Puljak i Đogaš u 2. krugu: Evo kako su reagirali njihovi suparnici

izbori split splićani
Foto: Fah, iStock by Getty images: fotomontaža: Narod.hr

Igor Stanišić iz redova Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma kazao je da je ta stranka ostala treća snaga u vijeću.

Josip Markotić iz Mosta istaknuo je, pak, malu izlaznost, samo 31,58 posto, odnosno: 46.292 birača ispunilo je svoju građansku dužnost.

– Kada vidimo koje su stranke gore prošle od nas i one koje neće participirati u vijeću, s te strane možemo biti zadovoljni da smo i dalje tu i da smo ostali stabilna opcija u Gradskom vijeću, ali mi kao ekipa nismo zadovoljni jer smo smatrali kako će naš rad građani više prepoznati, kazao je i ocijenio kako će Puljak većinu sastaviti s dva vijećnika koalicije SDP-HSU.

SDP-ovac Davor Matijević rekao je kako je otvoren za suradnju s pobjednikom.

Koalicija stranaka na čelu s Domovinskim pokretom u vijeću će imati dva mandata, a nakon što su prebrojena sva biračka mjesta i objavljeni neslužbeni rezultati, Aris Zlodre kazao je kako su uspjeli u kampanji bez mrlje i podmetanja, isključivo uz konstruktivne prijedloge. Naš ozbiljan i predan rad u gradskom vijeću počinje već od sutra te smo sigurni kako će građani prepoznati naše znanje i kvalitetu pri rješavanju gorućih gradskih problema”, kazao je.

Građani Splita birat će 10. srpnja u drugom krugu gradonačelnika jer nitko od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu. Kandidat Centra Ivica Puljak osvojio je 48,73 posto, odnosno 22.561 glas, dok je nezavisni kandidat Zoran Đogaš, kojega podržavaju HDZ i HSS, dobio 25,67 posto, odnosno 11.887 glasova.

Mala izlaznost birača

Razočaravajuće mala izlaznost birača obilježila je jučerašnje prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće u Splitu. Prema podacima DIP-a, pri izboru gradonačelnika glasovalo je tek 31,58% upisanih birača, dok je pri izboru zastupnika za Gradsko vijeće glasovalo za jedan posto više ljudi – 31,59% upisanih birača. To je snažan pad u odnosu na broj izašlih birača prije godinu dana – 43,97%, a još snažniji u odnosu na izbore 2017., kada je izašlo 57,68% birača.

Prema privremenim rezultatima, u drugi krug za izbor gradonačelnika ulazi Ivica Puljak (Centar) koji je osvojio 48.73% glasova i Zoran Đogaš (HDZ) koji je osvojio 25,67%. Vrlo je neobično da je Puljku, unatoč svim aferama njegove vlasti, nedostajalo samo nešto više od 1% glasova da bi pobijedio već u prvom krugu.

Treće mjesto u utrci za gradonačelnika pripalo je Željku Kerumu (Hrvatska građanska stranka) koji je dobio 7,94% birača, dok je na četvrtom mjestu Mostov Josip Markotić s 4,53% glasova, a na petom DP-ov Aris Zlodre sa 3,89%

Četvrto i peto mjesto su, dakle, zauzeli Most i DP, a tek nakon njih dolazi SDP-ov kandidat Davor Matijević s 3.84%.

Slijede Tamara Visković (Možemo/Nova ljevica) s 1,85% glasova, Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju) s 1,28% i nezavisni Ante Franić s 0.66%.

Sastav Gradskog vijeća: Puljkovom centru nedostaje još 1 mandat do većine, DP i Most nadjačali SDP

Prema privremenim rezultatima izbora za splitsko gradsko vijeće, Puljkov Centar osvojio je 15 zastupničkih mjesta (42,47% glasova) od ukupno 31 mjesta i nedostaje mu tek jedno mjesto da bi imao većinu. Slijedi koalicija HDZ-HSS koja je osvojila 8 zastupnička mjesta (23,81% glasova). Nakon njih, u Vijeće su ušle još četiri političke opcije od kojih je svaka dobila po 2 mandata.

To je Kreumov HGS koji je osvojio 7,94% glasova, zatim Most sa 6,61%, Domovinski pokret (u koaliciji s HDS-om, HSP-om i Hrvatskim suverenistima) sa 5,63%, a nakon njih dolazi koalicija SDP-a i HSU-a sa 5,85%. Iako su razlike u broju glasova velike, prema D’Hontovoj metodi svi će oni imati po dva mandata.

Zanimljivo je da su Most i Domovinski pokret prestigli SDP, koji ostaje posljednja stranka koja je ušla u Gradsko vijeće. U vijeće nisu ušle lista Možemo i nove ljevice (3,79%), Pametno za Split i Dalmaciju (2,56%), Nezavisna lista mladih i HSLS (1,23%), lista Ante Franića (0,73%) niti HNS i Laburisti (0,26%).

Novost je da Domovinski pokret sada po prvi put ulazi u Gradsko vijeće, i to s dva zastupnika, dok je Most s tri zastupnika u prethodnom sazivu sada pao na dva.

