941.). Dok su ti svećenici bili proganjani, komunisti su tada pomagali naciste, slavili s njima okupaciju Francuske i velikog dijela zapadne Europe, a ‘mrske’ imperijaliste Francuze i Britance, optuživali su za izazivanje rata. Nacisti i komunisti su potpomagali jedni druge u borbi protiv Britanaca i Francuza, priređivali zajedničke vojne parade u Brest Litovsku, Białystoku, Grodnu, Lwówu itd. Staljin je slavio i čestitao Hitleru na pobjedi, kada je ušao u osvojeni Pariz.

> Tko je bio dr. Božo Milanović, svećenik antifašist, zbog kojeg su u Istri zviždali predsjednici?

Zbog doprinosa Katoličke crkve u Istri, na čelu s don dr. Božom Milanovićem, na Pariškoj konferenciji Istra je pripala Hrvatskoj. ZAVNOH i AVNOJ  su to kasnije samo ‘amenovali’, ali nisu sudjelovali na Pariškoj konferenciji! Kako vam je ‘promaklo’ da je čak i megazločinac Tito, odlikovao don. Božu Milanovića? Valjda je imao razloga! 

Na proslavi 74. obljetnice donošenja Pazinskih odluka, o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom i 70. obljetnica Pariške mirovne konferencije, u Pazinu 25. rujna 2017., komunistički ‘antifašisti’ su zviždali predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i drugim uvaženim gostimakada je predsjednica spomenula doprinos Katoličke Crkve.

Tajni razgovor

Ti istinski antifašisti, a ne komunisti  su 13. rujna 1943., u Pazinu, izdali ‘Proglas o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj’ i proglasili ‘ujedinjenje s našom hrvatskom braćom‘. Proglas poručuje da je ‘Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati te označava kraj  fašističke i talijanske vlasti u Istri’Svećenici, njih 55  iz ‘Zbora svećenika Sv. Pavla za Istru’istražili su i iznijeli Međunarodnoj komisiji pravo stanje (matica) na spornom području, gdje su se trebale odrediti međudržavne granice. Naime, vladalo je načelo da će određeno područje pripasti onoj državi čije stanovništvo prevladava.

Najvažniji dokaz o etničkom sastavu Istre je ‘Spomenica hrvatskog svećenstva u Istri’, koje je uvažilo Savezničko povjerenstvo za razgraničenje Julijske krajine, u Pazinu 12. veljače 1946. Spomenicu je napisao ‘Zbor svećenika sv. Pavla za Istru’. U potpisu su tog dokumenta su: predsjednik Tomislav Bonko, tajnik Miroslav Bulešić, odbornici Božo Milanović, Leopold Jurica, Josip Pavičić i dr. Uz ostalo, svećenici su u Spomenici prikazali strahote koje su Talijani činili Hrvatima, naročito svećenicima od 1918. do 1943.”

Dana 19. ožujka 1946., u 22,45 sati, Međunarodno povjerenstvo je primilo na tajni razgovor izaslanstvo Zbora svećenika Sv. Pavla za Istru  koji su činili: don Božo Milanović, don Tomo Banko i don Leopold Jurca. Oni su na sastanku prikazali da u Istri postoje 132 hrvatsko-slovenske župe (75%), 23 mješovite (13%) i 21 talijanska (12%)  (Božo Milanović, Moje uspomene, str. 142.).

Na Mirovnoj  konferenciji u Parizu 1946., ti su podaci bili odlučujući, a ne odluke ZAVNOH-a  i  AVNOJ-a

Tim istarskim domoljubima, istinskim antifašistima, nekomunistima, koji su imali odsudnu ulogu u stvaranju novih granica na tim područjima pod Italijom, iz zahvalnosti za bitne dokaze i ulogu u pripojenju Istre Hrvatskoj, komunistička vlast je onemogućavala crkvene obrede, izazivala, odvodila svećenike i građane, koji se nisu vraćali… Mladog istarskog svećenika, danas blaženika,  Miroslava Bulešića (1920.-1947.) su ‘antifašisti’, nakon mise u župnoj kući u Laništu u Istri, zaklali nožem. O brojnim zločinima u Istri, danas se puno zna (http://hrcak.srce.hr/file/188770., https://hr.wikipedia.org/wiki/Božo_Milanović) 

Na kraju, mogu se samo nadati da će u skoroj budućnosti na HRT-u prevladati istina, prije svega smjenom neokomunističkih i neojugoslavenskih kadrova.

O autoru

* Prof. dr. sc. Mihovil Biočić rođen je u Kaštel Sućurcu, a nakon završene gimnazije u Splitu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1971. Od 1975., radi u KBC-u Split, te završava specijalizacije iz dječje i opće kirurgije. Nakon što je 1988., doktorirao predavao je na Medicinskom fakultetu u Splitu, kao sveučilišni profesor. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova.

Bio je predsjednik Upravnog vijeća KBC-a od 1991. do 1993., voditelj je Odjela dječje kirurgije (1992. do 2011.) i ravnatelj KBC-a od 1993. do 2000. U Domovinskom ratu bio je dragovoljac od 1990., aktivan u ratnim bolnicama južne Hrvatske, zapovjednik Kriznog stožera za sjevernu i srednju Dalmaciju, te Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije. Za doprinos u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Redom hrvatskog trolista, te medaljom „Ljeto 95“, te nizom drugih. Dobitnik je Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo, a dobitnik je i najvišeg priznanja Hrvatskog liječničkog zbora – nagrade „Ladislav Rakovac“.

**Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.