Prva godina Milanovićeva mandata: Predsjednik koji u sukobu sa simbolima hrvatske države istovremeno iritira ljevicu

Zoran Milanović
Foto: Fah

Prošle godine, 5. siječnja, bivši SDP-ov premijer Republike Hrvatske pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora dotadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. U pobjedničkom govoru najavio je da neće “dijeliti građane po onim stvarima koje ih bole i na koje su osjetljivi”, ali od njega “nećemo slušati dirljive priče o zajedništvu”. Milanovićev mandat nakon prve godine mandat može se podijeliti na dva dijela. U prvoj polovici mandata bio je fokusiran obračunavanje sa simbolima suvremene hrvatske države, dok je u drugoj polovici mandata prevladavao sukob s ideološkim istomišljenicima.

Povratak Titove biste na Pantovčak ili?

Samo dva dana nakon pobjedničke izborne noći medijima su počele kolati informacije da će Milanović na Pantovčak vratiti bistu jugoslavenskog diktatora i komunističkog zločinca Josipa Broza Tita, a SDP-ov zastupnik i njegov kum Joško Klisović je ustvrdio da bi to značilo “vraćanje priče u normalno stanje”. Ipak, u narednim danima objavljena anketa prema kojoj 62 posto građana smatra da ju ne treba vratiti, odnosno da treba ostati u Muzeju Hrvatskog Zagorja.

Trebalo je proći gotovo dva mjeseca da se sazna što će predsjednik odlučiti, a na kraju nije vratio bistu na Pantovčak. Umjesto vraćanja Titove biste, on se odlučio za uklanjanje svih bista s Pantovčaka. Milanović je tako s Pantovčaka uklonio biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, bl. Alojzija Stepinca, kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Inauguracija bez lente, koju je zasjenilo izrugivanje s himnom

Da Milanović ne pati za velikim ovlastima na funkciji predsjednika, odnosno da ju smatra protokolarnom najavio je već svojom inauguracijom u veljači koja je bila minimalistička. Peti predsjednik Republike Hrvatske je kratku jednosatnu inauguraciju održao u zatvorenom, na Pantovčaku, uz 40-ak uglednika.

Na njoj Milanović nije nosio lentu, ali je kazao da ju može nositi tko želi jer je on neće ukidati. Na samoj inauguraciji najviše pozornosti privukla je izvedba himne Josipe Lisac.

Ukidanje svečane odore Počasno-zaštitne boje

Upečatljive crvene odore Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske posljednji su puta bile u službenom protokolu predsjednika na Milanovićevoj inauguraciji budući da ju je on odlučio ukinuti. Počasna predsjednička garda prvi put javnosti je predstavljena na povijesnoj smotri Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u svibnju 1991. godine.

Prije Milanovića odore je umirovio predsjednik Stipe Mesić ustvrdivši da su bespotrebne i smiješne. Svečane odore od tada se koriste u velikoj smjeni straže i pri slanju hrvatskih vojnika u Lourdes.

Objavljeni iskazi – Milanović suprotno tvrdnjama bio član komunističke partije

Na samom početku mandata, nakon što je ukinuo svečane odore objavljeno je kako Milanović ipak bio član Komunističke partije te da je navodno kao gardist u bivšoj državi nosio plavu odoru, viđanu, među ostalim, i na počasnoj straži pokraj Titova groba u Kući cvijeća.

Milanović nije htio komentirati svjedočenja nadređenih i podređenih u Partiji koji su za Večernji list tvrdili da je bio u Partiji. Dvoje sugovornika potvrdilo je kako je Zoran Milanović tijekom služenja vojnog roka u Gardijskoj motoriziranoj brigadi (GMTBR) pristupio Komunističkoj partiji, što Milanović nikad nije otkrivao, čak je još 2017. izrijekom tvrdio da nikad nije bio član Komunističke partije, a kad su nekoliko dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Državnom arhivu u Zagrebu pronađeni dokumenti o njegovu primanju u KP inzistirao je na tome da su to krivotvorine.

Zaoštrio stav prema migrantima

Nakon odlaska u Sloveniju, Milanović je za svoj drugi inozemni posjet izabrao Austriju gdje je govorio o trenutnoj krizi glede migrantske krize koja traje od 2015. godine. Tada je kazao da je vodio Vladu u to vrijeme i da misli kako je tada odradio posao efikasno i humano. “Sad je prošlo 5 godina od tada i neke lekcije su se naprosto morale naučiti i usvojiti. Skoro četiri milijuna ljudi je prisutno u Turskoj. Ono što smo kao Europa prošli prije pet godina naprosto je nemoguće da se ponovi taj izbjeglički val. Naprosto nemoguće”, rekao je Milanović.

“Danas govoriti da se radi o ljudima koji su ugroženi u Turskoj ne odgovara istini, nije odgovaralo 2015., ali smo iz drugih stavova i stava Angele Merkel postupali drukčije”, dodao je.

Prvi napad na HOS: “Ploču treba baciti tamo negdje”

U travnju su zajednički vijenac u Jasenovcu položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Govoreći o zajedničkom dolasku izvršne vlasti na komemoraciju, kazao je da mu je drago zbog toga, ali se i ničim izazvan obrušio na spomen-ploču postavljen poginulim HOS-ovcima u Domovinskom ratu. Naime, HOS-ova ploča iz Jasenovca je već prije bila premještena u Novsku zbog pritisaka, ali za Milanovića to nije dovoljno.

“To treba maknut, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom”, ocijenio je Milanović, a pozvao se i na predsjednika Franju Tuđmana. “Onaj tko se borio za Hrvatsku i misli da se borio ’91. godine pod ‘Za dom spremni’, nije se on borio za hrvatsku državu, odnosno, nije se borio samo za hrvatsku državu nego i za restauraciju države iz ’41. godine. I to je potpuno jasno”, kazao je tada.

Iz saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga odgovorili su mu da je sramotno da kao predsjednik RH, raskopava grobove poginulih.

Drugi napad na HOS: Naprasno napustio obilježavanje Bljeska

Milanović je u nastavku svog mandata nastavio zloupotrebljavati funkciju predsjednika za iskazivanje ponavljanje svog stava o HOS-u i legalno registriranom amblemu hrvatske postrojbe, pa je tako u svibnju iznenada napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima jer je jedan sudionik protokola bio obučen u odoru sa znakom HOS-a.

“Jedan sudionik se skinuo u odoru sa znakom ‘Za dom spremni’ i ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj”, ustvrdio je tada. Zbog tog Milanovićevog poteza, dr. Andrija Hebrang je podnio ostavku u Generalskom zboru, koji prema njemu nije propisno reagirao.

Milanović: Od građana izabrani predsjednik – koji ne želi sudjelovati u parlamentarnim izborima

Predsjednik Milanović je iznenadio javnost kada je uoči parlamentarnih izbora kazao: “Neću ni za koga navijati. Pitanje je hoću li uopće glasati. Možda će moj glas presuditi”, kazao je i zapitao se zašto bi se dovodio u situaciju da nekome govori za koga je glasao.

Taj potez iznervirao je čestog gosta medija, političkog analitičara Puhovskog koji je ustvrdio: “Svakakvih smo predsjednika imali, ali ovakvog političkog idiota ne, Milanoviću više odgovara Plenković od Bernardića”.

Za Milanovića 30. svibnja nije Dan državnosti

Uoči Dana državnosti, predsjednik Republike Hrvatske je ocijenio: “30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli”.

Dva dana kasnije, Milanović je na Dan državnosti bojkotirao ceremoniju i odbio položiti vijence na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Milanović odlikovao četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju Herceg-Bosne

Druga polovica prve godine predsjedničkog mandata Zorana Milanovića krenula je s nešto manje očekivanim potezima ovog SDP-ovca. Milanović je tako objavio da će na 25. godišnjicu Oluje odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u oslobađanju Hrvatske, a velik dio njih doživio je to konačnim ispravljanjem nepravde. Među oblikovanima našao se i najmlađi general HVO-a Zlatan Mijo Jelić.

Tada je otkriveno i da je bilo riječ o inicijativi Generalskog zbora koju je predsjednik prihvatio. “Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR Herceg-Bosne”, rekao je general Ljubo Ćesić Rojs za Večernji list.

Milanović se isto tako založio da se Ljubo Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a, što je potez koji datira iz vremena operacija Haaškog tribunala.

Milanovićev govor povodom obljetnice Oluje

Milanović je povodom obljetnice Oluje održao govor kojim je iznenadio čak i one koji se inače ne slažu s njegovim potezima. Predsjednik je u svom govoru govorio o razlici između ratova od 1941.-1945. i 1991.-1995 godine, jer je rat u NDH nazvao građanskim ratom, a Domovinski rat je nazvao agresijom Srbije na Hrvatsku.

Sukob s Komšićem

Predsjednik Milanović je u rujnu nakon sudjelovanja na Austrian World Forumu istaknuo da se svjesno krše pravila koja su preuzeta i potpisana prije 25 godina a odnose se na Bosnu i Hercegovinu te je dodao kako je konačno čuo da su oni koji to rade svjesni da ih krše.

Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini. Brojčano i ako ih hoćeš zlostavljati, vrlo lako, radiš to zato što možeš”, rekao je Milanović i dodao kako se to događa posljednjih 15 godina. Također je kazao da Željko Komšić ustvari parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. Komšić je podsjetimo formalno predstavnik Hrvata u BiH, ali je u praksi drugi predstavnik Bošnjaka izabran iz hrvatske kvote preglasavanjem od strane Bošnjaka, zahvaljujući rupama u izbornom zakonu.

Sukob s Puljak, Orešković, Borić, Radić, Puhovskim, GONG-om, Indexom, Jutarnjim listom…

Kroz rujan i listopad, nakon izbijanje afere Janaf, Milanović je u nizu javnih istupa napao brojne osobe iz političkog i društvenog života, pa i one koji su mu ideološki i svjetonazorski bliski, svoje bivše suradnike.

