Je li Pusić poreznim novcem za kontraceptivne i abortivne pilule u Angoli – u stvari lobirala za svoju kandidaturu?

Centar izvrsnosti Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova je u prosincu 2014. godine, pod vodstvom tadašnje ministrice Vesne Pusić, isplatio 482.770,20 kuna organizaciji Population Services International (PSI), kako bi financirali konferenciju o kontracepciji u Angoli – i to bez odobrenja nadležnih za upravljanje tim sredstvima. No to je tek jedan u nizu propusta, jer je bilo upitno hoće li se ovaj skupocjeni projekt uopće provesti i hoće li ga ondašnja zajednica prihvatiti, a uz to je zahtijevao i višegodišnje zaduživanje.

Novci su isplaćeni s proračunske aktivnosti K776046 Razvojne suradnje, te je time financirana priprema projekta “Promjena pristupa metodama kontracepcije u Angoli” u suradnji s Billom i Melindom Gates. No to je učinjeno bez pisanog odobrenja Uprave za multilateralne poslove i globalna pitanja, koja je nadležna za upravljanje sredstvima s navedene proračunske aktivnosti.

75.800 američkih dolara dodijeljeno je za “pripremu i provedbu kick-off konferencije u okviru projekta tehničke pomoći Angoli i to u području izgradnje sposobnosti zdravstvenih stručnjaka iz područja istraživanja reproduktivnog zdravlja kod žena i djevojčica”, piše u zapisniku Ministarstva.

Iako je taj projekt bio u nadležnosti Centra izvrsnosti MVEP, budući da je bio komercijalnog karaktera tj. korisnici su trebali platiti kotizaciju, a poznato je da je u Angoli visoka stopa siromaštva, vrlo je lako zaključiti da je održavanje konferencije bilo upitno, što ga nije kvalificiralo kao projekt razvojne suradnje.

Uz to, sam projekt je bio usmjeren na širenje dostupnosti kontracepcijskih pilula i abortivnih pilula za dan poslije, kao “načina utjecaja na promjenu pristupa obiteljskog planiranja u Angoli”. Posebno su se pak širenjem ove propagande željeli usredotočiti na djevojčice adolescentske dobi.

Najveći hrvatski donatorski projekt

Sam projekt trebao je, u razdoblju od 2014. do 2016. godine, koštati milijun dolara, te bi predstavljao najveći pojedinačni projekt kojeg je Hrvatska kao donator ikad financirala, unatoč tome što se – prema prijedlogu Nacionalne strategije razvojne suradnje i humanitarne pomoći RH za razdoblje 2015.-2020. – ne ubraja ni u zemljopisne, ni u sektorske niti tematske prioritete hrvatske razvojne suradnje.

Također, ovaj projekt je zahtijevao višegodišnje zaduživanje, što znači da mu je trebalo prethoditi odobrenje Ministarstva financija RH, a nije imao ni potpunu dokumentaciju (nedostajali su detaljni i konkretni projektni podaci i proračun).

A uz to što projekt ni na koji način nije predstavljao hrvatske gospodarske interese niti su u njega bili uključeni hrvatski stručnjaci, ostalo je nepoznato kako će ga uopće prihvatiti tradicionalna angolska zajednica.

Valja napomenuti da su neki od najvećih problema s kojima se Angola susreće, kad je riječ o ženskom reproduktivnom zdravlju, širenje spolno prenosivih bolesti i smrtnost majki pri porodu, čega se konferencija uopće nije doticala.

Nakon svega navedenoga, u rujnu prošle godine Uprava za multilateralne poslove i globalna pitanja predložila je da se sredstva koja su bila namijenjena za daljnje podupiranje projekta u Angoli prenamjene.

Iako se djelovalo, i to devet mjeseci nakon prvotne isplate, postavlja se pitanje kako je moguće da je, preskočivši toliko odredbi, novac hrvatskih poreznik obveznika završio financirajući projekt za kojeg je bilo upitno hoće li se uopće provesti i koji se nije usredotočio na najveće probleme s kojima se susreće ciljana skupina na koje je trebao utjecati?!

Jedno od tumačenja koje se može čuti jest i da je ova, za Hrvasku, ogromna donacija, bez potrebne dokumentacije i potrebnih odobrenja u stvari Vesni Pusić mogla poslužiti kao sredstvo za lobiranje za njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

Podsjećamo, izbori za glavnog tajnika UN-a su najavljeni za kraj 2016. godine, kad će sadašnji tajnik Ban Ki-moon svoju poziciju nakon dva uzastopna mandata prepustiti novom tajniku koji bi trebao biti imenovan iz zemlje istočnoeuropske skupine. Analitičari nagađaju da bi novi tajnik mogao biti odabran iz istočne Europe s obzirom da taj dio svijeta dosad nikada nije imao tajnika.

Vesna Pusić četiri je godine zloupotrebljavala svoj politički položaj za promicanje osobnih ciljeva, suprotnih interesima hrvatskih građana – i sada je taj loš rad nagrađen od strane nove vlasti koja tvrdi kako su joj najvažnije sposobnosti i rezultati.

Isto tako, nakon što je predsjednik Hrvatske vlade Tihomir Orešković potvrdio da Vesna Pusić ima potporu Vlade u svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a, Udruga U ime obitelji je odlučila pokrenuti peticiju putem koje građani mogu izraziti svoje nezadovoljstvo ovom odlukom, a koju možete potpisati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah