Prošle godine u Hrvatskoj je posvojeno samo 190 djece, a trenutačno je u Registru 1.129 potencijalnih posvojitelja

djece
Foto: Thinkstock

Koliko je djece u ovom trenutku na raspolaganju za posvajanje u Hrvatskoj? Koliko se bračnih/izvanbračnih parova ili osoba koje žele posvojiti djecu trenutačno nalazi u Registru potencijalnih posvojitelja? Koliko djece je posvojeno u Hrvatskoj u 2022. godini? To su samo neka od pitanja koja smo postavili Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri hrvatska bračna, odnosno izvanbračna para, koja su uhićena početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovine djecom iz DR Kongo, ovog su tjedna prvi put izvedeni pred sud u zambijskom gradu Ndoli. Odlučeno je da optuženi, uz plaćanje jamčevine i polaganje osobnih dokumenata te uz redovito javljanje policiji, mogu izaći iz pritvora i braniti se sa slobode. Ova tema potaknula je brojna druga pitanja – o broju djece za posvajanje u Hrvatskoj, broju zainteresiranih u Registru potencijalnih posvojitelja…

> Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo: Od privedenih u Zambiji nismo dobili zahtjeve za posvajanjem djece iz DR Konga
>Zašto mediji šute da je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima uhićena Noah Kraljević, vijećnica Možemo?
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna
Poslali smo upit Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Pitali smo ih:

1. Koliko je djece u ovom trenutku na raspolaganju za posvajanje u Hrvatskoj?
2. Koja je dob djece koja su na raspolaganju za posvajanje? Koliko je dječaka, a koliko djevojčica?
3. Koliko se bračnih/izvanbračnih parova ili osoba koje žele posvojiti djecu trenutačno nalazi u Registru potencijalnih posvojitelja?
4. Koliko zainteresiranih za posvojenje već ima ili biološko ili posvojeno dijete?
5. Koliko je djece u Hrvatskoj trenutačno u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, obiteljskim domovima i SOS selima?
6. Koliko je djece u Hrvatskoj trenutačno u udomiteljskim obiteljima?
7. Koliko djece je posvojeno u Hrvatskoj u 2022. godini? Koliko djece je posvojeno u razdoblju od 2012. do 2022. godine?
8. Koliko su djece iz inozemstva u 2022. godini posvojili hrvatski državljani i iz kojih zemalja?
9. U koliko slučajeva posvojenja u 2022. godini su posvojitelji djece iz Hrvatske bili strani državljani?

> Prof. Hrabar o aferi Zambija: Sud u Zlataru nije smio izdati odluke za uhićene parove, ako im tamo nije prebivalište
Evo što su nam odgovorili:

“Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao Središnje tijelo za Konvenciju o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem (Hag, 1993.), vodi podatke o postupcima koji se provode u skladu s Konvencijom. Tijekom 2022. godine u Republici Hrvatskoj je posvojeno 190 djece, a u razdoblju od 2012. do 2022. godine posvojeno je 1 602 djece. U 2022. godini nije bilo posvojenja djece iz drugih država ugovornica Konvencije. S obzirom na to da je izrada statističke analize podataka u sustavu socijalne skrbi za 2022. godinu u tijeku uključivat će podatke o eventualnim stranim posvojiteljima djece iz Hrvatske. Po završetku analize rezultati će biti objavljeni na službenoj stranici Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Hrvatski misionar u Kongu o aferi Zambija: Djeca iz Konga ne mogu se posvajati izvan države; to je neka mafija
> Milanović Litre o vezi eko aktivizma stranke Možemo s eksploatacijom djece u Kongu

Na dan 10. siječnja 2023. u Republici Hrvatskoj je 205 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje, odnosno za koje je procijenjeno da je posvojenje u njihovom interesu. Od 205 djece koje imaju ispunjene spomenute pretpostavke za posvojenje podjednak je broj djevojčica i dječaka. U Registru potencijalnih posvojitelja nalazi se 1 129 potencijalnih posvojitelja, od kojih 583 imaju biološko ili posvojeno dijete.

Prema posljednjim podacima u Republici Hrvatskoj u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je ukupno 661 dijete, a u malim stambenim zajednicama uz podršku (SOS selo, obiteljski dom, udruge) smješteno je ukupno 240 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U udomiteljskim obiteljima smješteno je ukupno 1 963 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.”

>Afera Zambija: Uhićeni pred sudom za teška kaznena djela, Možemo šuti o svom trans vijećniku!
> Vučemilović: Da nije bilo institucija strane države, Hrvatska ne bi reagirala na krijumčarenje djece iz Zambije
> Zbog afere Zambija država uvodi nova pravila za posvajanje djece iz inozemstva
>Iz DR Kongo u Hrvatsku je posvojeno 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna

Podsjetimo, u Zambiji uhićena su sljedeća četiri para: Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva i Azra Imamović Subošić, službenica Ustavnog suda RH, veterinar Ladislav Peršić i njegova supruga Aleksandra Peršić, vlasnica obrta za njegu kućnih ljubimaca te Noah Kraljević, nekad Dalija Pintarić, rođenog kao žena, za koju se navodi da je “promijenila spol”, inače vijećnica stranke Možemo u Zagrebu, koju određeni mediji danas predstavljaju kao “aktivista za ljudska prava” i Ivona Kraljević, koja radi u Hrvatskom narodnom kazalištu. Optuženi su za trgovanje djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.