Prof. dr. sc. Nenad Hlača: Izbori za EU parlament – Velike ribe jedu malu plavu ribu i Nutellu

Nenad Hlača
Foto: Nenad Hlača

Tek kad se s odmakom polako stišava euforija praznika demokracije i objavljuju liste na svijetlo izlaze bizarni rezultati tog neobičnog pluralističkog modela EU demokracije u nastajanju.

Ima doista nešto zajedničkog u tom parlamentu sa životinjskom farmom: sve su životinje jednake, a neke su po prirodi stvari, jednakije.

U Francuskoj je tako primjerice 2,2% glasova od 200.000 građana dobila stranka koja promiče bolji i pravedniji odnos prema životinjama i čiji je politički cilj borba za bolji status životinja i koja će u našem EU parlamentu gurati usvajanje dokumenta o pravima životinja. Službeno će započeti s djelovanjem platforma Eurogroup for Animals.

Usput je zgodno spomenuti da je u toj istoj Francuskoj Komunistička partija dobila 2,5% glasova. Francuska stranka koja ima za cilj unapređenje položaja životinja nije na žalost dobila mjesto eurozastupnika, ali su ga dobila dva parlamentarca iz Njemačke i jedan s „životinjske“ liste u Nizozemskoj.

Bit će zanimljivo slušati zvukove iz novog saziva EU parlamenta i pratiti plivanje naše male plave ribe iz jedinog nam Jadranskog mora. Do tada treba strpljivo čekati da se najprije namire velike ribe i da se u međuvremenu potajice ne izmjeni sastav Nutelle za koji smo se tako teško izborili u prijašnjem sazivu.
Neka vječno živi jedina nam Europska unija.

U nastavku je vrlo zanimljiva ilustracija:

Foto: Parti animaliste

 

* Prof. dr. sc. Nenad Hlača rođen je u Rijeci 1958. Diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1980. gdje je redoviti profesor, na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Profesor honoris causa na Universidad Abierta Interamericana u Buenos Airesu. Stalni je znanstveni savjetnik Ustavnog suda Republike Hrvatske. U zvanje izvanrednog profesora za područje pravo, grana obiteljsko pravo, izabran je 1998. godine.
Oženjen, otac dvoje djece.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr