Pupovac: ‘Spaljivanje krnje s mojim likom, to je govor mržnje’

Foto: Novosti, Fah, Luka Ištuk; fotomontaža: Narod.hr

Koalicijski partner Vlade HDZ-ovog Andreja Plenkovića, predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac gostovao je u Novom danu N1 televizije, gdje je komentirao spaljivanje krnje s njegovim likom na maškarama u Kaštel Sućurcu nazivajući to govorom mržnje.

> (VIDEO, FOTO) Maškare u Kaštel Sućurcu: ‘Kako Pupovac svira, tako Plenković pleše’

> Cenzura i karneval: Krnjo ne smije biti slikovnica koja tumači da dijete ima 2 mame i ne spominje tatu, ali mogu biti Petrov, Horvatinčić…?

Kako komentirate spaljivanje lutke s Vašim likom u nedjelju na karnevalu u Kaštel Sućurcu? Nema reakacije u društvu niti jedne stranke, ni Vlade. Zašto?

Milorad Pupovac: Nitko ne treba apriori na prvi pogled osuđivati da maškare ne smiju ismijavati ljude i pribijati ih na stup srama i simbolički spaljivati figure odbrane za tu godinu. Međutim, kada je riječ o toj tradiciji, ona se ne usmjerava na slabije i drugačije, na manjine, na migrante, na ljude drugačijih nacionalnih i vjerskih uvjerenja, već onih koji imaju moć, na biskupe, ministre, strane namjesnike, a sjedati na rudo onih koji šire mržnju prema pripadnicima drugih nacionalnih ili vjerskih manjina, to nije krneval. Bacanje vaterpoloista u more i onda sad spaljivanje krnje s mojim mojim likom, to je govor mržnje. Nije kriva gomila i masa, već oni koji mijese svijest mase – vlast. Ne mislim samo na državnu, već mislim i na vlast crkvenu, medijsku i druge vlasti.

> (VIDEO) Marija Selak: ‘Pupovac je javna osoba i zbog političkog angažmana može biti kritiziran, ne može se to dovoditi u kontekst nasilja prema Srbima’

> Dačić komentirao maškare u Hrvatskoj, i dalje šuti o sprječavanju povratka Hrvata u Banja Luku…

U ponedjeljak se i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osvrnuo na maškare u Kaštel-Sućurcu, ustvrdivši kako bi šala sa spaljivanjem lutke Milorada Pupovca “mogla biti generalna proba za nešto što se sprema njemu kao lideru Srba.”

Podsjetimo, list Novosti, glasilo Srpskog narodnog vijeća kojemu je Pupovac na čelu, ne tako davno na svojoj je naslovnici izražavao zadovoljstvo zbog katastrofalnih ljetnih požara koji su tada buktjeli Hrvatskom.

“Lijepa naša lijepo gori” – stajalo je na naslovnici Novosti.

> Pupovac o karnevalu u Kaštelima: ‘Radi se o nesretnim ljudima, sredinama i društvu…’

No, usprkos negodovanju javnosti, SNV nikada nije izrekao nikakvu ispriku za takvu naslovnicu. Štoviše, Milorad Pupovac branio je takav govor, rekavši da se “Novosti ponekad služe parodijom i satirom”.

Gostujući na Radio Beogradu, Pupovac je ustvrdio da “Novosti” prenose kritiku ili se ponekad služe parodijom i satirom da bi predstavili ono što se događa u pojedinim političkim procesima u Hrvatskoj.

Na karnevalima diljem Hrvatske svake se godine spaljuju lutke u liku različitih hrvatskih političara, no Pupovac je samo spaljivanje lutke s njegovim likom nazvao govorom mržnje.

I dok je to za njega “govor mržnje”, istovremeno naslovnicu koja izražava zadovoljstvo zbog požara diljem Hrvatske- naziva satirom i u njoj ne vidi ništa sporno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com