Pusić: Karamarkove izjave su skandalozne i govor mržnje

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ocijenila je nedavne izjave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na stranačkom skupu u Omišu govorom mržnje ističući kako netko tko pretendira sudjelovati u političkoj utakmici i podupire one koji pozivaju na bacanje u jamu smatra skandaloznim.

Karamarko je prema pisanju medija rekao kako “neće nama četnički vojvode pregledavati naše udžbenike. A oni su im upravo to dopustili, oni koji su našu školovanu djecu, koja su naučila hodati na briselskim hodnicima, izbacili iz europskih institucija, kako bi iz komiteta doveli svoju nesposobnu djecu”. Nakon njegove izjave gosti iz galerije povikali su: “U Kevinu jamu s njima” (jama u općini Lećevica u koju su 1943. bačene žrtve partizana).

“Ako mislite na ono što se događalo u Dalmaciji neki dan, ja to smatram govorom mržnje. Primjer ekscesa u tom pogledu u novijoj hrvatskoj povijesti jest famozna splitska riva i govor na splitskoj rivi. Ovo je po načinu gore od toga. Način na koji je predsjednik HDZ-a defacto podržao jedan poklič za uništenje po mom je mišljenju sramotan i apsolutno nedopustiv”, rekla je Pusić na konferenciji za novinare.

Naglasila je da iako mogu imati apsolutno suprotna stajališta, kao sudionike u političkom procesu obvezuje ih borba za vlastitu pravdu, ali i za pravo svakog drugog, a naročito onog koji misli različito i ima suprotna stajališta.

“Drugo, obvezuje nas da se ne pozivamo na ubojstvo, uništenje i bacanje u jamu nikoga niti da podržavamo takve postupke. Time se ruši ova zemlja i toga apsolutno svi moraju biti svjesni. Netko tko pretendira sudjelovati u političkoj utakmici, a da poziva i podržava one koji pozivaju na bacanje u jamu, mislim da je to skandalozno.”, dodala je Pusić.

Na pitanje o tome kako komentira postupak sindikata koji su danas najavili prikupljanje potpisa za smjenu Vlade, odgovorila je: “Zadaća Vlade jest čuvanje institucija. Ta ideja koja se u zadnjih godinu dana već par puta javila u različitim formama, da bi se institucije države organizirano destabilizirale izvan redovnih i definiranih procedura koje postoje, neće više proći. Postoje izbori, a ako se nije uspjelo pobijediti na izborima, onda se ne može različitim vrstama referenduma narušiti reforme institucije vlasti”.

“Što se mene tiče, mislim da je poštivanje institucija i procedura pitanje uvažavanja i respekta prema vlastitoj zemlji i ne može biti vezano isključivo s tim kad je netko na vlasti, a kad nije na vlasti, onda to nije obvezno. Obvezno mora biti. A ako je netko to dokazao suradnjom na projektima i kad nismo bili na vlasti, onda sam to ja, a to očekujem i od svih drugih koji su danas u opoziciji”, istaknula je Pusić.

Prijedlog Zakona o radu nazvala je “najblažom mogućom liberalizacijom tržišta rada” i naglasila važnost vođenja i držanja socijalnih dijaloga, kao i dijaloga između zaposlenih i nezaposlenih.
“Zadaća je ove Vlade da kreira uvjete u kojima će ljudi koji su danas nezaposleni ne biti izolirani i izbačeni iz bilo kakvog dijaloga i bilo kakve šanse da se ikad zaposle. Ovaj Zakon o radu po mom mišljenju nije u kojoj mjeri radikalan korak nego jedan vrlo, vrlo blag korak koji barem malo tu šansu za današnje nezaposlene povećava”, rekla je Pusić.

Osvrnula se na rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića čiji mandat istječe 23. travnja i rekla kako smatra da je on odlično radio svoj posao, pogotovo u završnom mandatu.

“Moram reći da si nisam mogla zamisliti nekoga tko bi mu mogao biti dostojan zamjenik dok se nije pojavio Dinko Cvitan koji ima tu prednost da je u temi, dakle surađivao je najuže s Mladenom Bajićem. Ni na koji način nije politiziran kao osoba, što je također važno. To je jedan od vrlo, vrlo rijetkih, a da ne kažem jedinih osoba koje bih mogla zamisliti da može biti u ovom slučaju dostojan nasljednik”, rekla je Pusić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr