‘Progresivci’ žele Ustavom zabetonirati pobačaj; prof. dr. sc. Dubravka Hrabar za Narod.hr otkriva što bi time dobili

ustav
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Izmjene Ustava oko referenduma ”progresivna”’ oporba iskoristila je kako bi pokušala Ustavom zabetonirati pobačaj pritom se služeći političkom trgovinom. Vladajućima, kojima treba dvotrećinska većina za izmjenu Ustava, uvjetuju podršku njihovim izmjenama oko referenduma – izmjenom Ustava oko pobačaja. Što “progresivci” zapravo žele i što bi se dogodilo da u Ustav RH uđe zaštita pobačaja? Analizirali smo ovu temu, a svoj komentar dala nam je i prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za Obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u prvoj polovini ove godine vladajući najavili kako kreću u izmjene Ustava oko referenduma, Katarina Peović, predsjednica stranke Radnička fronta iskoristila je moment – kada će se Ustav već mijenjati da u izmjene proba ugurati i, ”progresivcima” omiljenu temu, pobačaj.

To je koncidiralo i sa slučajem Čavajda koji su ”progresivci” iskoristili kako bi otvorili temu ne samo pobačaja, već i feticida, nastojeći osigurati da se život bolesnog, nerođenog djeteta može prekinuti praktički do samog poroda, ali i s činjenicom da je Vrhovni sud SAD-a ukinuo ustavnu zaštitu pobačaja čime je odlučivanje o tome prepušteno svakoj saveznoj državi.

U jučerašnjoj burnoj raspravi u Saboru upravo oko izmjene Ustava oko referenduma, više se diskutiralo o pobačaju s obzirom na to da HDZ-u treba dvotrećinska većina za izmjenu Ustava, što podrazumijeva i ruke pojedinih oporbenih zastupnika. A zastupnici lijevog oporbenog krila podršku vladajućima ne misle dati, barem tako tvrde, ako u Ustav ne uđe i pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijeva oporba želi tako političkom trgovinom, a ignorirajući znanstvene činjenice o nerođenoj djeci, zaustaviti zaštitu života nerođene djece koju sve veći broj građana želi i podupire. Pa je tako njihova najava ustavne ”zaštite” pobačaja koincidirala i s Hodom za život koji se ove godine održavao u 11 hrvatskih gradova.

>Rasprava o izmjeni Ustava oko referenduma: Jandroković dobio šibu, ljevica inzistira na pobačaju

Koji klubovi žele pobačaj u Ustavu?

Namjeru Katarine Peović podržali su ranije i saborski klubovi Socijaldemokrata, SDP-a, Klub zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza (Glas, Centar Stranka s imenom i prezimenom) Klub zastupnika Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka (Možemo) te klub HSS-a i Radničke fronte.

Svi oni žele ustavnu zaštitu pobačaja koji je sada normiran zakonom. No što to točno znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>U Saboru rasprava o izmjeni Ustava oko referenduma: Vladajućima treba 101 glas, ljevica podršku uvjetuje – pobačajem

Ustav iz Jugoslavije kao uzor

Naime, pozivaju se na Ustav iz bivše Jugoslavije iz 1974. godine, konkretno odredbe čl. 191. Ustava SFRJ14, odnosno čl. 272. Ustava SRH15, koje su glasile:

Pravo je čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. To se pravo može ograničiti samo radi zaštite zdravlja.

Oporba naglašava da kada je pisan tzv. Božićni Ustav donesen 1990. ova formulacija ispada van, a sada ju žele vratiti, no u izmijenjenom obliku koji će glasiti: ”Žena ima pravo slobodno i samostalno odlučivati o rađanju. Država osigurava pretpostavke za ostvarivanje toga prava.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>22. prosinca 1990. – donesen prvi Ustav slobodne Hrvatske, nazvan Božićni

Ironično ćemo napomenuti, u kontekstu guranja transrodne agende od strane tih istih ”progresivaca”, da nisu pretpostavili da pobačaj može izvršiti i muškarac, tj. žena koja se deklarira kao muškarac. Ili ”osoba koja menstruira”.

Ustav Republike Hrvatske ne poznaje pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece.
”Naprotiv, Ustav RH sadržava odredbu kojom je pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece ostalo nedotaknuto. Naime, čl. 21. Ustava RH glasi: Svako ljudsko biće ima pravo na život. U Republici Hrvatskoj nema smrtne kazne”, piše i prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Katedre za Obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu u svom znanstvenom radu ”Pravo na pobačaj – pravne i nepravne dvojbe”.