Kako je došlo do prijevremenih izbora?

Podsjetimo, na konferenciji za medije održanoj 31. ožujka gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio je javnost o svojoj odluci:

”Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavke i Split ide na nove izbore, kazao je gradonačelnik dodavši kako će novi izbori u Splitu biti referendum o budućnosti ili prošlosti, o redu ili neredu”. Ostavka je uslijedila nakon afere Puljkovog zamjenika Bojana Ivoševića koji je, zbog članaka koji mu se nisu svidjeli, prijetio novinarki Slobodne Dalmacije. Zbog toga je pokrenuta i sudska tužba protiv Ivoševića, a to je tek jedna u nizu afera Puljkovog zamjenika.

> Kriza splitske vlasti: Gradonačelnik Puljak tvrdi da je njegov zamjenik Ivošević “zadužio građane Splita”

> Što stoji u optužnici zbog prijetnji koju Puljak i Ivošević ne vide kao teret?

> Puljak: Ivošević i ja podnosimo ostavke, Split ide u nove izbore

Za Puljka Ivošević “nije teret”

Gradonačelnik je potom iskazao svoje stajalište o zamjeniku Ivoševiću:

”Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i teret nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja se zamjenika Ivoševića ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka u onome bitnome. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga”, ustvrdio je Puljak o svom najbližem suradniku koji je novinarki Slobodne Dalmacije poručio da će joj se “napiti krvi”.

Puljkovo tumačenje: “Sadržaj optužnice je takav da to nije bila prijetnja”

Puljak je u nedjelju, 3. travnja, ponovio da smatra da Ivošević ne bi trebao biti razriješen dužnosti, mada je protiv njega DORH podignuo optužnicu zbog prijetnje novinarki.

”Mi smo proučili tu optužnicu i možemo razgovarati što točno piše u toj optužnici. On je rekao ovako nešto: ‘Prijavit ću vas Hrvatskom novinarskom društvu. Tiskat ću novine Okupirana Dalmacija, u kojima ću navesti sve one koji vas plaćaju, sve općine, gradove i županije koji vam plaćaju da o njima lijepo pišete. Ako mi se itko bude dirao u obitelj, napit ću mu se krvi’. Sadržaj te optužnice je takav da to nije bila prijetnja, čak su i novinarke rekle da to nije bila prijetnja. Ta rečenica, koliko god ona bila nezgodna, koliko god ona bila glupa, nije prijetnja”, Puljak je opet ponovio.

Kako smo pisali, Ivošević je, i prije prijetnje novinarki, imao niz incidenata prije nego što je došao na vlast u Splitu (obezvrjeđivanje katedrale i vrijeđanje katolika, prostačko vrijeđanje Židova na društvenim mrežama), a i nakon toga nije promijenio način komunikacije (vrijeđanje predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti).

“Seks” skandal

Dodatno, tijekom same predizborne kampanje, osvanuo je novi skandal Puljkovih najbližih suradnika.

> Stipan (DP): Gradonačelnik Puljak svom se snagom obrušio na jednu čistačicu, majku dvoje djece
> Puljkov zamjenik radniku ustanove: ‘Brojim do 5, šutite ili ću vam pobrojati obiteljsko stablo’

> Pravobraniteljica zatražila preispitivanje otkaza čistačici kojoj je Puljak dao otkaz zbog ‘krivog’ prezimena

Naime, Večernji list objavio je sredinom lipnja vijest o seks-aferi u koju su uključeni najbliži suradnici Ivice Puljka – dojučerašnji splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević te Luka Baričić, član Predsjedništva parlamentarne stranke Centar.

I Baričić i Ivošević nalazili su se na listi Ivice Puljka na jučerašnjim izborima u Splitu. Ivošević opet pretendira na mjesto zamjenika gradonačelnika, o čemu će se odlučivati u drugom krugu izbora za dva tjedna.

Puljak je pak braneći svog suradnika Luku Baričića spomenuo Baričićev invaliditet ustvrdivši da je netko ”iskoristio emocionalne potrebe jedne osobe s invaliditetom, njegove potrebe za intimom i bliskošću u političke svrhe”. Puljak je to izjavio nakon što je Baričić sam priznao da je s navodnom djevojkom iz Beograda izmjenjivao eksplicitne fotografije te je najavio povlačenje iz politike.

Puljkov napad na Most

Na te Puljkove izjave oštro je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a Puljak je dalje pokušavao objasniti ono što je rekao. Otišao je i korak dalje, te ničim izazvan, gostujući sa Željkom Kerumom u Dnevniku Nove TV, obrušio se na Most i njihova čelnika Božu Petrova kojeg je smjestio u zonu licemjernog preljubnika.

Petrov je na taj napad odmah reagirao. Upozorio je da Puljak ljude oko njega, čije je ponašanje i zrelost daleko ispod potrebnog za obnašanje javne dužnosti, koja ne bi trebala služiti da bi se nekoga dovuklo u krevet, nego da bi se radilo za opće dobro, smjesti gdje im je mjesto, nabacuje blato na političku konkurenciju.

