Psihijatar o djeci ostavljenoj u autu: ‘Svima se može dogoditi, nema pravila’

Psihijatar Ante Bagarić
Foto: snimka zaslona

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju u Vrapču, govorio je u Studiju 4 o fenomenu djece ostavljene u autu. Nedavno se, naime, dogodila tragedija u Kninu kada je preminulo dijete ostavljeno u automobilu po visokoj vrućini.

Na pitanje kako je moguće zaboraviti dijete u autu, Ante Bagarić rekao je da bismo odmah mogli reći “to je loš čovjek” ili “to je užasna stvar”. No, kazao je i da nema pravila, svima se može dogoditi da zaborave djecu u autu, bez obzira na spol, rasu ili bilo što drugo.

– Međutim, psihodinamska teorija postavlja čovjekov mentalni sustav tako da ima veliki nesvjesni dio gdje su milijuni i milijarde ideja, konflikata, ljubavi, mržnje, to je vrlo kaotičan nesvjesni dio. Dešava se dinamski proces između svjesnog i nekih nesvjesnih sila. Psihodinamika ima objašnjenje i za ovakve stvari jer je puno naših postupaka pod utjecajem svjesnih, ali i posve nesvjesnih elemenata. Vrlo je visoko individualizirano što je okidač, svi koji istražuju takve užasne stvari koje se dogode mogu i znanstveno dokazati koji su faktori bili prisutni, ali mnogi faktori mogu izazvati da nesvjesni dio koji inače držimo pod kontrolom postane dominantan, rekao je.

> DORH objavio detalje velike tragedije u Kninu: Otac ispitan pa pušten na slobodu

> Tragedija u Kninu: Otac zaboravio da dijete nije ostavio u vrtiću, dječak preminuo u autu

> Tragedija u Kninu: Evo zašto dijete nikada ne smije ostati samo u autu

Postoje brojni psihoterapijski pravci koji pokazuju da je svijet dobar, ali psihodinamika kaže da onoliko koliko smo libidinozni, empatični, dobri, da smo toliko i destruktivni. Obitelj, veze, bogata mreža svih odnosa, može puno učiniti da se smanji destruktivnost, da budemo bolji. Moguće je smanjiti štetu, ne izbjeći. Djecu treba učiti da kada se jave destruktivni impulsi, postoje brojni načini kako da je kanaliziramo kako bismo izbjegli štetu.

Treba razumjeti, objasnio je, da je destrukcija prirodna, i tada ćemo je lakše zaustaviti, što će pomoći na da živimo uspješnije i sretnije. Vrlo često se ona negira, ali činjenica je da postoji ona tamna strana, o čemu je važno razgovarati.

– Kada se takva tragedija dogodi, nastane potpuna dezorganizacija, kaos, i nema drugog puta nego ponovno uspostaviti mentalni red. To je teško, ali uvijek postoji prilika da krene oporavak. Moderna psihijatrija raspolaže sa znanstvenim dokazima da se sve mentalne bolesti mogu izliječiti, pa tako i ovakva trauma. Važna je podrška mikrosredine, s uvjerenjem da se napravi korak naprijed. To je dugotrajan proces, ali najbolje ga je početi odmah, prvi dan nakon traume, početi razvijati empatijski, kreativni dio, koliko god je to teško. Takva trauma može skršiti brak, zajednicu, partnerstvo i zato je važno uvjerenje da nam je puno puta u životu potrebna pomoć drugih ljudi, rekao je.

Rođenje svakog djeteta je u cijeloj zajednici pozitivan znak, znak života, važan moment u životu obitelji, zajednice, pokazuje da se trauma može premašiti, urediti.

Bitno je psihijatrijsko vještačenje gdje će se prosuđivati svi elementi, tužitelj će provesti detaljnu istragu, to nije napad na obitelj, nego je važno vidjeti može li se nešto podvesti pod nehaj.

Pandemija kao stanje novog stalnog stresa

– Pandemija će sigurno pospješiti “kaos”, još ćemo više biti pod utjecajem nesvjesnog, reagirati nezrelije, primitivnije, impulzivnije. Većina će krenuti razvijati mehanizme koji su nepovoljni, bolni, za sebe i druge, rekao je Bagarić.

Pandemija je povećala nepovjerenje u društvu između različitih skupina i trebat će dosta vremena da vratimo povjerenje i uspostavimo bolje odnose.

– Uvijek je kriza prilika da vidimo koliko smo pustili destruktivne sile da ovladaju nama, koliko smo pustili da smo spremni u društvu da prosuđujemo osuđujemo, ismijavamo, kažnjavamo druge što su drugačiji, koliko je to šansa za nas kao zajednicu da druge ljude razumijemo, podržavamo, branimo svoj interes i interes drugih ljudi, da nije važno nekoga pobijediti, nego da je važno u kreativnosti za nas možemo živjeti s nekim. Ovo je prilika da skočimo stepenicu više u našem kreativnom razvoju. Sigurno smo doživjeli traume, trebamo ih prerađivati, a opet bismo iz njih mogli izvući nešto kreativno, potentno, pozitivno. Zagledamo li se u sebe, naći ćemo svašta lijepo. Oni koji to rade neće požaliti, kazao je na kraju razgovora u Studiju 4.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT