HDZ-ova pučka pravobraniteljica stala u obranu Derifaj, Thompsonov odvjetnik: ‘To djeluje kao pritisak na pravosudna tijela’

Thompson
Foto: fah, Facebook / Marko perković Thompson; Fotomontaža: narod.hr

Davorin Karačić, odvjetnik Marka Perkovića Thompsona i bivši zagrebački gradski zastupnik oglasio se povodom izvješća Pučke pravobraniteljice, u kojemu je ista pristrano stala u obranu RTL-ove novinarke Danke Derifaj, koja je prošle godine provalila na posjed obitelji Marka Perkovića Thompsona u trenutku kada je dvoje maloljetne djece bilo u stanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Izvješću pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter za 2021. godinu posvećen je odlomak novinarskim slobodama i medijima u kojem su predstavljeni i podatci Hrvatskog novinarskog društva (HND). Ističu se tri slučaja u kojima je stala u obranu novinara: Danka Derifaj, Jelena Jindra i Boris Dežulović.

> HDZ-ova pučka pravobraniteljica u izvješću stala u obranu novinara Derifaj, Jindre i Dežulovića
> COVID i ljudska prava: Pravobraniteljica daje prednost tzv. fact checkerima umjesto znanstvenoj kritici?!

U nastavku prenosimo objavu odvjetnika Karačića:

U odnosu na izvješće pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske za 2021. godinu, u dijelu koji se odnosi na dobro poznati slučaj Marka Perkovića te Danke Derifaj odnosno sumnje na učin kaznenih djela iz čl. 141. i dr. KZ-a, kao punomoćnik Marka Perkovića, ističem kako je izviješće u opisanom dijelu bespredmetno te izlazi van nadležnosti funkcije pučkog pravobranitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, funkcija pučkog pravobranitelja, kao takva definirana odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju, u odredbama čl. 2. i 4. Zakona, ne služi davanju političke ili svjetonazorske podrške određenim pojedincima ili grupama, kako to u konkretnom slučaju djeluje, nego zaštiti pojedinca od nezakonitog i nepravilnog rada određenih državnih tijela i ustanova definiranih u odredbi čl. 4. Zakona.

Od podnošenja kaznene prijave proteklo je preko 14 mjeseci, a nema saznanja o poduzimanju izvidnih radnji

Kako nije razvidno kojim je to djelovanjem te od strane koje ustanove ili tijela državne vlasti, povrijeđeno kakvo pravo Danke Derifaj, opisani dio izvješća više djeluje kao davanje političke potpore te, što je još opasnije, kao pritisak na pravosudna tijela Republike Hrvatske budući je protiv Danke Derifaj podnijeta kaznena prijava, uz prijedlog za kazneni progon, a poradi sumnje na učin kaznenih djela iz čl. 141. i dr. Kaznenog zakona.

Stoga, kao jedina osoba koju je u ovom konkretnom slučaju pučka pravobraniteljica trebala uzeti u zaštitu je upravo Marko Perković koji se putem kaznene prijave obratio tijelima kaznenog progona, a radi zaštite svojih Ustavom RH zajamčenih prava, pa i putem kaznenog postupka protiv osoba za koje postoji sumnja da su ta ista prava, povrijedila, počinivši kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećam kako je Ustavom Republike Hrvatske, u odredbi čl. 29. , propisano pravo pojedinca pa time i obveza Republike Hrvatske, da se u razumnom roku, pred nepristranim sudom, odluči o pravima i interesima građanina. Kako je od podnošenja kaznene prijave proteklo vrijeme od preko 14 mjeseci, a nema saznanja o poduzimanju izvidnih radnji od strane tijela kaznenog progona, jedina osoba čija su prava povrijeđena su prava Marka Perkovića i njegove obitelji.

Stavljanje na stranu određene osobe u konkretnom sporu otvara mjesta sumnji u posredni pritisak na pravosuđe

Stavljanje na stranu određene osobe u konkretnom sporu, od strane visokih državnih dužnosnika koji prekoračuju granice svojih ovlasti, otvara mjesta sumnji u posredni pritisak na pravosuđe a radi donošenja odluke temeljen na političko svjetonazorskom kriteriju”, istaknuo je Karačić.

Na odvjetnikovu objavu nadovezao se i administrator Thompsonove Facebook stranice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Thompsonov odvjetnik Davorin Karačić osvrnuo se na izvješće pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske za 2021. godinu. Preskakanje ograde, neovlašteno upadanje u nečiji posjed i prepadanje nečije djece za pravobraniteljicu je “navodno”.
Naravno, u svom izvješću pravobraniteljica se dotakla i Administratora, kaže kako ona zna što bi bio njihov posao. Mi joj poručujemo kako bi trebala prvo naučiti svoj posao. Iskreno se nadamo kako neće po uzoru na svoju prethodnicu Vidović slati nam policiju kako bi utvrdili identitet Administratora i tko je objavljivao pjesmu Bojna Čavoglave na Facebooku.

Pročitajte osvrt Davorina Karačića. Admin: S.D.”

Derifaj tvrdila da nije riječ o provali već o “novinarskom zadatku”

Podsjetimo, proteklog kolovoza u Splitu u ranim popodnevnim satima ekipa RTL-a provalila je kod Marka Perkovića Thompsona. RTL-ova novinarka Danka Derifaj, snimatelj i susjed, Branko Miodrag, od ranije poznat javnosti vezano za švercersku aferu „Panama“ provalili su kod jednog od najpopularnijih hrvatskih pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thompsonov susjed Miodrag izgubio je prije 3 godine spor protiv Thomsona koji je 100% vlasnik čestice na kojoj je njegova kuća, terasa i vrt. Miodrag i Derifaj su se ljestvama popeli na Thompsonovu terasu. Nakon objava na portalu Narod.hr Derifaj je putem Facebooka ustvrdila da je riječ o lažnoj vijesti te da ne radi o provali zato što je bila na “novinarskom zadatku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.