Profesor iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna ‘spašavao’ LGBT zastavu od maturanta: Tko je zapravo Alan Vlahov?

profesor
Foto: Facebook, fah

Alan Vlahov, profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pohvalio se na društvenim mrežama kako je spašavao LGBT zastavu od maturanta. No, Vlahov nije spašavao samo LGBT zastave, iza njega je restauracija tri poznata spomenika antifašistima iz 2. svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo sam čupao sa jarbola maturanta elektrotehnike kada je pokušavao skinuti i treću zastavu”, napisao je Vlahov uz fotografiju.

Tko je Vlahov?

Alan Vlahov (1975) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Šime Vulasa. Osim kao kipar, poznat je i kao crtač, profesor, konzervator, restaurator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, upravo je Vlahov restaurirao tri poznata spomenika antifašistima iz 2. svjetskog rata, uništena 90-ih godina: spomenik Poziv na ustanak, poznat i pod nazivom Bjelovarac, u Spomen-parku Borik u Bjelovaru, zatim Spomenik ustanku Hrvatske u Srbu i spomenik žrtvama ‘ustaškog konclogora’ Jadovno.

“Moj djed, očev otac, stradao je 1944. u zaleđu Vodica kod Šibenika, moj otac je Vodičanin, dakle, ja imam tu prošlost, moja baka je udovica partizana, paloga borca, u stanu na zidu i danas čuvam djedovu fotografiju. Dogodilo se, ne mogu tvrditi da su znali moju prošlost, ali s obzirom na to da sam kipar, ponudili su mi da izvedem ove restauracije. Prvi je bio Bjelovarac Vojina Bakića, to mi je bila velika čast, ja sam gledao na to kao na kulturno dobro koje treba vratiti na mjesto gdje je bilo”, rekao je za oslobodjenje.ba 

“Radio sam na restauraciji spomenika u Srbu Vanje Radauša, potom i spomenika Ratka Petrića na stratištu u Jadovnom. Iza toga naravno da stoji timski rad gdje sam vodio divnu ekipu koja je to obradila, bilo je nekih mučnih momenata zbog okoline, ali na koncu kada su postavljene na mjesto gdje su ranije stajale te skulpture, osjetite ponos jer to jesu spomen-obilježja. Rad na ovim restauracijama meni je izuzetna čast. Nećemo o politici, uvijek su tu barem dvije strane”, kaže kipar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smetala mu objava Vigilarea

Kad je u travnju postavljena izložba „Opasno crveno“ ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koja prikazuje gole akte balerina, na što je roditelje upozorio Vigilare, Vlahov je objavio:
“Nema frke, ne brinite se, cijela izložba je oteta zadnji dan predstavljanja”.

Naime, navodno je čitava izložba pokradena preko noći.

“Izgleda da autori ove “veličanstvene“ izložbe – Duško Šibl i Željko Koprolčec – nisu razmišljali o tome da bi djeca mogla biti vidjeti ove slike. Za umjetnike očito ne vrijedi kazneni zakon – točnije članak 165., nego je članak 165. za njih samo slovo na papiru”, objavio je Vigilare o ovoj izložbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv dr. Markić

Vlahov je na svom FB također podijelio članak Gordana Duhačeka s Indexa u kojem je škola u kojem je zaposlen odgovorila na izjave dr. Željke Markić, izvršne direktorice udruge U ime obitelji, očito želeći podržati odgovor.

“Prvo, javljaju nam se nastavnici i roditelji iz hrvatskih škola da dobivaju uputu da djecu koja se osjećaju transrodno oslovljavaju zamjenicom suprotnog spola. Dakle, da npr. biološkog dječaka oslovljavaju u ženskom rodu ili suprotno. Ono što smo dobili kao informacije jest da postoje neke škole u Zagrebu u kojima ima velik broj djece koja izražavaju disforične tegobe. Kao na primjer Škola za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. I škole u kojima ima malo takve djece i mladih”, kazala je.

“Prema informacijama koje imamo, s ostalom djecom i mladima se ne radi, ne provjerava se kako oni doživljavaju da svog dojučerašnjeg kolegu, dječaka, moraju oslovljavati u ženskom rodu. Ne provjerava se kako oni, dakle druga djeca u razredu to doživljavaju”, rekla je na sjednici Odbora za mlade i obitelj na temu “Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Tomašević o zabrani zastava Hoda za život: Na jarbole samo zastave skupova koje mi podržavamo

Za zastave Hoda za život nije bilo mjesta

U kontekstu skidanja LGBT zastava zanimljivo je spomenuti da je prošlog vikenda dr. Markić prozvala zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog toga što organizatorima Hoda drugu godinu zaredom nije odobren zahtjev da na gradskim trgovima postave svoje zastave.

“Grad Zagreb je pokazao svoju netolerantnost jer je gospodin Tomašević odabrao biti gradonačelnik samo svojih istomišljenika. Nas ne zanima njegovo privatno mišljenje, nije nas zanimalo niti privatno mišljenje prošlog gradonačelnika o Hodu za život ili o gay pokretu”, izjavila je Markić uoči početka povorke.

>Željka Markić: Tomašević je odabrao biti gradonačelnik samo svojih istomišljenika

Iz Grada Zagreba su za N1 objasnili ovakvu odluku.

Tomašević objasnio ‘kriterij’ dodjele gradskih jarbola za zastave

“Gradonačelnik Tomislav Tomašević se duboko protivi zabrani pobačaja koja je cilj Hoda za život, a to se jasno vidi i u izbornom programu na temelju kojeg je gradonačelnik dobio glasove gotovo 200.000 građana Zagreba i na temelju kojeg je nakon sedam godina ponovno omogućen pobačaj na zahtjev žene u gradskoj bolnici KB Sveti Duh”.

>Željka Markić odgovorila Kekin: Pobačaj nije ni ljudsko pravo, ni zdravstvena skrb

“Pravo na prosvjed i sloboda govora organizatorima Hoda za život nisu prekršeni što je jasno i iz činjenice da je skup danas održan. Sloboda govora nije postavljanje zastava različitih manifestacija na gradske jarbola već se tamo mogu postaviti isključivo zastave skupova kojima je grad suorganizator i koje podržava demokratski izabrana gradska vlast te koje su u skladu s važećim gradskim strategijama”, kažu za N1 iz Grada Zagreba.

LGBT zastave se vijore i ove godine

Isti scenarij kao i ove godine dogodio se i prošle godine. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podignuo je u središtu Zagreba LGBT zastave, koje se njemu očito sviđaju i odgovaraju njegovom svjetonazoru, kao i svjetonazoru Vlahova, koji ih je ‘spašavao’ od maturanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.