Prof. Marušić: Ako dužnosnik SAD-a može reći da je Covid laboratorijskog podrijetla, zašto ne mogu ja?

Marušić
Foto: fah, faktograf.hr, narod.hr Fotomontaža: narod.hr

Prof. dr. sc. Matko Marušić uputio je pismo pučkoj pravobranitelji Lori Vidović povodom Faktografove provedbe cenzure glede članka o podrijetlu koronavirusa.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana gđo Pučka pravobraniteljice Vidović,

ovime Vam prijavljujem postupak Faktografa, „neprofitni medij“ za „fact checking“) zbog ograničavanja slobode mišljenja, prvo meni, a onda i generalno, svim hrvatskim građanima.

Tražim da javno osudite djelovanje Faktografa prema meni i predložite njegovim voditeljima da mi se javno ispričaju, te da načelno osudite samu srž, princip njihova djelovanja kao protudemokratsko i neprihvatljivo u demokratskom društvu i pokrenete postupak provjere usklađenosti njegova djelovanja s Ustavom Republike Hrvatske.

Opis mojega slučaja

1) Moj članak o bolesti COVID-19
Dana 23. srpnja 2020. godine u Hrvatskom tjedniku objavio sam članak pod naslovom „Malo imunologije za bolje razumijevanje bolesti COVID-19“, sa željom da, u vrijeme strepnje građana od epidemije, objasnim biološke i patofiziološke osnove te bolesti. Članak su prenijeli portali Narod.hr, Direktno.hr, Poskok.info i Croativ.net (koliko ja znam).

2) Faktograf je smanjio vidljivost mojega članka koji je prenio Narod.hr
Na portalu Narod.hr članak je objavljen na poveznici . Faktograf je odmah smanjio njegovu vidljivost na Facebooku portala, koji me o tome obavijestio. Reagirao sam člankom u Narod.hr-u, jer se nisam želio žaliti instituciji koja je „osudu“ i donijela i za koju smatram da u demokratskom društvu ne bi smjela postojati. Portal Narod.hr se pak žalio Faktografu i Faktograf je tu žalbu odbio

3) Moj intervju na Radio Splitu o podrijetlu virusa
Nekoliko tjedana poslije, Radio Split me zamolio za razgovor o tom pitanju – je li virus nekako „pobjegao“ iz kineskog laboratorija u Wuhanu, ili je nastao prirodnim evolucijskim procesom. Ja sam ponovio i objasnio svoje mišljenje da je virus vjerojatno laboratorijskog podrijetla. Pritom sam upozorio na dvije opasnosti: prvu – da mi se čini da velike zemlje umjetno proizvode opasne viruse i drugo – da postupak Faktografa sliči postupcima („moderne“) Udbe – sami odlučuju što je istina i ono što im ne odgovara uklanjaju iz medija, u ovom slučaju moju sumnju u ponašanje totalitarnog komunističkog režima u Kini. Razgovor je Hrvatski radio uklonio (!), ali je snimka sačuva na Archive.org te se može poslušati.

O tom je događaju (po tonu vijesti zadovoljno) izvijestio Index i, naravno, Faktograf. Indexu sam pisao pismo s obrazloženjem mojega stava (zaštita slobode mišljenja) s molbom da ga objavi, ali on se oglušio. Dakle ne samo da pismo nije objavio, nego mi nije ni odgovorio. Takav urednički postupak smatram neprofesionalnim i nepristojnim.

4) Ugledni mediji i vrlo ugledni ljudi govore o mogućem laboratorijskom podrijetlu virusa
U međuvremenu su se u svijetu pojavili članci s istom sumnjom poput moje – da je virus SARS-CoV-2 „iscurio, pobjegao“ iz kineskog laboratorija u Wuhanu. No ovaj put to pišu puno veći autoriteti od mene, npr. New York Magazine, a isto je osobno javno izrazio i visoki dužnosnik vlade SAD-a .

Zato postavljam pitanje (Faktografu, Indexu i sada službeno Vama): ako na međunarodnoj razini mediji mogu pisati o mišljenjima da je virus SARS-CoV-2 laboratorijskog podrijetla i ako o tome javno govore najviši dužnosnici SAD-a, zašto to ne smijem misliti i reći i ja?