Hrabar: Da do toga dođe, pobačaj ne bi smio biti zabranjen

Za Narod.hr Hrabar je sada prokomentirala što bi se promijenilo po tom pitanju da kojim slučajem zahtjev ”progresivaca” za promjenom Ustava oko pobačaja prođe.

Da do toga doista dođe, značilo bi samo da u Hrvatskoj pobačaj zakonom ne bi mogao biti zabranjen. ”Kako će on biti reguliran, to je pitanje zakonodavca. No, da ta odredba uđe u Ustav, pobačaj decidirano ne bi smio biti zabranjen”, objašnjava Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Dr. sc. Dubravka Hrabar: ‘Matićevo Izvješće otvoreno zagovara kršenje prava djeteta’

”Očito se boje da bi zakonodavac mogao danas-sutra eventualno zabraniti pobačaj, iako mislim da to nikome ne bi palo na pamet. Mislim da nema šanse da u Hrvatskoj prođe zabrana pobačaja. Takvih strujanja kod nas nema”, smatra Hrabar.

>Dijete ne postoji dok se ne rodi?! Evo kako izjavu svoje kolegice komentira prof. Dubravka Hrabar

I da ta odredba uđe u Ustav, to ne bi bila nikakva pobjeda ljevice jer se ne bi ništa značajno promijenilo, dodaje.

Oni pak premalo ističu da je pobačaj zlo, da nije dobar ni za ženu osim što je to ubojstvo djeteta, no druga je stvar pobačaje zabraniti. Stalno se izvlače na reproduktivna prava, a ne uzimaju u obzir da je to medicinski loše za ženu, i psihički i fizički i ne uzimaju u obzir da je riječ o o živom biću koje se razvija”, poručuje Hrabar.

Što točno Peović i progresivci žele unijeti u Ustav?

Naime, u nedavno završenoj javnoj raspravi o predloženim izmjenama Ustava oko referenduma, svoj prilog je dala i Peović koja je zahtjev da u ustav uđe zaštita pobačaja, obrazložila ovako:

”Izražena je načelna primjedba i promjena članka 63. Ustava: Pravo na pobačaj bilo je jasno formulirano u Ustavu Socijalističke federativne Republike Jugoslavije iz 1974. godine člankom 191. koji je glasio: “Pravo je čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece. Ovo pravo se može ograničiti samo radi zaštite zdravlja.”

Ovaj članak su u nešto izmijenjenom obliku zadržali i srpski i slovenski ustav. Iz nacrta našeg Ustava 1990. godine taj je članak izbačen po nalogu Kaptola. Pravo na pobačaj je javnozdravstveno pitanje, pobačaj mora svim ženama, neovisno o njihovom socioekonomskom statusu, biti garantirano unutar javnih bolnica i granica RH.

Pobačaj je danas u Hrvatskoj sve nedostupniji, bez obzira na zakonsku regulaciju zbog „priziva savjesti” – čak 60% ginekologa u RH poziva se „priziv savjesti”, a i zbog cijene koja premašuje i 3000 kuna…

Nije slučajno da žene iz Hrvatske nerijetko na prekid trudnoće odlaze u susjednu Sloveniju, što je izravno povezano i s ustavnim odrednicama koje su zadržane u toj zemlji. Slučaj Mirele Čavajde koja je hrabro progovorila o svojem iskustvu uskraćivanja prava na pobačaj u svibnju 2022. godine, pokrenuo je val nezadovoljstva zbog uskraćivanja ženskog prava na zdravstvenu zaštitu koje uključuje i pravo na prekid trudnoće.

U svjetlu recentnog ograničavanja ovog prava u Poljskoj gdje je najnovije uveden tzv. „registar trudnoće“, ili situacije u SAD-u gdje je Američki Vrhovni sud odbacio odluku iz 1973. u slučaju Roe v. Wade koja je garantirala ženama pravo na pobačaj u cijelom SAD-u, nužno je takve prakse prevenirati u Hrvatskoj vraćanjem odredbe o pravu na izbor u Ustav RH. Stoga predlažem promjenu Ustava izmjenom članka 63. iza kojeg se dodaje stavak 2. koji glasi:

“Žena ima pravo slobodno i samostalno odlučivati o rađanju. Država osigurava pretpostavke za ostvarivanje toga prava.”

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.