“Pokušavaš relativizirati uz pomoć prokazane laži o mojoj navodnoj ljubavnici iz 2015., srušenoj i službeno na sudu u Zagrebu, što ti je, vjerujem, dobro poznato, ali ti je očito jedino bitno nabaciti što više blata na ozbiljnu političku konkurenciju u javnom prostoru u paničnom i patetičnom pokušaju skretanja pažnje s vaše blamaže i političkog sunovrata”, poručio je Petrov.

Most tražio nove izbore

Podsjetimo također,  upravo je Most kao koalicijski partner bio razlog za Puljkovu i Ivoševićevu ostavku, prekinuvši suradnju zbog svih prethodnih ispada.

Krajem ožujka tri gradska vijećnika Mosta, koji su bili dio programske suradnje sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, raskinuli su tu suradnju zbog nerješavanja slučaja zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a splitski Most zatražio je i nove izbore.

“Mi smo postupcima gradonačelnika Puljka dovedeni pred gotov čin kojim je naša suradnja s njim, odnosno izvršnom vlašću nepopravljivo kompromitirana i bit ćemo prisiljeni tu suradnju prekinuti”, istaknuo je tada Mostov gradski vijećnik Josip Markotić na konferenciji za novinare u Splitu.

“Mi nemamo alata i ne možemo doći pištoljem i zaprijetiti mu reći da dadne ostavku, ali možemo kao gradski vijećnici dati ostavke i dovesti ga u situaciju da nema našu podršku i nema kvoruma”, kazao je proljetos Markotić.

Odgovarajući tada na novinarska pitanja, rekao je da postoji mogućnost obnove suradnje kada bi Ivošević dao stavku na dužnost zamjenika gradonačelnika jer bi se “maknuo taj uteg”. Dodao je da bi u tom slučaju Ivoševića gradonačelnik Puljak mogao angažirati za svojeg savjetnika.

Dvostruki kriteriji medija za skandale na ljevici

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostujući nedavno na N1 osudila je Puljkovo i Ivoševićevo ponašanje te upozorila je da u medijima ne vrijede isti standardi za skandale koji se događaju na ljevici i da ono što je sve Ivošević ranije radio, nikome drugome ne bi prošlo… “ i to se i dalje naziva progresivnom ljevicom, centrom, liberalima i tako dalje. Ljudi koji pokazuju totalitarne tendencije ne mogu se podvući pod nazivnike koji ne odgovaraju njihovom karakteru. Da bi netko obnašao tako odgovornu funkciju, nije to tako bezazleno, on mora imati jedan oblik društvenog autoriteta, ljudi mu moraju vjerovati i moraju ga poštivati, a kada ovakav eksplicitan sadržaj i ovakav tip komunikacije izađe u javnost, gubite autoritet koji je vaš simbolički kapital kojeg operirate u javnosti i u stanju ste ste provesti svoje političke odluke u djelo. Oni su to izgubili”, naglasila je.

Neki mediji, čije je dvostruke kriterije uočila čak i novinarka N1 televizije, po svemu sudeći uključili su se i u političku kampanju te uoči splitskih izbora donose razgovore s odabranim političkim analitičarima, pišu kolumne… koji idu u smjeru da afera ne će naškoditi Puljku, već naprotiv, tvrdi se da će njegov Centar najviše profitirati.

Kakvi su bili rezultati izbora 2021.?

Prošle godine u svibnju u drugom krugu Splićani su birali između Ivice Puljka (Centar) i Vice Mihanovića (HDZ). Pobijedio je Ivica Puljak.

Trećeplasirani bio je Željko Kerum (HGS) s 14,96 posto glasova, a slijedio ga Ante Franić (SDP – HSU) sa 7,44 posto. Branki Ramljak s nezavisne liste Ramljak-Mamić, povjerenje je dalo 6,99 posto birača, a Jakovu Prkiću – 5,79 posto.

Slijedio je Mostov Ivica Grković (4,74), zatim Nansi Ivanišević (3,68), HSLS-ov Zdeslav Benzon (2,51), Ujedinjena desnica s Marijom Popovićem (1,21), a posljednje mjesto pripalo je HSS-ovom Siniši Vuci (0,55 posto).

Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, HDZ je osvojio devet mandata, dok je Puljkov Centar dobio sedam vijećnika. Kerumova stranka osvojila je četiri vijećnička mjesta, u lokalnom parlamentu našla su se i tri SDP-ovca. Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju zasjela su tri vijećnika, Most je također dobio tri mjesta u Gradskom vijeću, a lista Ramljak-Mamić imala je svoja dva predstavnika.

Ukupno je u Splitu na 163 biračka mjesta 2021. izašlo 43,97 posto punoljetnih građana s pravom glasa. Na lokalnim izborima 2017. godine, to pravo iskoristilo je 57,68 posto birača. Nevažećih listića bilo je 1289, odnosno 1,98 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.