>Državni tajnik SAD-a otkrio: Krajem 2019. zaposlenici kineskog laboratorija su se razboljeli

>Financira li Soros ‘organizacije za provjeru činjenica’ u Hrvatskoj, BiH i Srbiji?

>Prijavili smo GONG-ov portal IFCN-u zbog cenzuriranja dr. sc. Marušića

Obrazloženje prijave

Niti mojim člankom u Hrvatskom tjedniku (Narodu.hr), niti navodima na Radio Splitu nisam išao niti ne idem za dokazivanjem utemeljenosti („istinitosti“) mojega mišljenja o podrijetlu virusa SARS-CoV-2. Ono je samo moje mišljenje na koje imam pravo i kao čovjek i kao znanstvenik. A Faktograf je svojim postupcima i objašnjenjem, jednostavno – zabranio moje mišljenje (uklonio iz javnosti, smanjio mu vidljivost – što su jednaki i jednako ružni i nedemokratski postupci).

Ja sam tvrdio (i tvrdim) da Faktograf ne smije ograničavati, na tako brutalan način, slobodu mišljenja – na što se svodio moj članak objavljen na portalu Narod.hr. Članci koji se sada pojavljuju u svijetu pokazuju da sam, kad sam izrazio sumnju da je virus “pobjegao” iz kineskog laboratorija, imao pravo – barem na slobodu mišljenja! Imao sam to pravo kao što to pravo danas javno iskazuju ugledni svjetski mediji i osobe na položajima visoke društvene i političke odgovornosti.

Moj zahtjev

Obraćam Vam se radi zaštite demokracije i slobode mišljenja, s traženjem da osudite negativan, ružan i protudemokratski postupak Faktografa, odnosno njegovo djelovanje u smislu ograničavanja slobode mišljenja. To mi je djelovanje načelno i materijalno neprihvatljivo jer vjerujem u demokraciju i slobodu mišljenja i govora. Od 1990. sam vjerovao da se pojam „verbalnog delikta“ i posljedica koje je on donosio više nikad ne će pojaviti u hrvatskom društvu.

Zato, kao prvo, tražim da javno osudite djelovanje Faktografa. U skladu s time tražim da sa službene pozicije demokratske države Hrvatske i časne i važne dužnosti zaštite ljudskih prava načelno osudite samu srž, princip Faktografova djelovanja kao protudemokratsko i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Slijedno tome, tražim da od odgovarajućih ustanova Republike Hrvatske, ponajprije Ustavnog suda, zatražite otvaranje postupka provjere legalnosti i legitimnosti postojanja i djelovanja Faktografa u Republici Hrvatskoj.

Drugo, tražim da osudite postupak Faktografa prema meni i predložite njegovim voditeljima da mi se javno ispričaju.

Institucija poput Faktografa ne bi smjela postojati u demokratskom društvu

Ogorčen sam samim postojanjem i radom Faktografa, jer sam duboko uvjeren da nitko nema pravo ograničavati (zabranjivati) tuđa mišljenja, i to s pozicije moći, ovdje jer vlada sustavom informiranja (i to na osnovi novca koji dobiva iz inozemstva). Sve one koje podržavaju njegov rad smatram podržavateljima totalitarnih sustava jednoumlja, dakle i nepoštenim i protudemokratskim čimbenicima. Ne mogu vjerovati da se u 21. stoljeću ponovno uvode staljinističke (nacističke, fašističke) metode zabrane mišljenja, dakle i razlika među ljudima kao mislećim bićima.

Faktograf ne samo da ne smije ograničavati slobodu mišljenja nego kao organizacija „provjere istinitosti informacija“ ne smije ni postojati! To što Faktograf radi uvreda je demokracije i slobode i potpuno krivo u odnosu na putove znanstvenoistraživačkih postupaka stjecanja novoga znanja. On to nije smio napraviti nikome, a pogotovo ne meni, koji sam dokazani znanstvenik.

Posebno je važna sloboda znanstvenoistraživačkog mišljenja

To što je netko dokazani znanstvenik ne znači da ne može o nekom znanstvenom pitanju imati netočno mišljenje. Ali onda, susljedno, to ne znači da ga se za netočno mišljenje smije osuđivati! To je ono što ja branim: pravo na mišljenje, a ne njegovu „neospornu“ istinitost!
Zasad i dalje mislim da sam bio u pravu glede virusa SARS-CoV-2, ali to za ovu prijavu uopće nije važno i ne smije biti važno. Radi se o slobodi, a ne o Božjoj istini o podrijetlu jednog virusa.