Tako je predsjednik kazao da GONG čine “ljudi čiji se bivši predsjednici udomljuju u SDP, pa onda traže posao”, a pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić optužio je za nerad.

Marijanu Puljak i Daliju Orešković je proglasio samodopadnim narikačama dok je za Radu Borić i Tomislava Tomaševića kazao da su predvodnici kabale koja me blatila i wannebe-gradonačelnik.

Za Indexovog novinara Nevena Barkovića je kazao: “Taj samodeklarirani ateistički agitator, što ja i mnoge druge javno deklarirane nereligiozne osobe držimo stupidnim, štetnim pa i nasilnim, živi, diše i piše isključivo – ad hominem”. Milanović je također bocnuo Jutarnji list za kojeg je rekao da su “dnevne novine koje su prije nekoliko godina završile u kandžama jednog odvjetničkog ureda koji je sasvim nezainteresiran za novinarstvo i ikakav javni interes, no itekako je zainteresiran za svoj politički i ekonomski utjecaj”.

Ipak, najviše pozornosti izazvalo je Milanovićeve lustriranje političkog analitičara Žarka Puhovskog za kojega je istaknuo da je “umirovljeni mudroslov, propali političar i, ovo je povod zapisu, ‘analitičar RTL-a’. Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni. O politici i moralu govori čovjek koji je 1972. godine bio svjedok optužbe na montiranom procesu zagrebačkim sveučilištarcima (I.Z.Čičku, D. Budiši i inima). Puhovski je aktivno doprinio tome da se skupina bezazlenih mladića i djevojaka utamniči na nekoliko godina i da nakon toga dva desetljeća žive kao građani drugog reda.

>Ivica Šola: Milanović ima pravo, feminizam je kao komunizam

Puhovski se na sudu (sve se to zapisuje, Puhovski) držao kao pravi ‘druker’, ništarija, upravo kako je to od njega i očekivao i dr. Vladimir Bakarić-Svileni, s kojim me Puhovski besramno uspoređuje. Ostat ću na ovome”, poručio je između ostaloga Milanović.

Predsjednik je u konačnici iznio nepobitne dokaze o suradnji Žarka Puhovskog s komunističkim režimom, a ukazao je i na povezanost GONG-a s N1.

Protiv policijskog sata i maski kao modnog detalja

Milanović stao u obranu Orbana, Poljske, kritizirao BiH

Govoreći o sukobu Bruxellesa s Mađarskom i Poljskom oko poštivanja ljudskih prava Milanović je kazao: “Ja im, da sam Bruxelles, ne bih oduzimao to pravo, ni penalizirao ni Orbana ni trenutnu poljsku vlast. Objasni mi što to radi Mađarska, Orban konkretno, što nije na djelu već u nekim drugim starim članicama EU-a? Ja ću vam reći – ništa posebno”.

Također je ponovio da se uopće ne slaže s tim da je Komšić predstavnik hrvatskog naroda u BiH, a kada je riječ o odnosima Srbijom istaknuo je da bez istine o sudbini dvije tisuće nestalih nema pomirenja.

Treći napad na HOS-a: Odlazak s obilježavanja VRO Maslenica

Povodom obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“ Milanović je u siječnju trebao sudjelovati u programu obilježavanja u Zadru.

No, on je odbio sudjelovati u protokolu jer je doznao da u protokolu sudjeluju i dvije osobe koje na sebi imaju obilježja HOS-ovih ratnih jedinica, budući da je IX. bojna HOS-a 43 dana branila Škabrnju.

Milanović je krajem siječnja, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uputio molbu da ne koriste ni u kojem obliku ‘Za dom spremni’ jer je to “nacistički pozdrav i on samo prlja njihov doprinos obrani Domovine i svemu onome što su dali u tom razdoblju”. Predsjednik je dodao da je to molba, da on to ne može spriječiti, ali da će u svakoj situaciji pokazati jasan stav o tome.

Milanović sukob s udrugom B.a.b.e i Vedranom Rudan

Komentirajući seksualno uznemiravanje žena, Milanović je između ostaloga kazao: “Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati”.

“Gospodin Milanović nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi to trebala biti žrtva nasilja, bi li ona trebala biti siromašna ili bogata, žrtva nasilja je žrtva nasilja uvijek, ona to nije tražila”, kazali su iz udruge B.a.b.e.

On je odgovorio: “Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj”.

Glede iste teme, kontroverzna spisateljica Vedrana Rudan poznata po vulgarnim ispadima je kazala: “Milanoviću govoriti bilo što je gubljenje vremena jer je taj čovjek potkapacitiran, intelektualno nevin”. Milanović je uzvratio: “Vedrana Rudan, polupismeno, vulgarno piskaralo, do sada me nije napadala i to me je, bogami, tištilo. Protiv fašističko-boljševičkog terora u javnom prostoru”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr