Dijete ne postoji dok se ne rodi?! Evo kako izjavu svoje kolegice komentira prof. Dubravka Hrabar

hrabar
Dubravka Hrabar, Ana Horvat Vuković, montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, članica Znanstvenog Vijeća Akademije pravnih znanosti Hrvatske, komentirala je izjavu svoje kolegice izv. prof. dr. sc. Ane Horvat Vuković da “dijete ne postoji dok se ne rodi”. Kazala je da se s tom tvrdnjom “uopće ne slaže”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja bih samo upozorila da od početka života, od začeća do prirodne smrti, svi se mi razvijamo. Nitko od nas nije bio isti danas ili prije 10, 20 godina, niti u majčinom tijelu niti ćemo biti isti za 10, 20 godina”, kazala je.

Hrabar o prizivu savjesti

Hrabar, koja je u srijedu gostovala na tribini pod nazivom “Priziv savjesti u svjetlu autonomije i temeljnih ljudskih prava” u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Akademije pravnih znanosti RH i Akademije medicinskih znanosti RH, istaknula je u izjavi danoj prije tribine kako “nekolicina međunarodnih dokumenata govore o pravu na slobodu savjesti“.

“To je uz vjeroispovijest i slobodu mišljenja jedno od rijetkih ljudskih prava koja su neograničena”, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se tiče Hrvatske, Ustav RH jamči pravo slobode savjesti. Ne samo da jamči, govori o neograničavanju. Što se tiče ostalih propisa, imamo Zakon o liječništvu, primaljama i u svima njima je jasno izrečeno stajalište da se svatko ima pravo prizvati na savjest. Savjest je nešto što je imanentno svakom razumnom čovjeku i kada ja tu savjest imam, a svi ju imamo, ona nema nikakve vrijednosti ako se na nju u nekom trenutku ne mogu prizvati i izuzeti se od nekih postupaka koji su u suprotnosti s mojom savješću”, ističe.

“Imamo pravo žene kako je danas regulirano, na pobačaj, govorim o pobačaju do 10. tjedna trudnoće, a s druge strane imamo medicinsko osoblje koje to ne želi činiti. Oni imaju pravo. Odgovorno tvrdim da bilo kakvo sustezanje prava na priziv savjesti u ovom slučaju bilo bi protuustavno. Svih 27 članica Europske unije ima reguliranje prava na priziv savjesti”, objasnila je Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. Markić o slučaju Čavajda: Liječnici imaju 2 pacijenta – bebu Grgu i mamu Mirelu. Treba štititi oboje

> Prof. Ćorušić objasnio kako će se usmrtiti bebu Grgu

> Matija Štahan o slučaju Čavajda: ‘Ovo moralno ludilo je primjer čiste punokrvne eugenike’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> KBC Zagreb: ‘Gospođa Čavajda odbila je izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe’

Dijete ne postoji dok se ne rodi?!

Na našu molbu da komentira izjavu svoje kolegice, izv. prof. dr. sc. Ane Horvat Vuković, profesorice na Pravnom fakultetu u Zagrebu koja je gostujući na N1 televiziji ustvrdila kako “dijete ne postoji dok se ne rodi, nema pravnu osobnost”, Hrabar je kazala: “Uopće se s time ne slažem, uz uvažavanje moje drage kolegice”.

“Upravo smo pred obranom jednog vrlo zanimljivog doktorata koji je dokazao osobnost nerođenog djeteta. Ono što je u ženinom tijelu u tih devet mjeseci nije niti stvar, niti biljka, niti životinja nego nešto što se naziva ljudsko biće. Ne postoji trenutak u 40 tjedana trudnoće kada ćemo reći: Do sada nije bilo, a od recimo 38. tjedna je ljudsko biće. Što je onda bilo prije toga?!”, pita se Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja bih samo upozorila da od početka začeća života pa do naše prirodne smrti, svi se mi razvijamo. Nitko od nas nije bio isti danas ili prije 10, 20 godina, niti u majčinom tijelu niti ćemo biti isti za 10, 20 godina”, kazala je.

Hrabar o Konvenciji o pravima djeteta govori i o nerođenoj djeci

Na pitanje govori li bilo koji pravni dokument o nerođenoj djeci s obzirom na to da Horvat Vuković govori o “pravnoj osobnosti”, Hrabar odgovara: “Puno dokumenata o tome govori uključujući i Konvenciju o pravima djeteta koja uglavnom govori o živorođenoj djeci, ali se u svojoj preambuli, a to je uvijek ono što je jako važno kod međunarodnih dokumenata, poziva na zaštitu nerođenog djeteta”.

“Dok nisu započeli trudovi prekid trudnoće je prekid trudnoće, nikakvo ubojstvo djeteta”

Podsjetimo, Horvat Vuković je u srijedu kazala:

“Ljudi su odjednom otkrili latinske riječi pa su fascinirani s feticidom itd. Radi se o tome da medicinska terminologija nije pravna terminologija. Nas ne zanima je li to ovula, fetus, embrij, itd. Dok nisu započeli trudovi prekid trudnoće je prekid trudnoće, nikakvo ubojstvo djeteta, zašto što dijete ne postoji dok se ne rodi, nema pravnu osobnost. Do tog trenutka njegovi roditelji odlučuju o njegovim najboljim interesima i što i kako dalje”.

Izv. prof. dr. sc. Ana Horvat Vuković, profesorica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, rođena je 1984. u Rijeci, članica je Hrvatske udruge za ustavno pravo, Hrvatsko-kanadskog akademskog društva te suosnivačica/članica Upravnog odbora studentsko-nastavničke udruge ZA-Pravo LGBTIQA+ osoba.

 * Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.