Znanstveni način mišljenja

Potpuno je nezamislivo da Faktograf ograničenje slobode mišljenja primjenjuje i na znanost, koja je po definiciji i osnovnoj metodologiji skup različitih mišljenja (koja iznose i brane argumente) i onda kad će se neka od njih naknadno pokazati netočnim. Znanost djeluje iz poznatog prema nepoznatom i ne može se unaprijed znati što je točno a što nije. Konsenzus o trenutnoj istini postiže se raspravama kompetentnih stručnjaka na temelju argumenata. Postojeće argumente različiti stručnjaci mogu različito tumačiti (i javno promovirati), a kad se njihovo tumačenje pokaže netočnim nitko ih ne proglašava „širiteljima lažnih vijesti“ (fake news). Drugim riječima, u znanosti netočno mišljenje nije laž nego demokratski, suradnički proces poboljšanja ljudskoga znanja.*

Argumenti dr. Olivera Vugreka (za Faktograf) protiv mojega mišljenja

U pitanju mojega mišljenja (u rečenom članku) Faktograf se pozvao na mišljenje hrvatskog virusologa dr. Olivera Vugreka. Ali dr. Vugrek nije donio argumente da sam ja u krivu nego je prepričao poznatu teoriju podrijetla virusa iz šišmiša. A upravo se dr. Vugrek trebao pozvati na vlastite spoznaje, jer je prethodno preko HTV1 objavio da je sekvencionirao virus (pročitao cijeli njegov genom), čime je zadobio divljenje HTV-a i hrvatske javnosti. Sekvencioniranje virusa znači da je dr. Vugrak imao podatke kojima je mogao dokazati da sam ja u krivu – tako da navede da u dijelovima virusa koji su identični drugim Corona virusima, a napose u „trnu“ (engl. spike) kojim se SARS-CoV-2 u ljudskom tijelu veže na molekulu ACE-2, postoje mutacije u skladu s teorijom evolucije.

(Ja sam ponovio američki podatak da te mutacije u virusu ne postoje, dakle da nisu u SARS-CoV-2 došli spontano nego da su preneseni umjetno). No ponavljam: da je to dr. Vugrek i učinio (a nije!), i da je tako dokazao da sam ja bio u krivu, opet ni Faktograf, niti itko drugi, nije smio moje mišljenje proglasiti „lažnom vijesti“ i ukloniti ga iz medija. Jer znanstvenik ima pravo na mišljenje koje će se takvim pokazati na osnovi novih podataka („krivo“ mišljenje), jer je to dio napora znanosti za stjecanje većeg i boljeg znanja.

Tim je gore za demokraciju što je Faktograf zapravo privatna institucija

Molim Vas da moguće ograničenje Vaše osude postupka Faktografa ne pripišete tome što je on zapravo privatna institucija (u vlasništvu stranih kapitalista, privatnika), jer i privatnici (privatni poduzetnici) moraju poštovati ljudska prava. Zapravo napose oni, i upravo od njih demokracija mora posebno pomno ljude štititi, jer je povijest pokazala da su upravo privatni kapitalisti prvi izvor nepravde (ugrožavanja ljudskih prava) svojih radnika, a onda i svih drugih građana. Ja od Vas ne tražim kaznu za Faktograf, nego osudu njegova protudemokratskom postupanja, prema meni i prema hrvatskoj demokratskoj javnosti, sustavu i slobodi življenja, mišljenja i govora, te pomoć, za koju načelno imate obvezu po službenoj dužnosti, da odgovarajućim djelovanjem spriječite rad Faktografa u Republici Hrvatskoj, kako sam u ovoj prijavi i obrazložio.

*Načela znanstvenoistraživačkog rezoniranja davno je opisao Karl Popper (The Logic of Scientific Discovery, 1959.) i ona su danas općenito prihvaćena kao radna; ovdje ih ponavljam u pojednostavnjenom obliku. O vlastitom, vrlo čvrstom a netočnom mišljenju, pisao sam humoristično, na svoj račun, u pripovijetki „Nobelova nagrada“ u mojoj knjizi „Medicina iznutra“ (3. izdanje, Zagreb: Medicinska naklada, 2019.).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr