Pupovčeve Novosti navijaju za Možemo – svaki mjesec dobivaju vaših 300.000 kn

Foto: Novosti, fah Fotomontaža: narod.hr

Po drugi puta u dva mjeseca na naslovnici tjednika Novosti, kojim upravlja SNV Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a i koalicijski partner Andreja Plenkovića, objavljen je članak vezan uz ekstremno lijevu stranku Možemo, a ovaj puta praktički je izrečena i podrška.

> Barbara Jonjić: Već vidim kako naš Pupi Tomaševića voda poda ruku i maše duga zastavon

“Tomislav Tomašević neće imati problema potvrditi dominaciju u drugom krugu protiv Miroslava Škore, predstavnika nakupine krajnje desnih političara čija je kampanja građena na prljavim trikovima, stigmatizaciji i huškanju”, predviđaju Novosti uz fotografiju Miroslava Škore, Stipe Mlinarića, Zlatka Hasanbegovića, te Igora Peternela preko koje piše “NE MOŽEMO”.

Uz tu naslovnicu, u novom izdanju Novosti novinarka Tamara Opačić donosi razgovor s Predsjednikom Vijeća GONG-a Bertom Šalajem bliskog ljudima iz Možemo koji tvrdi: “Pored građana Zagreba, koji su se opredijelili za stranke okupljene oko platforme Možemo, želju za promjenama iskazali su i stanovnici dalmatinskih sredina koje slove za utvrde HDZ-a. Da bi se takvi rezultati prelili na nacionalnu razinu, nove snage se najprije moraju do kraja isprofilirati, a onda i dodatno mobilizirati građane”.

Inače, sredinom travnja Novosti su naslovnici imali Tomislava Tomaševića te su s njim donijeli intervju u kojem je on podržao Zlatu Đurđević, kandidatkinju predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda.

Foto: Novosti

Novosti Srpskog narodnog vijeća iz proračuna dobivaju 3.7 milijuna kn godišnje

Podsjetimo, Savjet za nacionalne manjine na sjednici održanoj 14. travnja 2021., donio je odluku o dodjeli sredstava za programe udruga i ustanova nacionalnih manjina, u sklopu koje je Srpskom narodnom vijeću (SNV) pripalo 4.905.000,00 kuna. Kako je izdavač tjednika Novosti SNV, one su dobile 3.750.000,00 kuna, što je iznos koji već godinama dobiva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a u godini teške koronakrize čak je i povećan u odnosu na lani.

Novosti su politički tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koji je pokrenut u prosincu 1999. godine, a prvi puta je na štandovima dostupan od 2009. godine, kada daje veći prostor kolumnama, pa mu se pridružuju bivši novinari splitskog tjednika Feral Tribune.

Povremeni gostujući autori ovog tjednika su Dragan Markovina, Dejan Jović, Budimir Lončar, Nadežda Čačinović, Vesna Teršelić, Rade Šerbedžija, Velimir Visković, Jurica Pavičić i drugi, a u fokusu javnosti nalaze se uglavnom zbog kontroverznih parafraziranja i fotomontaža, a kritičari poput Hrvatskog helsinškog odbora zamjeraju mu neobjektivnost, izrugivanje i uvredljivost.

SNV, Pupovac i sukob interesa

Podsjetimo, 2016. godine u odluci o dodjeljivanju ovih sredstava kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao Milorad Pupovac, ujedno predsjednik SNV-a, što je bio očiti sukob interesa. Zanimljivo je da je, usto, Milorad Pupovac tada bio član saborskog Odbora za nacionalne manjine, koji kontrolira način na koji se troše dodijeljena sredstva. Dakle, sam je Pupovac bio u tijelu koje dodjeljuje sredstva, koje prima sredstva te tijelu koje nadgleda dodjeljivanje sredstava. Zbog ovog je slučaja udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, temeljem kojeg je i pokrenut postupak protiv njega.

Pupovac
Foto: Narod.hr

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u veljači 2019. godine donijelo odluku je da je saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a prekršio Zakon o sukobu interesa jer se kao član Savjeta za nacionalne manjine 5. svibnja 2016. nije izuzeo od glasovanja na sjednici Savjeta na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava, među inim, i Srpskom narodnom vijeću (SNV) , kojem je ujedno i predsjednik.

UiO zatražila još 2017. od Plenkovića da zaustavi govor mržnje u Pupovčevim Novostima

Iako je udruga U ime obitelji zatražila od Andreja Plenkovića još 2017. da zaustavi govor mržnje u medijima, iako su upozorili posebno na tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) koji godinama izražava netoleranciju prema većinskom hrvatskom stanovništvu, Plenkovićeva reakcija, ali i reakcija institucija u potpunosti je do danas izostala.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr